Γερμανία : Μόνο με μάσκες αυξημένης προστασίας στα ΜΜΜ
Το μέτρο αυτό, που ισχύει ήδη σε κάποια κρατίδια, αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλη τη Γερμανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος που θα επωμισθούν οι χρήστες καθώς είναι αρκετά ακριβότερες από τις υφασμάτινες και τις κοινές ιατρικές μάσκες του εμπορίου.
- Καταρρακτώδεις βροχές παρέλυσαν τη Μάλαγα - Σε κόκκινο συναγερμό ξανά η πολύπαθη Βαλένθια
- Μαρινάκης για Safe Youth: Εργαλείο για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά κάθε παιδί απέναντι στη βία
- Υδροστρόβιλος εμφανίστηκε στον Σαρωνικό – Eντυπωσιακές εικόνες από τους Αγίους Θεοδώρους
- Push-ups: Πες μου την ηλικία σου να σου πω πόσα πρέπει να κάνεις
Προς παράταση του αυστηρού lockdown σε όλη την Γερμανία έως τις 14 Φεβρουαρίου προσανατολίζονται κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15:00 (ώρα Ελλάδος).
Αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Η επίσπευση της ημερομηνίας κρίθηκε αναγκαία, επειδή το μερικό lockdown που επιβλήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου δεν οδήγησε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Προπαντός δεν επιτεύχθηκε ο κεντρικός στόχος να μειωθεί κάτω των 50 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Το κρατικό ινστιτούτο λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε το πρωί ότι αυτό το ποσοστό νέων κρουσμάτων κυμαίνεται στα 131,5.
Δεύτερος βασικός λόγος για την επίσπευση της διάσκεψης είναι ο εντοπισμός στη Γερμανία των νέων στελεχών του κοροναϊού που θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα επειδή μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα.
Σε χθεσινή συνεδρίαση με χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς κρατιδίων η καγκελάριος προειδοποίησε πως, αν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, σε ένα μήνα το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων κοροναϊού θα οφείλεται στα νέα στελέχη. Αν αυτό συμβεί, τόνισε η καγκελάριος, «τότε έχουμε χάσει τη μάχη.»
Πρωτοφανές μέτρο για τις μάσκες – Τι γίνεται με την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας
Στην τηλεδιάσκεψη, συζητείται και η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας FFP2 στις αστικές συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβέρνηση και κρατίδια συμφωνούν στο ζήτημα αυτό και αποφάσισαν την υποχρεωτική χρήση χειρουργικής μάσκας ή τύπου ΚΝ95 ή FFP2 στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος που θα επωμισθούν οι χρήστες καθώς είναι αρκετά ακριβότερες από τις υφασμάτινες και τις κοινές ιατρικές μάσκες του εμπορίου. Εξετάζεται η επέκταση αυτού του μέτρου και στα καταστήματα.
Το μέτρο αυτό όπως και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας εφαρμόζονται ήδη στη Βαυαρία. Όμως, αρκετά κρατίδια απορρίπτουν την επιβολή της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη Γερμανία και επιμένουν να αποφασίζουν επ’ αυτού μόνα τους.
Τη σημερινή διάσκεψη θα απασχολήσει επίσης το ζήτημα των γηροκομείων. Κρατίδια, όπως η Έσση και η Σαξονία, προτείνουν να απαγορεύεται η είσοδος στα γηροκομεία σε όσους δεν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορoναϊού.
Στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης βρίσκεται και το θέμα της αύξησης του αριθμού των απασχολούμενων που θα εργάζονται από το σπίτι (homeoffice). Το ζητούμενο είναι αν η τηλεργασία θα επιβληθεί, όπως θα το ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες, με νόμο που θα υποχρεώνει τους εργοδότες να το εφαρμόσουν ή αν οι πρωθυπουργοί και η καγκελάριος θα περιοριστούν σε μία έκκληση.
Ένταση και αρκετές διαφορές στην τηλεδιάσκεψη της Μέρκελ με τους επικεφαλής των κρατιδίων
Πέρα από τη συμφωνία για την παράταση του lockdown, οι προκαταρκτικές συζητήσεις των κρατιδίων δεν φαίνεται να οδήγησαν σε απτά αποτελέσματα.
Όπως μεταδίδεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, σημείο τριβής αποτελεί η λειτουργία των σχολείων, με την Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να εισηγείται γενικότερα μια τακτική «εκ του ασφαλούς».
Μάλιστα, σε ορισμένα κρατίδια επικρατεί η άποψη ότι με την παράταση του κλεισίματος των σχολείων, των παιδικών σταθμών, της εστίασης, των ξενοδοχείων, του μεγαλύτερου τμήματος του λιανεμπορίου όπως και των περιορισμών στις επαφές, έχει επιβληθεί το μέγιστο όριο των μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν.
Η Καγκελάριος, σύμφωνα με την BILD, εμφανίστηκε μάλιστα απογοητευμένη από τη μέχρι τώρα απόδοση των μέτρων, λέγοντας σχετικά: «Ήλπιζα ότι θα πηγαίναμε καλύτερα, πρέπει να μπορούμε να δείξουμε έστω μία επιτυχία!».
Αναφερόμενη μάλιστα στο ενδεχόμενο η χώρα να φθάσει με αυστηρότατους περιορισμούς έως το Πάσχα (4 Απριλίου), είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να φτάσουμε στο Πάσχα και να λέμε ακόμη στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα κομμωτήρια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις