Μισέλ : Προτεραιότητά μας οι εμβολιασμοί – Ανοίγει η συζήτηση για τα πιστοποιητικά
Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως ανοίγει η συζήτηση για τη χρησιμοποίηση πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών για την τηλεδιάσκεψη της 21ης Ιανουαρίου με θέμα τον κοροναϊό.
Απαιτείται «η μέγιστη προσοχή»
«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επόμενη τηλεδιάσκεψη για την καταπολέμηση της COVID-19 την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 18.00. Τα ποσοστά μόλυνσης σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού απαιτούν τη μέγιστη προσοχή», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.
Και προσθέτει ότι «η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε την προσέγγιση του ελέγχου και της ανίχνευσης, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις της ΕΕ».
Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός, θα ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και να συζητήσουμε τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες».
«Το πιο πιεστικό ζήτημα»
«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα καλέσω πρώτα την Επιτροπή να κάνει αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη διάθεση του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια», σημειώνει.
Ο Σαρλ Μισέλ προσθέτει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού».
Για την πιστοποίηση
Επιπρόσθετα, τονίζει ότι « η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά».
«Τέλος, πρέπει να ασχοληθούμε με τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εταίρους στη γειτονιά και πέραν αυτής» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.
Πηγή: ΑΠΕ
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία