Η ΕΠΟ, το Κύπελλο και οι VARιτζήδες
Η Ομοσπονδία επέλεξε να διεξάγει αγώνες χωρίς της χρήση VAR, επιλογή που προκάλεσε ήδη σχόλια άκρως αρνητικά.
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Κατεψυγμένο μαμούθ 50.000 ετών ανασύρθηκε από κρατήρα στη Σιβηρία
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Χωρίς τη χρήση VAR διεξάγονται οι σημερινοί και αυριανοί αγώνες του Κυπέλλου (όπως και οι αντίστοιχες ρεβάνς στις 02,03,04.02.2021), εξέλιξη που απομειώνει έτι περισσότερο την αξιοπιστία της διοργάνωσης και ενισχύει την αρνητική εικόνα της, έτσι ή αλλιώς, προβληματικής (και στη φετινή περίοδο) απόδοσης των διαιτητών, καθώς σε αυτή τη φάση «δεν προβλέπεται» η μετάκληση ξένων διαιτητών.
Η επισήμανση της αβελτηρίας αυτής της Ε.Π.Ο. επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί με την επίκληση των διατάξεων της προκήρυξης του Κυπέλου σε μια προφανή απόπειρα να «δικαιωθεί» η Ομοσπονδία που επέλεξε να διεξάγει αγώνες χωρίς της χρήση VAR, επιλογή που προκάλεσε ήδη σχόλια άκρως αρνητικά για την πρωτοβουλία της αυτή.
Οι δικαιολογίες που παρουσιάστηκαν είναι α. δεν προβλέπεται στην προκήρυξη η χρήση VAR στην έκτη φάση της διοργάνωσης, αλλά μόνο στην ημιτελική φάση και στον Τελικό Αγώνα και β. στους αγώνες Κυπέλου το συνολικό κόστος για τη λειτουργία του VAR το επωμίζεται η Ε.Π.Ο., χωρίς την παραμικρή συμβολή της πολιτείας ( σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο πρωτάθλημα).
Παρατήρηση πρώτη: Στην προκήρυξη του Κυπέλλου, στο επίσημο κείμενο, όπως αυτή εγκρίθηκε στις 08.10.2020 και ισχύει δεν προβλέπεται σε καμία από τις φάσεις που περιγράφονται (οχτώ φάσεις συν ο Τελικός Αγώνας) η χρήση VAR. Συνεπώς η χρήση του ή όχι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Π.Ο., η οποία και αποφασίζει ποιοι αγώνες ποιας φάσης θα έχουν χρήση VAR και ποιοι όχι. Δεν προκύπτει από την εγκεκριμένη προκήρυξη καμία απολύτως δέσμευση της Ομοσπονδίας από ποια φάση θα λειτουργήσει το σύστημα VAR.
Παρατήρηση δεύτερη: Η φετινή έκτη (6η) φάση του Κυπέλου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την προβλεπόμενη στην προκήρυξη 6η φάση. Μετέχουν, φέτος, στην εν λόγω φάση μόνο ομάδες της SuperLeague 1 και έχει αποκλειστεί η συμμετοχή ομάδων από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, καθώς δεν πήραν μέρος στη διοργάνωση, άρα υπάρχουν όλες οι οργανωτικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το VAR πλήρως.
Υπενθυμίζεται, ότι η «κανονική» 6η φάση, αυτή που προβλέπεται στην επίσημη προκήρυξη προέβλεπε τη συμμετοχή των δεκατριών (13) ομάδων που θα προκρίνονταν από την προηγούμενη, την 5η φάση, (στην οποία θα μετείχαν, ως γηπεδούχες σε μονούς αγώνες με ομάδες της SuperLeague 1, οι ομάδες που προκρίθηκαν από την 4η φάση, δηλαδή ομάδες της FootballLeague και της SuperLeague 2) και οι τρεις (Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) ομάδες της SuperLeague 1.
Υπήρχε, δηλαδή, ισχυρή πιθανότητα στην 6η φάση να μετέχουν και ομάδες της SuperLeague 2 ή της FootballLeague, συνθήκη που δεν επιτρέπει τη γενικευμένη χρήση VAR στους αγώνες, με βάση την κατάσταση των γηπέδων της δεύτερης και, ακόμη χειρότερα, της τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας.
Τι έκανε, δηλαδή, η ΕΠΟ; Πήρε την προβλεπόμενη στην προκήρυξη 6η φάση και εφάρμοσε τις απαιτήσεις της, σχετικά με τη διαιτησία των αγώνων που θα ίσχυαν για μια «κανονική» 6η φάση του θεσμού, σε μια φετινή δήθεν 6η φάση που είναι εκ των πραγμάτων εντελώς διαφορετική, αφού περιορίζεται στη συμμετοχή μόνο ομάδων της πρώτης κατηγορίας και μάλιστα με εντελώς διαφορετικό σύστημα οργάνωσης.
Παρατήρηση τρίτη: Γιατί το έκανε αυτό η Ε.Π.Ο.; Η εκτίμηση «για να γλιτώσει λεφτά» είναι η πλέον επιφανειακή, αυτή που βολεύει την Ομοσπονδία και την εμφανίζει να υπερασπίζεται τα λιγοστά, σε σχέση με το απώτερο παρελθόν, έσοδά της, άρα ορθώς πράττει.
Αντίθετα, μια άλλη, περισσότερο πολιτική ερμηνεία, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην Ε.Π.Ο. ήθελαν και επεδίωξαν ένα αριθμό αγώνων χωρίς VAR για μερικούς πολύ «δικούς τους και των δικών τους παιδιών» και πασίγνωστους λόγους, για τους οποίους ήδη μίλησαν πολλοί στα ΜΜΕ (και σήμερα το πρωί) και προέβλεψαν διαιτητικές καταστροφές.
Με άλλα λόγια, στην ΕΠΟ γνώριζαν πολύ καλά τι κάνουν, σχετικά με τη χρήση VAR στην πρώτη (ουσιαστικά) φάση της φετινής διοργάνωσης και το κάνουν με τη γνωστή παγαποντιά τους αφήνοντας χώρο στα σαπρόφυτα του χώρου που λυμαίνονται της διαιτησία των αγώνων να οργανώσουν το δικό τους παιχνίδι.
Εννοείται, πως στην επόμενη φάση (προημιτελική) και στους αγώνες της δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην λειτουργήσει το σύστημα VAR και να αφεθούν οι αγώνες (προβλέπονται πολύ πιο ανταγωνιστικοί) να τους διαχειριστούν διαιτητές χωρίς καμία εμπειρία αγώνων της μεγάλης κατηγορίας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Δεν είναι μάλιστα καθόλου απίθανο να απαιτηθεί η χρήση VAR και στους αγώνες ρεβάνς της εν εξελίξει φάσης της διοργάνωσης (διεξάγονται στις 02.03.04.02.2021), καθώς προβλέπεται (έτσι συμβαίνει πάντα) ότι κάποιοι από αυτούς θα είναι καθοριστικοί για την πρόκριση στην επόμενη, προημιτελική φάση.
Οι ομάδες έχουν τον πρώτο λόγο και φαίνεται πως θα επιδιώξουν άμεσα να λειτουργήσει το VAR όσο πιο νωρίς γίνεται προς το συμφέρον τους και για την υπεράσπιση της ακεραιότητας των αγώνων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις