Τουρκία : Ισραηλινός επιστήμονας προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα γίνει πυρηνική δύναμη
Ο γνωστός Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας Γιακόβ Κάδμι προέβλεψε την πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα θα αποκτήσει σίγουρα πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι αδύνατο να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Το μόνο ερώτημα, όπως είπε, είναι το χρονοδιάγραμμα.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ο γνωστός Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας Γιακόβ Κάδμι προέβλεψε την πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα θα αποκτήσει σίγουρα πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι αδύνατο να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Το μόνο ερώτημα, όπως είπε, είναι το χρονοδιάγραμμα.
Ο ειδικός, σύμφωνα με την Eastern Herald, εξήγησε πόσο επικίνδυνη είναι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων, καθώς και τα οχήματα παράδοσής τους στο τουρκικό οπλοστάσιο, όπως αναφέρει το SigmaLive.
Σε πόσα χρόνια
Σύμφωνα με τον Κάδμι, πριν από λίγο καιρό οι ηγέτες του πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος του Πακιστάν υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία. Νωρίτερα, είπε, το Πακιστάν βοήθησε το Ιράν να πλησιάσει περισσότερο στη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Ο ειδικός προέβλεψε επίσης τον χρόνο εμφάνισης τέτοιων όπλων στην Άγκυρα και την Τεχεράνη – σε 10, 15 ή 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός αναλυτής σημείωσε ότι τα πυρηνικά όπλα γίνονται αναπόφευκτο στοιχείο των όπλων του 21ου αιώνα.
Στο ίδιο πλαίσιο αρχηγός του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες την προηγούμενη μέρα στο τηλεοπτικό κανάλι της Russia 1. Ο Ζιρινόφκσι είναι επίσης σίγουρος: Εάν το Ιράν και ειδικά η Τουρκία αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, θα στραφούν αμέσως εναντίον μας (Ρωσία).
Εχει την υποδομή
«Η Τουρκία δεν έχει την υποδομή για να αποκτήσει γρήγορα πυρηνικά όπλα», εξήγησε από την πλευρά του ο Υuri Lyamin, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ειδικός στα θέματα Μέσης Ανατολής.
«Ναι, έχουν κάποιο είδος καθυστέρησης και μυστικών προγραμμάτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, αλλά όλα είναι στα πρώτα, πρώτα στάδια. Έτσι, τους επόμενους μήνες ή ακόμη και χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι τώρα, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πυρηνικά όπλα. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά μεγάλων οικονομικών πόρων που απαιτεί χρόνο».
Το ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τον Υuri Lyamin, υπάρχει ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για τους Τούρκους: η αδυναμία μυστικής ανάπτυξης ενός στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος. Ο ειδικός υπενθυμίζει ότι στο ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος η Τουρκία, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων αποτελεί βασική αρχή.
«Τηρείται από τις πυρηνικές δυνάμεις – τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία. Οι παρατηρητές του ΝΑΤΟ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα σε κάθε κράτος μέλος της συμμαχίας. Επομένως, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να κρύψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σκάνδαλο προέκυψε όταν οι Τούρκοι αγόρασαν S-400 αντιαεροπορικά συστήματα από εμάς. Τώρα φανταστείτε τι θα συμβεί εάν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ μάθουν για κάποιο μυστικό πυρηνικό στρατιωτικό πρόγραμμα του Ερντογάν. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει σοβαρή κρίση στις σχέσεις με τη Δύση», είπε.
Σύμφωνα με το SigmaLive, ερωτηθείς για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, και κατά πόσο θα μπορέσει στο μέλλον να η Άγκυρα να μετατρέψει το πυρηνικό καύσιμο σε πυραύλου, ο ειδικός απάντησε: «Εδώ πρέπει να εξηγήσουμε αμέσως: γόμωση στα πυρηνικά όπλα γίνεται είτε από ουράνιο είτε από πλουτώνιο. Και πρέπει να εμπλουτιστούν – δηλαδή να αυξήσουν τη συγκέντρωσή τους. Αυτό απαιτεί φυγοκεντρικές συσκευές και ειδικούς συμπυκνωτές. Οι πολιτικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί. Τα πυρηνικά καύσιμα για πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, καταρχήν, δεν είναι κατάλληλα για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα».
Οι πύραυλοι
Κληθείς να απαντήσει αν η Τουρκία διαθέτει μεταφορείς πιθανών μελλοντικών πυρηνικών φορτίων είπε «Επί του παρόντος, ο τουρκικός στρατός διαθέτει επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους μικρού, μέγιστου – μεσαίου βεληνεκούς. Αυτοί είναι οι πύραυλοι J-600T Yildirim και Bora της τουρκικής εταιρείας Roketsan. Η εμβέλεια τους δεν είναι περισσότερο από χίλια χιλιόμετρα. Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι μηχανικοί, από όσο γνωρίζουμε, εργάζονται πράγματι σε πυραύλους μεγάλης εμβέλειας».
Όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας διηπειρωτικού πυραύλου από την Τουρκία είπε πως για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, η Άγκυρα χρειάζεται μια ειδική υποδομή και, το πιο σημαντικό, είναι μια πολύ μακρά διαδικασία. «Ναι, έχουν τακτικούς πυραύλους. Αλλά για να δημιουργήσουν πυραύλους με εμβέλεια τουλάχιστον δύο χιλιάδων χιλιομέτρων, πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για την ανάπτυξη. Αυτά είναι νέα υλικά, τεχνολογίες και καύσιμα. Εκατοντάδες παράμετροι και στοιχεία! Για παράδειγμα, το Ιράν, το οποίο ασχολείται με ένα πρόγραμμα πυραύλων από τη δεκαετία του ’70, εξακολουθεί να μην διαθέτει βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους».
Απαιτούνται δοκιμές
Σε αντίθεση όμως με το Ιράν στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, για την Τουρκία είπε είναι πολύ πιο εύκολο από αυτήν την άποψη καθώς διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες μηχανικής και στρατιωτικής παραγωγής. «Αλλά για τη δημιουργία πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, απαιτούνται δοκιμές – εκτοξεύσεις πυραύλων. Και εδώ η Τουρκία αντιμετωπίζει και πάλι περιορισμούς στο ΝΑΤΟ που σχετίζονται με το καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και τεχνολογιών πυραύλων Οι προσομοιώσεις και οι εικονικές δοκιμές δεν είναι πλέον αρκετές. Και ακόμη και μια εκτόξευση πυραύλων μεσαίας εμβέλειας θα μετατραπεί σε ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο..»
Θα παραβιάσει συνθήκες;
Για το αν υπάρχει περιθώριο η Τουρκία να αποτολμήσει να παραβιάσει όλες τις συνθήκες για να αποκτήσουν βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους είπε «Θεωρητικά, ναι, γιατί όχι; Και πάλι, η Τουρκία είναι μια χώρα με ισχυρή βιομηχανία και τεχνικό δυναμικό. Εάν αποφασίσουν να δημιουργήσουν τέτοια όπλα με οποιοδήποτε κόστος, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, τότε μπορούν να δημιουργήσουν στο μέλλον τόσο τους αερομεταφορείς όσο και τα ίδια τα πυρηνικά όπλα».
Τι σημαίνει για τη Ρωσία
Για το τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη για την Ρωσία απάντησε: «Θα είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για τη Ρωσία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και τώρα η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας δεν είναι απολύτως ομαλή. Σε ορισμένα μέρη, έχουν οξείες συγκρούσεις. Είναι ένα πράγμα όταν στην τρέχουσα μορφή τους με την Τουρκία μιλούν ως πυρηνική δύναμη και θα είναι εντελώς διαφορετικό όταν οι ίδιοι οι Τούρκοι γίνουν κάτοχοι πυρηνικών πυραύλων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις