Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μεταλλάξεις και τρίτο κύμα στην Ευρώπη τρομοκρατούν – Φόβοι για νέα έξαρση, «παράθυρο» μόνο για σχολεία

Κοροναϊός : Μεταλλάξεις και τρίτο κύμα στην Ευρώπη τρομοκρατούν – Φόβοι για νέα έξαρση, «παράθυρο» μόνο για σχολεία

Μπορεί με το άνοιγμα των καταστημάτων την περασμένη Δευτέρα να πήραμε τα πάνω μας, θεωρώντας ότι σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσαμε τον «σκόπελο» του δεύτερου κύματος του κοροναϊού και μπορούμε πλέον να δούμε ένα συνολικότερο άνοιγμα της χώρας μετά από 2μιση μήνες lockdown, ωστόσο τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο απλά όσο φαίνονταν

Μπορεί με το άνοιγμα των καταστημάτων την περασμένη Δευτέρα να πήραμε τα πάνω μας, θεωρώντας ότι σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσαμε τον «σκόπελο» του δεύτερου κύματος του κοροναϊού και μπορούμε πλέον να δούμε ένα συνολικότερο άνοιγμα της χώρας μετά από 2μιση μήνες lockdown, ωστόσο τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο απλά όσο φαίνονταν.

Ο κοροναϊός παραμονεύει «στη γωνία» και περιμένει μια λάθος κίνηση από εμάς για να «χτυπήσει» σέρνοντας τη χώρα μας σε ένα τρίτο ακόμα φονικότερο κύμα, το οποίο και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντέξει στο σύστημα υγείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενόσω οι λοιμωξιολόγοι της χώρας μας περιμένουν τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της αγοράς, τα οποία αναμένονται στα τέλη του μήνα, σπεύδουν να ρίξουν τις προσδοκίες ξεκαθαρίζοντάς μας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω άνοιγμα της χώρας, τουλάχιστον τις επόμενες εβδομάδες.

Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσει το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πρόκειται για μια… υποχρέωση από πλευράς της κυβέρνησης, αφού έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα γυμνάσια και τα λύκεια πρέπει να ανοίξουν και πάλι. Ο βασικότερος λόγος της απόφασης αυτής είναι οι μαθητές της Γ’ λυκείου, οι οποίοι πρέπει να προετοιμαστούν για τις Πανελλήνιες. Τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν οι πληροφορίες για επιστροφή μόνο των μαθητών της τρίτης τάξης στα θρανία, ωστόσο έγινε γρήγορα γνωστό ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της βουλής. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, υπογράμμισε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα για να επαναλειτουργήσουν», παραπέμποντας στις… καλένδες το περαιτέρω άνοιγμα της χώρας μας.

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν να μην ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια ούτε την επόμενη εβδομάδα, ημερομηνία που δείχνει μέχρι στιγμής να προκρίνεται.

Οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ δύσκολοι

Σε κάθε περίπτωση, με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε πως βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μπορεί να διαφαίνεται σιγά σιγά, όμως αυτή έρχεται με «βασανιστικά αργούς ρυθμούς».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για λελογισμένο κίνδυνο, ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις «προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ξεκαθάρισε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες θα μας συντροφεύει για αρκετό καιρό.

Όπως ανέφερε με την «απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνεις τις ευκαιρίες του ιού, ελαττώνεις τον μη αναγκαίο συνωστισμό».

Αναφορικά, δε, με την μετάλλαξη του κοροναϊού ο καθηγητής υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη, δηλαδή ένας άνθρωπος κολλάει περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα, επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

Στους φόβους των ειδικών ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος έκανε λόγο για 50.000 – 60.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κοροναϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα».

Τι είναι όμως αυτό που τρομοκρατεί τους ειδικούς;

Αυτό που τρομοκρατεί τους ειδικούς είναι πως όλα τα παραπάνω μπορούν να επιφέρουν νέα έξαρση της επιδημίας τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, εκτιμά πως το άνοιγμα της αγορά δεν βασίστηκε σε επαρκή αριθμό τεστ. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιθανή αναζωπύρωση της πανδημίας στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μιλώντας στο Iatronet, η ίδια αμφισβητεί την επάρκεια των δεδομένων που έκριναν την απόφαση, σημειώνοντας πως έχουμε -ως χώρα- περιορισμένο αριθμό τεστ, τα οποία δεν εκφράζουν το σύνολο των κρουσμάτων. «Πολλά από αυτά είναι rapid tests, τα οποία έχουν μικρότερη ευαισθησία, άρα και αξιοπιστία. Θα προτιμούσα να είχαν γίνει περισσότερα τεστ, πριν αποφασιστεί το άνοιγμα μεγάλων πολυκαταστημάτων και mall».

«Πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε νέα έξαρση, ελπίζω όχι πολλούς θανάτους. Δεν θα εκπλαγώ εάν έχουμε έξαρση στα μέσα Φεβρουαρίου. Είναι σαφές πως όσο λιγότερα μέτρα λαμβάνεις τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα. Ο κίνδυνος να έχουμε ακόμη περισσότερα κρούσματα αυξάνεται από τις μεταλλάξεις του ιού, που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό» είπε χαρακτηριστικά.

Τσιόδρας: Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό

Δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε μετά από πολύ καιρό ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μίλησε… για όλα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό έσπευσε να βάλει… φρένο στις προσδοκίες μας για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι «δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό» και συμπλήρωσε πως «ο κοροναϊός είναι εδώ για να μείνει».

«Έτσι φαίνεται και εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες στο μέλλον: σχετίζεται με τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο να περιορίσει τη διασπορά, την εποχικότητα και τη διαφορά που φέρνει στη διασπορά του ιού και φυσικά στις επιλογές που κάνουν οι κυβερνήσεις και τα άτομα. Πότε θα τελειώσει δεν ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο ίδιος αναγνώρισε πως τα παρατεταμένα μέτρα έχουν κουράσει τους πολίτες και γι’αυτό μερικοί δεν συμμορφώνονται, ωστόσο επέμεινε στην σημασία της μάσκας, τονίζοντας μάλιστα ότι πως εκείνος την φορά 16 με 18 ώρες την ημέρα.

Must in

Πιάνουν δουλειά τα τρυπάνια της ExxonMobil στα ανοιχτά της Κύπρου

«Εντοπίσαμε αρκετά μεγάλες προοπτικές και το επόμενο στάδιο είναι να φέρουμε ένα γεωτρύπανο και να τις ελέγξουμε» δηλώνει στέλεχος της ExxonMobil, προαναγγέλοντας γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024