Κοροναϊός : Απίστευτες αποκαλύψεις από γιατρούς της Ουχάν – «Μας ζητούσαν να λέμε ψέματα για την μεταδοτικότητα του ιού»
«Μας ζητούσαν να λέμε ψέματα για την μεταδοτικότητα του ιού» λένε γιατροί στην Ουχάν
Απίστευτες αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο που η Κίνα διαχειρίστηκε τον κοροναϊό κατά το πρώτο διάστημα της εμφάνισής του στην πόλη Ουχάν, φέρνει στο φως ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο ITV με τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World».
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μια ανεξάρτητη έρευνα που αναφέρει ότι «Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Κίνα θα μπορούσαν να δράσουν νωρίτερα στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού», σύμφωνα με την Daily Mail.
Κινέζοι γιατροί φαίνεται να έχουν βιντεοσκοπηθεί κρυφά να παραδέχονται πως γνώριζαν πόσο επικίνδυνος ήταν ο κοροναϊός όταν άρχισε να «καταστρέφει την Ουχάν», αλλά «τους είχε ζητηθεί να λένε ψέματα γι’ αυτό».
Όπως καταγγέλλουν μάλιστα, ο ιός «περνούσε μεταξύ των ανθρώπων», αλλά στα νοσοκομεία τους ζητούσαν «να μην πουν την αλήθεια», ενώ και οι εκκλήσεις για απόσυρση των εορτασμών του νέου έτους απορρίφθηκαν, επειδή οι Αρχές ήθελαν να «παρουσιάσουν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία».
Η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 27 περιπτώσεις της άγνωστης τότε ασθένειας στις 31 Δεκεμβρίου ενώ οι πρώτοι θάνατοι αναφέρθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου.
Παρ’ όλα αυτά, Κινέζοι γιατροί, όμως, καταγράφηκαν κρυφά από πολίτη – δημοσιογράφο, όπου λένε ότι γνώριζαν από πιο πριν ότι ο ιός ήταν θανατηφόρος.
Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, γιατροί που συμμετείχαν σε meeting σε νοσοκομείο έλαβαν την οδηγία «να μη μιλήσουν» για την πραγματική φύση της μετάδοσης του κοροναϊού.
Ένας γιατρός είπε: «Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής κάποιου που γνωρίζω πέθανε από αυτόν τον ιό. Πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που γνωρίζω».
Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έλεγε ότι «δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» προσθέτοντας ότι «έλαβε τις απαραίτητες διευκριρνίσεις για την ποιότητα» της ανταπόκρισης της Κίνας.
Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, οι γιατροί που παρευρέθηκαν σε μια συνάντηση ενός νοσοκομείου της Ουχάν «είχαν ενημερωθεί να μην μιλήσουν» σχετικά με την πραγματική φύση της μετάδοσης.
Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, όταν η ΠΟΥ εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για την κατάσταση, ο ιός είχε μολύνει τουλάχιστον 278 άτομα στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε τρεις άλλες χώρες.
Οι γιατροί ισχυρίζονται επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν τους κινδύνους των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, συνειδητοποιώντας ότι τα ταξίδια και ο συνωστισμός θα μπορούσαν να «επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού».
«Οι άνθρωποι πρότειναν, σε επίπεδο πόλης, ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί, αλλά το έκαναν τελικά, γιατί αυτά τα γεγονότα θα παρουσίαζαν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία», αναφέρεται σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ.
Την ίδια στιγμή, ο ιολόγος Sir Paul Nurse, του Francis Crick Institute στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν «σαν δασική πυρκαγιά στο εσωτερικό της Αυστραλίας».
«Αυτό που θα χρειαζόταν δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια για να εξαπλωθεί πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, μπορεί τώρα να εξαπλωθεί σε 24 ώρες», είπε.
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων