Μπάιντεν : Όλοι οι άνθρωποι του νέου προέδρου των ΗΠΑ – Ποιοι θα στελεχώσουν την κυβέρνηση
O Μπάιντεν, έχει επιλέξει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής του.
Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν θα ορκιστεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
O Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος ωστόσο, έχει ήδη επιλέξει τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο, το επιτελείο του Λευκού Οίκου και άλλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις ανώτερες θέσεις της κυβέρνησής του.
Ακολουθεί ο κατάλογος με κάποια από τα πρόσωπα αυτά:
–Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA): Γουίλιαμ Μπερνς: Έχει υπηρετήσει 33 χρόνια ως διπλωμάτης των ΗΠΑ, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ειδικεύεται σε θέματα Ρωσίας και Μέσης Ανατολής και υπήρξε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία.
–Υπουργός Δικαιοσύνης: Μέρικ Γκάρλαντ: Δικαστής ομοσπονδιακού εφετείου από το 1997, ο Γκάρλαντ είχε προταθεί από τον Ομπάμα για τον Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 2016, αλλά ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών που είχαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, αρνήθηκε να εξετάσει την υποψηφιότητά του σε μια χρονιά που θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.
–Υπουργός Εμπορίου: Τζίνα Ραϊμόντο: Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Ρόουντ Άιλαντ και δικηγόρος με εμπειρία στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών έχει καθιερώσει με επιτυχία προγράμματα εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού στην πολιτεία της.
-Υπουργός Εργασίας: Μάρτι Γουόλς: Εκλεγμένος δήμαρχος της Βοστώνης το 2013, ο Γουόλς έχει υποστηρίξει τόσο την πρόταση για 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο όσο και για την γονική άδεια μετ΄αποδοχών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αυξηθεί η συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.
-Υπουργός Εξωτερικών: Άντονι Μπλίνκεν: Ο επί σειρά ετών έμπιστος του Μπάιντεν, υπήρξε δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών και διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.
-Υπουργός Οικονομικών: Τζάνετ Γέλεν: Η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) ενίσχυσε το ενδιαφέρον του Οργανισμού για τους εργαζόμενους και τα θέματα ανισότητας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του συγκεκριμένου υπουργείου, αν επικυρωθεί ο διορισμός της.
-Υπουργός Άμυνας: Λόιντ Όστιν: Στην κυβέρνηση Ομπάμα ο Όστιν ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που έδρευαν στη Μέση Ανατολή. Θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αν η Γερουσία επικυρώσει τον διορισμό του. Αποστρατεύτηκε το 2016 και θα χρειαστεί να εξασφαλίσει εξαίρεση από το Κογκρέσο καθώς αποστρατεύτηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος για να αναλάβει κυβερνητική θέση είναι επτά.
-Υπουργός Μεταφορών: Πιτ Μπούτιτζετζ: Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, της Ιντιάνα, υπήρξε ένας από τους αντιπάλους του Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών. Θα είναι επίσης ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υπουργός.
-Υπουργός Γεωργίας: Τομ Βίλσακ: Υπήρξε υπουργός Γεωργίας επί Ομπάμα και κυβερνήτης της Αϊόβα από το 1999 ως το 2007
-Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης: Μάρσια Φατζ: Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2008. Αν εγκριθεί ο διορισμός της, η Φατζ θα είναι η δεύτερη Αφροαμερικανή στο τιμόνι του συγκεκριμένου υπουργείου.
-Υπουργός Παιδείας: Μιγκέλ Καρντόνα: Η κίνηση του Μπάιντεν να προτείνει τον Καρντόνα, ο οποίος είναι επίτροπος εκπαίδευσης για το Κονέτικατ και πρώην καθηγητής, ικανοποιεί την δέσμευση του εκλεγμένου προέδρου να επιλέξει έναν επαγγελματία εκπαιδευτικό για να ηγηθεί αυτού του υπουργείου.
-Υπουργός Εσωτερικών: Ντεμπ Χάαλαντ: Η Δημοκρατική βουλευτής του Κογκρέσου από το Νιού Μέξικο –από το 2019– θα είναι η πρώτη ιθαγενής υπουργός και η πρώτη που θα ηγείται του υπουργείου αυτού, που, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.
-Υπουργός Ενέργειας: Τζένιφερ Γκράνχολμ: Υπήρξε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Μίσιγκαν, από το 2003 ως το 2011. Το 2009, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, συνεργάστηκε με το γραφείο του για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
-Υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων: Ντένις Μακντόναφ: Υπήρξε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Ομπάμα, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφαλείας.
-Υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας: Αλεχάντρο Μαγιόρκας: Ο γεννημένος στην Κούβα δικηγόρος θα είναι ο πρώτος Λατινοαμερικανός και ο πρώτος μετανάστης που θα ηγηθεί του υπουργείου, αν εγκριθεί ο διορισμός του. Ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης επί προεδρίας Ομπάμα, ο Μαγιόρκας ηγήθηκε της εφαρμογής του προγράμματος «Ονειροπόλοι» (Dreamers), που επιτρέπει στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
-Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών: Χαβιέ Μπεσέρα: Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια υπήρξε μέλος του Κογκρέσου. Αν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία, ο Μπεσέρα θα γίνει ο πρώτος ισπανόφωνος που θα ηγηθεί του υπουργείου. Το 2009, ο Μπεσέρα ως μέλος του Κογκρέσου είχε μετάσχει ενεργά στη διαδικασία να προώθησης του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης της κυβέρνησης Ομπάμα γνωστού ως «Obamacare».
-Πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς: Γκάρι Γκένσλερ: Πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο Γκένσλερ υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Προσθεσμιακής Αγοράς από το 2009 ως το 2014 και από τον Νοέμβριο ηγείται της μεταβατικής ομάδας που σύστησε ο Μπάιντεν για να επιβλέπει το πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
-Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών: Ροχίτ Τσόπρα: Μέλος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου ο Ροχίτ Τσόπρα βοήθησε την προοδευτική γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν να συστήσει την υπηρεσία και υπηρέτησε ως διαμεσολαβητής της υπηρεσίας για τα φοιτητικά δάνεια.
-Διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών: Ροσέλ Γουαλένσκι: Η σημερινή επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ θα έχει προβεβλημένο ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
-Συντονιστής για τον Κοροναϊό: Τζεφ Ζίεντς: Ο Ζίεντς θα τεθεί επικεφαλής μιας επιχείρησης χωρίς προηγούμενο για τη διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ενός νέου εμβολίου συντονίζοντας τις προσπάθειες πολλών και διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
-Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας: Βίβεκ Μέρθι: Γιατρός και πρώην γενικός χειρουργός ο Μέρθι έγινε γνωστός τους τελευταίους μήνες ως συμπρόεδρος της επιτροπής συμβούλων του Μπάιντεν που διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού, κάτι το οποίο ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα.
-Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη: Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ: Η Αφροαμερικανίδα υπηρέτησε ως ανώτερη διπλωμάτης στην Αφρική, από το 2013 ως το 2017, επί κυβερνήσεως Ομπάμπα, και ηγήθηκε της αμερικανικής πολιτικής στην υποσαχάρια Αφρική στη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
-Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: Τζέικ Σάλιβαν: Σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα, ο Σάλιβαν υπηρέτησε ως αναπληρωτής προσωπάρχης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
– Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: Αβρίλ Χέινς: Υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας επί Ομπάμα και υπήρξε η πρώτη γυναίκα υποδιευθύντρια της CIA.
– Eιδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα: Τζον Κέρι: Ο πρώην γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών θα έχει τον ρόλο ενός «τσάρου του κλίματος» σε υπουργικό επίπεδο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έργο του θα είναι η διπλωματία του κλίματος των ΗΠΑ.
– Επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος: Μάικλ Ρίγκαν: Ο ανώτερος αξιωματούχος της ρυθμιστικής υπηρεσίας περιβάλλοντος της Βόρειας Καρολίνας εργάστηκε στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους. Αν επιβεβαιωθεί ο διορισμός του θα είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός επικεφαλής της Υπηρεσίας.
– Συντονιστής Εσωτερικής Πολιτικής για το Κλίμα: Τζίνα Μακάρθι: Υπήρξε επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος επί Ομπάμα και διαχειρίστηκε ορισμένα από τα μέτρα-ορόσημα για την μόλυνση του αέρα και των υδάτων.
-Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Ρον Κλάιν: Επί σειρά ετών σύμβουλος του Μπάιντεν με εμπειρία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Έμπολα, ο Κλάιν επιλέχτηκε ως προσωπάρχης υπεύθυνος για την προεδρική ατζέντα.
«Αστακός» η Ουάσιγκτον
Στο μεταξύ οι ετοιμασίες στην Ουάσιγκτον για την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Η σημερινή ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ, θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), οπότε ο Μπάιντεν θα αναλάβει και επίσημα την θέση του προέδρου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, έπειτα από μία 4ετια που έφερε αμφισβητήσεις, εντάσεις και διχόνοια εντός των συνόρων.
Με την ορκωμοσία, ο Μπάιντεν θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, έχοντας αντιπρόεδρο την Καμάλα Χάρις, ενώ αργότερα την ίδια μέρα θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, ο οποίος θα είναι το σπίτι του για την επόμενη τετραετία.
Η Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί σε φρούριο και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Οι διοργανωτές προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από την παράδοση, και θέλουν να δώσουν εορταστικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν 191.500 σημαίες στον Εθνικό Κήπο, με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό, ωστόσο δεν υπήρχε κόσμος να το παρακολουθήσει.
Όλη η έκταση είναι αποκλεισμένη με φράχτη και δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό.
Μεγάλα τμήματα της αμερικανικής πρωτεύουσας, έχουν κλείσει και η Μυστική Υπηρεσία έχει αναλάβει τα σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα υποστηριχθούν από περίπου 15.000 άτομα της Εθνικής Φρουράς, συν χιλιάδες αστυνομικούς.
Οι δημοσιογράφοι κυκλοφορούν με αλεξίσφαιρα γιλέκα στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας και τα μέτρα είναι πρωτόγνωρα, με την πόλη να βρίσκεται στα άκρα.
Την ίδια ώρα, δεκάδες μέλη της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν στο Καπιτώλιο έχουν απομακρυνθεί από τη φύλαξη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι είχαν σχέσεις με ακροδεξιούς.
Το τελετουργικό
Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ.
Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.
Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».
Νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσιγκτον.
Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.
Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην παραβρεθούν στην τελετή αλλά να παραμείνουν σπίτια τους λόγω των μέτρων κατά του κοροναϊού, ενώ απών θα είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1869, που αρνείται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.
- Άστον Βίλα – Μάντσεστερ Σίτι 2-1: Συνεχίζεται ο κατήφορος για τους Πολίτες
- Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους συνταξιούχους – Εφαρμόζει το νόμο Κατρούγκαλου πιστά
- Συρία: Αυτός είναι νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας
- «Δεν είμαι έτοιμη να σας αφήσω» – Το αντίο της Μίλι Μπόμπι Μπράουν στο Stranger Things ήταν δακρύβρεχτο
- Ξέσπασε ο Σφαιρόπουλος: «Αν δεν είμαι καλός θα φύγω»
- «Σφραγίστηκε» το Allou Fun Park με απόφαση του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη