Πιστοποιητικό εμβολιασμού : Διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην ΕΕ ενώ η πανδημία καλπάζει
Αβέβαιο είναι αν οι ηγέτες των 27 στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Πέμπτη για την πανδημία, συμφωνήσουν στην θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει το φιλί της ζωής στον τουρισμό.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Αβέβαιο είναι αν οι ηγέτες των 27 στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Πέμπτη για την πανδημία, συμφωνήσουν στην θεσμοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για να δώσει το φιλί της ζωής στον τουρισμό.
Διφορούμενες ήταν οι αντιδράσεις στη διατύπωση της πρότασης που αποσκοπεί βραχυπρόθεσμα στο άνοιγμα των συνόρων ώστε να αναζωογονηθεί με την μέγιστη προβλεπόμενη ασφάλεια η τουριστική κίνηση και να μπορέσουν οι χώρες με την πιο ευάλωτη οικονομία να διακρατήσουν ό,τι απέμεινε από τον αναπτυξιακό αέρα που είχε αρχίσει να φυσά στον πολύπαθο ευρωπαϊκό Νότο το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Αφανισμός
Οι οικονομικοί δείκτες έχουν παραλύσει σε όλη τη Ευρώπη μαζί με κάθε κοινωνική δραστηριότητα και ήδη ο οριστικός αφανισμός χιλιάδων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας αντικατοπτρίζεται στη μία όψη του νομίσματος που κάθε μέρα στριφογυρίζει και προσγειώνεται με διαφορετική πλευρά τη φορά, και δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα πάντα με την ίδια. Στην Ελλάδα, όπου παραδοσιακά ελλείψει άλλων βιομηχανικών δομών και ευσθενών από εφήμερες οικονομικές διαταράξεις γραμμών παραγωγής, ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει εκτοξεύσει ή καταποντίσει το πρωτογενές έλλειμμα σε πάνω από 18 δισ. δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο βήμα σε ορισμένους ειδικούς να διαβλέπουν στο άμεσο μέλλον μία κρίση χρέους προτού άνθρωποι και αριθμοί αποκτήσουν την περιβόητη ανοσία.
Οικονομία στην Εντατική
Με τέτοια δεδομένα και με μία οικονομία διασωληνωμένη στις διεθνείς αγορές και το κληροδότημα-μαξιλάρι ρευστότητας, η επανεκκίνηση του τουρισμού όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα αντισταθμίσει το πιο δραστήριο κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας ανατάσσοντας σταδιακά τις αρρυθμίες και τον ευτροφισμό του χρέους του ΑΕΠ.
Όμως η πανδημία έχει αποδείξει ότι ακολουθεί χαοτική συμπεριφορά και εκεί που οι περισσότεροι περίμεναν ότι ο ιός θα ολοκλήρωνε τον κύκλο του και θα αδρανοποιείτο με τον ίδιο τρόπο που αφυπνίστηκε από τη νάρκη, τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει ένα νέο πρόσωπο μεταλλάσσοντας τον οπλοστάσιο και τις τεχνικές του για να προσβάλλει την κυτταρική διάταξη του ανθρώπου και τα δισεκατομμύρια ανθρώπους-κύτταρα της παγκόσμιας κοινότητας.
Φόβος για το χάος
Ο ίδιος ο ιός μετακυλίει τη χαοτική συμπεριφορά του στην Ευρώπη των 27 και τις τελευταίες μέρες ολοένα και περισσότερες χώρες σφραγίσουν σύνορα και περάσματα, επεκτείνουν χρονικά και τοπικά τα περιοριστικά μέτρα, κλείνουν στα σπίτια τους εκατομμύρια ανθρώπους, κλείνουν σχολεία, μαγαζιά, δουλειές, κρατώντας ανοικτά τα νοσοκομεία που ακόμη και στα πιο εύρωστα βιομηχανικά κράτη της κεντροδυτικής Ευρώπης παραλύουν από τις επιθέσεις των μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.
Η επείγουσα σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής για την πανδημία καλείται να λάβει αποφάσεις σε ένα ρευστό μέτωπο πάνω στο οποίο κανένα στρατήγημα δεν είναι στέρεο, κυρίως όταν όλοι οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις που είχαν στηριχτεί στην άφιξη των εμβολίων, γίνονται φύλλο και φτερό. Τα δεδομένα μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν.
Για πληθυσμό 450 εκατομμυρίων κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια αλλά παραμένει άγνωστο πότε θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη. Ακόμη παρά τις διαβεβαιώσεις σε κορυφαίο επίπεδο ότι υπάρχει μόνο η κεντρική διαπραγμάτευση για τα εμβόλια με τις εταιρείες παραγωγής είναι σαφές ότι χώρες όπως η Γερμανία ακολουθούν διαφορετική πρακτική.
Χώρες χωρίς εμβόλιο
Εχουν χορηγηθεί 5 εκατομμύρια δόσεις και έχει εμβολιαστεί το 1,2 % του πληθυσμού. Πιο ψηλά στην Ε.Ε. η Δανία που έχει εμβολιάσει το 2,9 του πληθυσμού της ενώ αντίθετα η Γαλλία με 422.127 δόσεις βρίσκεται μόλις στο 0,6%. Γερμανία και Ιταλία έχουν εμβολιάσει από ένα εκατομμύριο πολίτες αρκετά μακριά από τα επιτεύγματα του Ισραήλ που έχει ήδη εμβολιάσει το 24,5% του πληθυσμού του και στοχεύει στο 100% μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Στην Ελλάδα μόλις ξεπεράσαμε τους 93.000 εμβολιασμούς συνολικά και είμαστε στο κλειστό club των χωρών που παραλαμβάνουν εμβόλια έστω και με το σταγονόμετρο όταν στις γειτονικές χώρες έχουν παραλάβει μερικές δεκάδες δόσεις. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σύντομα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί ώστε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι κόντρα στην απαισιοδοξία και την κριτική της αντιπολίτευσης.
«Δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού», ξεκαθάρισε κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 αρχηγών κρατών.
Το μενού με τα δύσκολα θέματα
Όπως εξήγησε, οι ηγέτες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πιστοποιητικό ανοσίας, στη βάση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού τίθενται πολλά ζητήματα, από το πόσο θα διαρκεί η ανοσία στους εμβολιασμένους -στοιχείο που ακόμη δε γνωρίζουν οι επιστήμονες- μέχρι τι θα ισχύει για όσους έχουν εμβολιαστεί με μη εγκεκριμένα από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) εμβόλια.
«Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μενού των ηγετών είναι οι νέες μεταλλάξεις του ιού και η αντιμετώπισή τους, η πορεία του εμβολιασμού, τα πιστοποιητικά ανοσίας και η διεθνής αλληλεγγύη, εν αναμονή την επόμενη εβδομάδα και της αδειοδότησης της Astra Zeneca. Τα κράτη μέλη θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της αύξησης της παραγωγής και ταυτόχρονα της αύξησης των παραδόσεων εμβολίων και των ίδιων των εμβολιασμών.
Μία ελληνογαλική διαφωνία στην Ευρωβουλή
Ενδεικτό των διαφωνιών που υπάρχουν για το ενδεχόμενο θέσπισης πιστοποιητικού, είναι και η κόντρα στο Ευρωκοινοβούλιο ανάμεσα στην ελληνικής καταγωγής, Γαλλίδα ευρωβουλευτού με το κόμμα του Μακρόν, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου και της Μαρίας Σπυράκη.
Η Ζαχαροπούλου απέρριψε την ιδέα για πιστοποιητικό εμβολιασμού υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί «αδικίες και διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και μη» ενώ είπε πως «θα εντείνει την παγκόσμια ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών».
«Είναι ώρα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω» απάντησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη υπογραμμίζοντας ότι το πιστοποιητικό που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί το κλειδί για την αποκατάσταση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης. .
«Δεν είναι διάκριση , δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς» είπε η κ. Σπυράκη υπογραμμίζοντας πως όποιος το έχει θα μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα.
Η Μ.Σπυράκη τόνισε ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει ενόψει και της τουριστικής περιόδου να εναρμονίσουν τα κριτήρια των μετακινήσεων εντός της ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο το πιστοποιητικό μπορεί να αποτελεί ένα από τα κριτήρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις