Σοφία Μπεκατώρου : Εξι γυναίκες του θεάματος μιλούν μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις
Ζητήσαμε από έξι νέες γυναίκες που κινούνται στο χώρο του θεάματος να μιλήσουν για την κουλτούρα του βιασμού αλλά και τη δύναμη που χρειάζεται για μια τέτοια αποκάλυψη
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη σε ηλικία 21 ετών μας σόκαρε. Μετά την αρχική αμηχανία, όμως, ήρθαν οι χιλιάδες φωνές συμπαράστασης και μαζί τους -όπως ήταν φυσικό- πολλές αντίστοιχες αποκαλύψεις.
Γυναίκες που βιάστηκαν, γυναίκες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, γυναίκες που έζησαν τον τρόμο, που δεν μίλησαν, που ντράπηκαν, γυναίκες που τώρα παίρνουν δύναμη από τη Σοφία και λένε δημόσια τη δική τους ιστορία.
Ζητήσαμε από έξι νέες γυναίκες που κινούνται στο χώρο του θεάματος να μιλήσουν για την κουλτούρα του βιασμού αλλά και τη δύναμη που χρειάζεται για μια τέτοια αποκάλυψη.
Αξίζει να διαβάσετε τις απόψεις τους:
Μαρία Σολωμού – ηθοποιός
Ήταν σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορούσα να το χωνέψω. Είναι μερικά πράγματα που για μένα δεν έχουν καμία λογική.
Μιλάμε για αθλητισμό, που οι άνθρωποι εκεί μεγαλώνουν τα παιδιά. Που μπαίνουν παιδιά και βγαίνουν μεγάλες γυναίκες και άνδρες. Πρέπει το περιβάλλον να είναι δεύτερη οικογένεια.
Έχουμε ακούσει ιστορίες, έχουμε δει ντοκιμαντέρ αλλά νομίζεις ότι γίνονται κάπου μακριά.
Θα σταθώ στο γεγονός ότι για να το έκρυψε η Σοφία είχε τους λόγους της. Δεν μας αφορά αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί κανείς να πει «γιατί τώρα;». Φαντάζεσαι την ενοχή και τον φόβο πέρα από την ντροπή και όλο το υπόλοιπο. Δεν είχε τον τρόπο προφανώς να το εκφράσει και φοβήθηκε ότι θα τις πετάξουν έξω από την ομάδα. Είχε και έναν άλλο άνθρωπο να σκεφτεί.
Δεν μπορώ να ταυτιστώ με αυτό το συναίσθημα αλλά δεν μπορώ και να μπω στη λογική του έπρεπε να το είχε πει. Ο καθένας έχει τον χρόνο του να λειτουργήσει. Προφανώς τώρα ήταν η ώρα. Που είναι μεγάλη ώριμη γυναίκα και μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σάλο. Σε περιπτώσεις βιασμού πολλές φορές γυρνάνε τα πράγματα και φταίει αυτός που βιάστηκε. Αυτό που ακούμε συχνά «φόραγε κοντό σορτσάκι» μέχρι «το ήθελε».
Για ένα πολύ νέο κορίτσι που μόλις ξεκίναγε στον αθλητισμό και σκεφτόταν το μέλλον της και την πορεία της ο χαμός που θα συνέβαινε τότε, αν δεν φιμωνόταν, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Οποιαδήποτε μορφή βίας λεκτικής, ψυχολογικής σωματικής με βρίσκει σε αδράνεια. Με φέρνει σε μεγάλη αμηχανία. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι. Καλά έκανε και το έκανε τώρα η Σοφία γιατί δημιουργήθηκε και ένα προηγούμενο και θα βγούνε πολλές ακόμα παρόμοιες ιστορίες. Άνοιξε πραγματικά ο ασκός του Αιόλου.
Ελένη Πέτα – τραγουδίστρια
Με βαθιά θλίψη, ενημερώθηκα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο για το νέο κρούσμα βίας στην γνωστή μας ολυμπιονίκη. Η γυναικεία βία και όχι μόνο, αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα, παγκόσμιου βεληνεκούς, στις κοινωνίες μας.
Τολμήστε να το κοινοποιήσετε, όποτε κι αν βρεθείτε αντιμέτωποι μαζί του. Μη διστάσετε. Ζητήστε βοήθεια και στήριξη. Εμπιστευτείτε τις δομές που, ευτυχώς υπάρχουν σήμερα και ανατρέξτε σε άμεση και ασφαλή «βοήθεια». Η απόκρυψη παρόμοιων περιστατικών, η φοβία για την κοινωνική κατακραυγή συντελούν στην διαιώνιση του φαινομένου. Είναι πλέον καιρός να εξαλειφθεί από τις ζωές μας.
Εύα Κοτανίδη – ηθοποιός
Ο βιασμός είναι βιασμός. Η λέξη δε χωράει λογοπαίγνια, δε σηκώνει την παραμικρή παρερμηνεία, δεν επιδέχεται έκπτωση. Παρότι θηλυκή δεν είναι ούτε γυναικεία ούτε αντρική. Και σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται από το χρόνο. Ο χρόνος μόνον ίσως την καθιστά πιο ελαφριά ή ακόμα πιο βαριά για εκείνον που μέσα του την κουβαλά, τραυματικά, σαν μια ασήκωτη πέτρα που δε βολεύεται πουθενά…
Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά πως είναι αμέτρητα τα ερεθίσματα, είτε απ’έξω είτε από μέσα μας, που μπορούν να μας ωθήσουν να πούμε: ως εδώ, πρέπει να μιλήσω.
Ξέρουμε επίσης πολύ καλά με πόσους δαίμονες, εξωτερικούς και εσωτερικούς, χρειάζεται να παλέψουμε για να το κάνουμε.
Ποιος λοιπόν είναι σε θέση να κρίνει πόσο χρόνο θα έπρεπε να παίρνει αυτή η διαδικασία;
Έχει άλλωστε σημασία;
Ευλογημένη και ιερή η στιγμή που αυτή η βαριά πέτρα μεταμορφώνεται σε μια ομολογία, μια καταγγελία, όσο χρόνο κι αν πήρε αυτή η εξέλιξη.
Έτσι, ίσως κερδίσουν πολύ χρόνο εκείνοι που ακόμη μέσα τους την κουβαλούν και δεν τολμούν, ακόμα… να το πουν.
Λένα Παπαληγούρα – ηθοποιός
Βαθιά υπόκλιση στη Σοφία Μπεκατώρου. Για την γενναιότητα και το θάρρος της. Για το σθένος, το ήθος και την ψυχική της δύναμη.
Η ερώτηση γιατί μίλησε τώρα για μένα δεν υφίσταται. Δεν υπάρχει. Γιατί έτσι ήθελε. Γιατί έτσι. Γιατί ήξερε ότι μιλώντας ίσως πρέπει να αντιμετωπίσει την χλεύη και την περιφρόνηση, τον οίκτο, τον κοινωνικό στιγματισμό.
Γιατί δυστυχώς σε τέτοια κοινωνία ζούμε. Γιατί ήξερε ότι μιλώντας θα έπρεπε να καταναλώσει όλη της την ενέργεια στο να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό δεν το άντεχε, δεν το ήθελε, η ότι τέλος πάντων…δεν μας αφορά.
Ένα πράγμα μόνο σκέφτομαι και με βασανίζει, εάν μια γυναίκα με τέτοια δύναμη ψυχής παλεύει με το τραύμα της σιωπηλά 22 χρόνια ένας πιο αδύναμος άνθρωπος τι κάνει; Καμία ανοχή στην κακοποίηση. Είναι καιρός όλοι οι θύτες να τιμωρηθούν.
Ανδριάνα Μπάμπαλη – τραγουδίστρια
Το στερεότυπο του ισχυρού άνδρα που επιβάλλει τα θέλω του στην ανίσχυρη και υποτακτική γυναίκα δυστυχώς συνεχίζει να επαναλαμβάνεται.
Αυτό δεν οφείλεται στην αδυναμία των γυναικών, και στο πλαίσιο της εργασίας είναι καθαρός εκβιασμός. Που φοβερίζει νέες γυναίκες που προσπαθούν να πατήσουν στα πόδια τους και στηρίζεται στο φόβο τους και την απειρία τους.
Για μένα είναι μια πράξη ανήθικη και εντελώς άνανδρη, παρόλο που γίνεται για την τόνωση του ανδρισμού κάποιων.
Επειδή πλέον τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν προς μια αλλαγή, και ο καθένας θα πληρώνει τις συνέπειες των πράξεών του. Μπορεί να φαίνεται σαν μεγάλη κουβέντα το “μην φοβηθείς να μιλήσεις”, αλλά το βασικό για μένα, σαν γυναίκα, είναι ότι έχουμε δυνατότητα επιλογής. Μπορούμε να πούμε όχι και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει ολοκληρωτικά, κανείς δεν είναι τόσο ισχυρός.
Βασιλική Τρουφάκου – ηθοποιός
Έγινε μία αρχή. Αυτό μπορούμε να το πούμε. Δεν ξέρω πόσο βαθιά θα προχωρήσει όλο αυτό για να πούμε πως ξεκινάει μια «κάθαρση. Δεν ξέρω καν θα εμφανιστεί σε άλλους χώρους, όπως του θεάματος, που όπως όλοι φαντάζονται -και ισχύει- υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Ωστόσο, έγινε μία αρχή και αυτό το οφείλουμε στη Σοφία Μπεκατώρου. Εγώ ως γυναίκα θέλω να της πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς.
Σε όλους εκείνους που μπορεί να έχουν οποιασδήποτε φύσης αμφισβήτηση, σε όλους τους «γιατί τώρα;», να πω αρχικά ντροπή τους και στη συνέχεια να σκεφτούν πως δεν ήταν δεδομένο το κύμα συμπαράστασης που βρήκε η Σοφία.
Έκανε ένα άλμα πίστης με κάτι που δεν έχει ακριβώς ιστορικό προηγούμενο καταγγελίας, για καλό όλων μας.
Κατήγγειλε έναν άνθρωπο και έναν χώρο με τον οποίο σχετιζόταν για χρόνια: «αποκήρυξε» ένα κομμάτι της ζωής της σπουδαίο και μεγάλο. Γιατί ας μην γελιόμαστε, όπου υπάρχει κάποιο σεξουαλικό αρπακτικό υπάρχουν και πολλοί- πάρα πολλοί- σιωπηλοί μάρτυρες.
Εύχομαι και στον δικό μου χώρο να βγουν άνθρωποι μπροστά και να μιλήσουν. Υπάρχουν και σε εμάς νοσηρές καταστάσεις και νοσηροί άνθρωποι που «ευημερούν» μέσα σε μία ακατανόητη ομερτά για χρόνια.
Εύχομαι ολόψυχα να γίνει μία αρχή και σε εμάς. Εύχομαι οι άνθρωποι που έχουν πάσχει να μιλήσουν. Θα έχουν την απόλυτη στήριξή μας. Εύχομαι να μην είναι ένα πυροτέχνημα όλο αυτό. Ολόψυχα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις