Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ περιμένει η ελληνική οικονομία το 2021
Το χαρτί της ρευστότητας τραβάει η κυβέρνηση - Σχέδιο για την επανεκκίνηση
Η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και η χρηματοδότηση της οικονομίας βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα της κυβέρνησης και το βλέμμα είναι στην στρατηγική για την επανεκκίνησης της οικονομίας, μετά το πέρας της πανδημίας.
Από το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τον οδικό χάρτη του 2021 με την παραδοχή ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα είναι ενεργά όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί ένα πακέτο μετάβασης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων προς την κανονικότητα. Κύριος άξονας είναι οι ενισχύσεις για την ανάκαμψη και οι επενδύσεις, όπου από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα 7,5 δισ. ευρώ.
Ήδη, η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα δώσει ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις ζημιές από το δεύτερο lockdown. Κατά τους μήνες Μάρτιο – Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν μέτρα αναλόγως με την υγειονομική κατάσταση και η νέα γενιά μέτρων θα πάρει τη σκυτάλη από Ιούνιο.
Το κρίσιμο 2021 υπολογίζονται από το τρέχον ΕΣΠΑ πόροι άνω των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν η προκαταβολή του 2021 (0,5%) καθώς και οι πρώτες απορροφήσεις των νέων προγραμμάτων που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς.
Ταμείο Ανάκαμψης
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατανέμει στη χώρα μας 32 δισ. ευρώ (σε επιδοτήσεις και δάνεια) από τα οποία εντός του 2021 θα έρθει η προβλεπόμενη προκαταβολή του 13% (ήτοι 4,16 δις) και πιθανά η πρώτη δόση το φθινόπωρο. Το νέο χρηματοδοτικό μέσο ReactEU κατανέμει στη χώρα μας 1,7 δισ. ευρώ για το 2021 (και περίπου 500 εκατ. ευρώ για το 2022) που προστίθενται στα τρέχοντα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Από την πιστωτική γραμμή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπολογίζονται σε δάνεια ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ στα παραπάνω προστίθενται περίπου 750 εκατ. ευρώ από τους δύο πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), καθώς και όπως το αποθεματικό του Brexit και τα Ταμεία Ασύλου, Εσωτερικής Ασφάλειας, Διαχείρισης Συνόρων.
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επενδύσεων για την παροχή εγγυημένων επενδυτικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Διαχειριστής του νέου Ταμείου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο θα λειτουργεί ως εγγυητής των δανείων επενδυτικού σκοπού, σε ύψος έως 80%.
Συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με την τραπεζική μόχλευση, ο προϋπολογισμός του Ταμείου θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, με νέα δάνεια χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής.
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα