Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση φωτίζει τους αγρούς και προωθεί την βιωσιμότητα
Μια φωτεινή εγκατάσταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων έχει μετατρέψει ένα χωράφι σε έργο τέχνης.
- Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις - Όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
Το ολλανδικό Studio Roosegaarde παρουσίασε πριν λίγες μέρες το «Grow», μια φωτεινή εγκατάσταση 20.000 τετραγωνικών μέτρων που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αναδείξει την ομορφιά των αγρών, αλλά και να προωθήσει την βιωσιμότητα.
Το στούντιο που βρίσκεται στο Ρότερνταμ, με επικεφαλής τον σχεδιαστή Daan Roosegaarde, χρησιμοποίησε κόκκινα, μπλε και υπεριώδη φώτα για να μετατρέψει ένα χωράφι σε δυναμικό έργο τέχνης.
Πέρα από το οπτικό της ενδιαφέρον, η εγκατάσταση αποτελεί πρωτότυπο για το πώς ορισμένοι συνδυασμοί φωτισμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της ανάπτυξης των φυτών και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως και 50%.
Ο Roosegaarde συνέλαβε την ιδέα μετά από μια πολύ πρωινή επίσκεψη στο αγρόκτημα. Παιδί της πόλης, όπως παραδέχεται ο ίδιος, είχε μέχρι τότε περάσει πολύ λίγο χρόνο εξερευνώντας τα αγροτικά τοπία της Ολλανδίας και γρήγορα βρέθηκε να κοιτάζει γύρω του με θαυμασμό.
Παρά το γεγονός ότι είναι μια σχετικά μικρή χώρα, η Ολλανδία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λαχανικών στον κόσμο. Συγκεκριμένα είναι δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ θεωρείται πρωτοπόρος στις υψηλής απόδοσης τεχνικές καλλιέργειας.
«Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να επισημάνουμε την ομορφιά της γεωργίας», δήλωσε ο Roosegaarde. «Αυτά τα τεράστια χωράφια μας τρέφουν αλλά κανείς δεν τα βλέπει».
Αργότερο, ο ίδιος έμαθε για τις τελευταίες εξελίξεις στη φωτοβιολογία. Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένοι συνδυασμοί φωτός μπορούν όχι μόνο να ενισχύσουν το μεταβολισμό των φυτών, αλλά και να δημιουργήσουν αντίσταση τόσο στα παράσιτα όσο και στις ασθένειες.
Αν και η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε θερμοκήπια, η Roosegaarde σκέφτηκε πως οι δυνατότητές της θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα.
«Ένα συγκεκριμένο υπεριώδες φως ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα των φυτών. Το ενδιαφέρον είναι ότι λειτουργεί σε όλων των ειδών τις καλλιέργειες. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση φυτοφαρμάκων» εξηγεί ο δημιουργός.
Είναι γνώστο πως τα φυτοφάρμακα βλάπτουν σημαντικά τη βιοποικιλότητα, έναν από τους πυλώνες της βιωσιμότητας. Εάν η αγροτική βιομηχανία κατάφερνε να μείωση την εξάρτησή της από αυτά, το περιβάλλον θα ωφελούνταν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις