Χρήστος Σταϊκούρας: Δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι λογικό να έχουμε έλλειμμα εφόσον «έχουμε λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα αυξημένες δαπάνες», για τις ανάγκες της πανδημίας του κοροναϊού
Στο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο χαρακτήρισε «αναμενόμενο», αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι λογικό να έχουμε έλλειμμα εφόσον «έχουμε λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα αυξημένες δαπάνες», για τις ανάγκες της πανδημίας του κοροναϊού.
Ο ίδιος τόνισε ακόμα πως οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 έφτασαν τις 732.000 και πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές ένα νέο πρόγραμμα 9 μηνών για τις δανειακές υποχρεώσεις όσων έχουν πληγεί από τον κοροναϊό.
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Open, σχολίασε ακόμα τα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΕ, κατά την οποία σχεδόν 6 στους 10 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος στη διάρκεια της πανδημίας. Όπως τόνισε, βάσει της έρευνας, 1 στους 2 δεν έχει μείωση στον μισθό του στον ιδιωτικό τομέα ενώ σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε: «Το κράτος εξασφάλισε μειωμένο ενοίκιο σε όσους είναι σε αναστολή εργασίας, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, υλοποιείται το πρόγραμμα «Γέφυρα», ενώ ισχύει και η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης».
«Δεν φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τους πόρους να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας για όσο χρειαστεί, κυρίως τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», δήλωσε ο υπουργός, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα κατάφερε, μετά την Κροατία, τη μικρότερη απώλεια εισοδήματος με την ταυτόχρονη μικρότερα απώλεια θέσεων εργασίας εν μέσω κοροναϊού στην Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και πως θα ενισχυθεί και η ρευστότητά τους, αφού οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 έφτασαν τις 732.000. Αναφορικά με το ποσό της επιστροφής, ο υπουργός δήλωσε πως για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 το ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 50% ενώ ήδη η κυβέρνηση θα αξιολογήσει κάτι αντίστοιχο και για τρεις προηγούμενες. «Συνολικά, στην επιχειρηματικότητα έχουν δοθεί 7 δισ. ευρώ, μαζί με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», σημείωσε.
Τέλος, υπουργός δήλωσε πως έρχεται νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πως δεν εξετάζεται κούρεμα οφειλών καθώς «δεν είναι ευρωπαϊκή πρακτική» ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν υποστεί περικοπές και δεν θα υποστούν.
- Καθαρά Δευτέρα: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου – Σε ισχύ από τις 16:00
- Νταλίκα εξετράπη της πορείας της και προσέκρουσε σε κιγκλιδώματα στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας
- Μπαρτζώκας για Μιλουτίνοφ και Τζόουνς: «Θα δείξει η τελευταία προπόνηση…»
- Αυστρία: Ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Βιέννης λόγω έντονων χιονοπτώσεων
- Επίδομα ενοικίου: Για ποιους λήγει – Τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν να το εισπράττουν
- Μητσοτάκης με γερουσιαστές των ΗΠΑ: Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο







