Γώγος στο MEGA : Για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία πρέπει να εμβολιαστούν 4-5 εκ. πολιτών
«Και ένα 30-40% να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το Μάιο» λέει ο Χαράλαμπος Γώγος, «είναι ανακούφιση για το καλοκαίρι, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού»
Η διαδικασία του εμβολιασμού έναντι του κορoναϊού θα αργήσει τονίζει στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, συμπληρώνοντας ωστόσο, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.
«Έχει στηθεί το σύστημα του εμβολιασμού. Επιχειρησιακά και διαχειριστικά πάμε πολύ καλά. Μένει να έρθουν εμβόλια. Έως τώρα έχουν εμβολιαστεί περί τους 100.000 ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλος του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να μην έχουμε απώλειες σημειώνει.
Παράλληλα, κάνει λόγο, ότι για να δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, πρέπει να εμβολιαστούν 4-5 εκατομμύρια πολιτών, κάτι που «μπορεί να καθυστερήσει και για λόγους διαχειριστικούς».
«Και ένα 30-40% να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το Μάιο» λέει, «είναι ανακούφιση για το καλοκαίρι, ανεξάρτητα εάν θα έχουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό του 60-70% του πληθυσμού».
«Θα πάει καλά η διαδικασία του εμβολιασμού. Μπορεί να καθυστερήσει 2-3 μήνες η διαδικασία, αλλά θα πετύχουμε το στόχο μας» συμπληρώνει.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ακόμα, τίθεται υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν τα δεοντολογικά ζητήματα που προκύπτουν.
«Έχει λογική το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είμαι θετικός. Από την άλλη πρέπει να ιδωθεί συνολικά ως ευρωπαϊκή πολιτική. Να συζητηθεί το θέμα από πλευράς δεοντολογίας αλλά και ως προς το θέμα των προσωπικών δεδομένων. Αν μπορέσουμε να έχουμε ένα πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν τέτοια θέματα».
Σχολεία και λιανεμπόριο
Επιπλέον, αναφέρεται, στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων, εξ’ αφορμής της προσεχούς σύσκεψης της Επιτροπής των Ειδικών.
«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξηγεί.
Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σχολιάζει, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εν τούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα».
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις