Το Πεκίνο χτυπά (ξανά) την πόρτα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης
Η ηγεσία της Κίνας επιδιώκει να οργανώσει εσπευσμένα μια σύνοδο κορυφής με τις 17 χώρες με τις οποίες συνεργάζεται εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, θέλοντας να προλάβει όποια προσπάθεια περιορισμού της επιρροής του.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Πρόσκληση σε διάλογο και συνεργασία απευθύνει για μια ακόμη φορά το Πεκίνο προς τις 17 χώρες της κεντρικής, νότιας και ανατολικής Ευρώπης με τις οποίες έχει συγκροτήσει (από το 2012, στη Βουδαπέστη) την «Ομάδα των 17+1». Μια ομάδα στην οποία ανήκουν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία – ενώ σε αυτήν εντάχθηκε και η Ελλάδα, την άνοιξη του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, η ηγεσία της Κίνας, προσπαθώντας να μείνει πιστή στο ετήσιο ραντεβού της και με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επιχειρεί να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής εντός του Φεβρουαρίου. «Τουλάχιστον διαδικτυακά», όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, με τους Κινέζους να δείχνουν να βιάζονται, επειδή φοβούνται ότι θα εκδηλωθεί σύντομα προσπάθεια με στόχο να περιοριστεί η επιρροή τους στην Ευρώπη.
Το σίγουρο είναι ότι, καθώς ολοκληρώνεται η αλλαγή «φρουράς» στις ΗΠΑ και οι πάντες – φυσικά και η Ευρώπη – αναμένουν τα πρώτα απτά δείγματα γραφής από τον Τζο Μπάιντεν για τις προθέσεις του, ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι η παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική «τράπουλα» θα ανακατευτεί ξανά. Η ανερχόμενη υπερδύναμη, αναμφίβολα, είναι η πρώτη που το γνωρίζει και σπεύδει να λάβει τα μέτρα της, προκειμένου να μην χάσει τα ερείσματα και τους δεσμούς που έχει αποκτήσει με κόπο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας, «η κινεζική διπλωματία είναι αυτή την περίοδο εξαιρετικά δραστήρια στην ΕΕ, επειδή επιδιώκει να επηρεάσει τις σχέσεις της με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Τζο Μπάιντεν». Επίσης, με βάση τις πληροφορίες της, «η Κίνα έχει πρόθεση να συζητήσει μια επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και να προσφέρει τα εμβόλιά της κατά της Covid-19».
Εμπόριο και εμβόλια
Υπενθυμίζεται πως το Πεκίνο συνεργάζεται με πολλούς από τους «17» της Ευρώπης για συνεργασία στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου του για την αναβίωση του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative). Έχει δε ήδη συνάψει συμφωνίες με κάποιες χώρες για διάθεση των εμβολίων του (Σερβία και, πιθανώς, Ουγγαρία).
Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις όποιες «δυσλειτουργίες» και διαφωνίες εντός της ΕΕ – όπως έκανε και κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020. Και θα το κάνει αξιοποιώντας και την τεράστια ρευστότητα που διαθέτει, σε μια στιγμή που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν αφορούν τους πάντες και δεν θα αρχίσουν να ρέουν πριν το καλοκαίρι.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τους «17» είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες. Η αξία τους το 2019 διαμορφώθηκε κοντά στα 80 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας δυναμική περαιτέρω ανόδου η οποία ανακόπηκε από την πανδημία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις