Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Σκληρό ροκ από Αθήνα για 12 μίλια και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη

Τουρκία : Σκληρό ροκ από Αθήνα για 12 μίλια και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Πόλη

Η Αθήνα ναρκοθετεί το εικονικό προγεφύρωμα που προσπαθεί να θεμελιώσει στην Ανατ. Μεσόγειο η Τουρκία, δηλαδή το μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, προαναγγέλλοντας την προετοιμασία της χώρας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Λίγα 24ωρα πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας και ενώ η Αγκυρα εντείνει με κάθε αφορμή την ρητορική των προκλήσεων προσπαθώντας να επιτύχει διάλογο εφ’ όλης της ύλης, η Αθήνα, που κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, σκληραίνει συνεχώς τη στάση της φέρνοντας με επιδέξιους διπλωματικούς ελιγμούς τη γειτονική χώρα απέναντι στον χειρότερο εχθρό του νεοοθωμανικού οικοδομήματος. Το Διεθνές Δίκαιο.

Αιφνιδιασμός

Αντιπαρερχόμενη τα επαναλαμβανόμενα φληναφήματα της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, και περί ιδεών που εκτρέφουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη, η Αθήνα ναρκοθετεί το εικονικό προγεφύρωμα που προσπαθεί να θεμελιώσει στην Ανατ. Μεσόγειο η Τουρκία, δηλαδή το μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, προαναγγέλλοντας την προετοιμασία της χώρας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια ανατολικά της Κρήτης.

Και την ώρα που το έναυσμα για την επέκταση ανατολικά της Κρήτης, διεμβολίζει τα όρια που χαράσσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Αθήνα στέλνει το μήνυμα της επέκτασης των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο και προειδοποιεί την Τουρκία για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη όπως αυτά απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο αιφνιδιασμός της Αγκυρας αποτυπώνεται έκδηλα στην αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ που μέχρι τώρα θεωρούσε προνομιακό της πεδίο τα ιδεολογήματα προς το ευρωπαϊκό ακροατήριο για την Θράκη και την δήθεν τουρκική μειονότητα.

«Θέσφατο» η Λωζάννη

Ετσι, όταν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε πως η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, συγκλίνοντας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, περί εγγυήσεων στον μη μουσουλμανικό ιθαγενή πληθυσμό, όσον αφορά την τοπική διοίκηση και την προστασία των προσώπων και της περιουσίας τους, η Αγκυρα ανέκρουσε πρύμναν.

Και η Συνθήκη της Λωζάννης απέκτησε αιφνιδίως κανονιστική αξία την αξιακή ισχύ της οποίας επικαλέστηκε το τουρκικό ΥΠΕΞ για να δηλώσει με περισσή θρασύτητα ότι «η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που προκύπτουν από τη Λωζάννη και από άλλες συνθήκες. Η Ελλάδα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, την άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης πρέπει να κάνει διάλογο με την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Αποκωδικοποιώντας τις διερευνητικές

Για να καταλήξει με το γνωστό ιταμό ύφος ότι «ο Ελληνας ΥΠΕΞ πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να καθαρίσει πρώτα την αυλή του σπιτιού του».

Νόμιμα δικαιώματα

Το πλαίσιο στο οποίο θα φτάσουμε στις διερευνητικές επαφές ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη, εξειδικεύοντας και το τι έχει να περιμένει η Τουρκία. Στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ για την επέκταση στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία (σ.σ. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) δεν μπορεί να επιλυθεί με απειλές πολέμου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απαράδεκτη» την απειλή με casus belli για το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και στο Αιγαίο.

Ελλάδα και Τουρκία στο «τούνελ» των διερευνητικών επαφών

«Πρέπει να κάνω μία ειδική αναφορά στην απαράδεκτη τακτική της γείτονος Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Η Ελλάδα δεν εποφθαλμιά κανένα δικαίωμα άλλων, αλλά ασκεί νόμιμα τα δικά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για την εμπέδωση στης σταθερότητας και της ασφάλειας όσο και έναντι εκείνων που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με εμάς», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες»

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων.

Πρόσθεσε πως: «Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί. Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ . Η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη και ειλικρινή διάθεση. Η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα και όχι με απειλές πολέμου και χρήση βίας».

«Μόνη διαφορά η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ»

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι αποκλειστική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό».

«Αντιλαμβάνομαι ότι τα μάτια στρέφονται στην Κρήτη. Όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα οπουδήποτε θέλει, οποτεδήποτε θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Θέλω να είμαι σαφής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, χαιρετίζοντας και τη δήλωση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ που αναγνώρισε αυτό το δικαίωμα ως «αυτονόητο» χωρίς αστερίσκους.

«Απαράδεκτη η απειλή με casus belli»

«Πρέπει να κάνω μία ειδική αναφορά στην απαράδεκτη τακτική της γείτονος Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Η Ελλάδα δεν εποφθαλμιά κανένα δικαίωμα άλλων, αλλά ασκεί νόμιμα τα δικά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας για την εμπέδωση στης σταθερότητας και της ασφάλειας όσο και έναντι εκείνων που δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με εμάς», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

inView

Πωλείται... αέρας από τη Λίμνη Κόμο σε κουτάκια αναψυκτικών

Περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Λίμνη Κόμο το 2023. Ο δήμαρχος της πόλης εξέφρασε τον δισταγμό του σχετικά με το νέο εγχείρημα, εξηγώντας πως «δεν είναι για όλους».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024