Κοροναϊός : Η αεροπορική βιομηχανία καλεί την ΕΕ να υιοθετήσει το διαβατήριο εμβολιασμού
Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) αναφέρεται μάλιστα στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) κάλεσε όλους τους κλάδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της COVID-19, το οποίο θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη χωρίς να κάνουν τεστ για τον κοροναϊό.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε ανοικτή επιστολή προς την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γενικός διευθυντής της IATA, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ (Alexandre de Juniac) καλεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. να συντονίσουν τις πολιτικές τους, προκειμένου η Ευρώπη να αποκομίσει και πάλι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την ελευθερία των μετακινήσεων, ξεκινώντας με όσους έχουν εμβολιαστεί.
Αναφορά στην πρόταση Μητσοτάκη
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη», γράφει ο de Juniac για την πρόταση του Έλληνα ηγέτη.
«Οι εμβολιασμοί είναι το βασικό κλειδί για να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», συμπληρώνει.
Η ανακοίνωση της ΙΑΤΑ συνεχίζει: «Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».
Ο ντε Ζουνιάκ θεωρεί ότι όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμών, θα πρέπει οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας με καλά συντονισμένο σχεδιασμό, ο οποίος θα συνδυάζει πιο αποτελεσματικά τα οφέλη από τα εμβόλια και τα τεστ.
«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας. Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί και η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει βασικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει πρόοδος ως προς την μείωση του μέτρου της καραντίνας που ακολουθούν σήμερα οι κυβερνήσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι τα κράτη να αρχίσουν να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, αφού οι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω δυσμενή αποτελέσματα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο de Juniac.
Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη, με τους φορείς των αερομεταφορών να ελπίζουν ότι η Επιτροπή θα αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση ενός κοινού πιστοποιητικού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις