Τσοκοφλάν: Το μεξικάνικο γλυκό που είναι φλαν και κέικ σοκολάτας μαζί
Στο «μαγικό κέικ» οι στρώσεις αλλάζουν θέση όσο αυτό ψήνεται!
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
«Τσοκοφλάν» είναι το όνομα αυτού του γλυκού που έρχεται από το Μεξικό. Για την ακρίβεια πρόκειται για δύο γλυκά σε ένα καθώς συνδυάζει στις στρώσεις του την κρεμώδη φλαν με ένα απολαυστικό κέικ σοκολάτας.
Γνωστό και ως «μαγικό κέικ» το τσοκοφλάν κάνει κάτι εντυπωσιακό την ώρα που ψήνεται. Ενώ τοποθετείς το σοκολατένιο μείγμα πρώτο στο ταψί και έπειτα περιχύνεις με την κρέμα, κατά τη διάρκεια του ψησίματος έρχονται τα πάνω κάτω και οι στρώσεις αλλάζουν θέση!
Έτσι καταλήγεις με ένα πανέμορφο κέικ που έχει πλούσια σοκολατένια βάση και μια εντυπωσιακή καραμελένια και απαλή στρώση κρέμας στην κορυφή.
View this post on Instagram
Υλικά:
Για τη φλαν:
1 ½ κούπα (380 γρ.) dulce de leche
354 ml γάλα εβαπορέ
100 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
5 μεγάλα αυγά
Για το κέικ σοκολάτας:
1 1/2 κούπα (160 γρ.) αλεύρι
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
1/2κούπα (50 γρ.) κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
6 κ.σ. (85 γρ.) βούτυρο, κομμένο σε κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κούπα (120 ml) καφέ
1/2 κούπα (120 ml) ξινόγαλο
1 μεγάλο αυγό
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Φτιάξτε τη φλαν: Σε ένα μπλέντερ, συνδυάστε το dulce de leche, το εβαπορέ, το τυρί κρέμα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και χτυπήστε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο (20- 30 δευτερόλεπτα). Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε για άλλα 10 δευτερόλεπτα.
Φτιάξτε το κέικ σοκολάτας: Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα απευθείας στο μπολ του μίξερ. Με το μίξερ στο χαμηλό, προσθέστε το μαλακό βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα έως ότου να θυμίζει βρεγμένη άμμο. Σταματήστε το μίξερ και σκουπίστε τα τοιχώματα αν χρειαστεί.
Σε ένα μπολ συνδυάστε τον καφέ, το ξινόγαλο, το αυγό και τη βανίλια και στη συνέχεια ρίξτε τα αργά πάνω από το μείγμα αλευριού-βουτύρου με το μίξερ στο χαμηλό. Σκουπίστε τα τοιχώματα του μπολ και χτυπήστε στο δυνατό για ένα ολόκληρο λεπτό.
Ψεκάστε μια φόρμα για κέικ με σπρέι μαγειρέματος. Ρίξτε το μείγμα του κέικ, εξομαλύνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι. Με μια κουτάλα περιχύστε προσεκτικά το μείγμα του κέικ με το μίγμα της φλαν.
Τοποθετήστε τη φόρμα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Λαδώστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το (με τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω) πάνω στη φόρμα διπλώνοντάς τις άκρες χαλαρά.
Μεταφέρετε στο φούρνο και γεμίστε το μεγάλο ταψί με νερό (περίπου 5-7 εκατοστά).
Ψήστε για 2 ώρες με 2 ώρες και 15 λεπτά (ελέγχοντας συχνά μετά τη 1 ώρα και 45 λεπτά με ένα ξυλάκι για να δείτε αν έχει ψηθεί).
Αφαιρέστε προσεκτικά τη φόρμα από το ταψί και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο για να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες) .
Μόλις είστε έτοιμοι να σερβίρετε, περάστε προσεκτικά ένα μαχαίρι γύρω από το κέικ και, στη συνέχεια, αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο μαγειρικής «Chicano Eats» του Esteban Castillo.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις