
Τουρκία : Τι κρύβεται πίσω από τη μεταφορά προβάτων στα κατεχόμενα;
Στα κατεχόμενα έφτασαν ήδη 189 πρόβατα ράτσας Ivesi από την Τουρκία και έγινε ακόμη και τελετή παράδοσης με τη συμμετοχή του τούρκου «πρεσβευτή».
Εννιά κριάρια και 189 πρόβατα ράτσας Ivesi που είναι γνωστά για το υψηλής ποιότητας γάλα που παράγουν έφτασαν προχθές Τρίτη στα κατεχόμενα από την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο.
Η χρήση πρόβειου γάλατος
Δόθηκαν από 20 πρόβατα και ένα κριάρι σε εννέα κτηνοτρόφους στην περιοχή Τρικώμου, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποχρεωτικής καραντίνας των ζώων.
Οπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η εφημερίδα Αβρούπα γράφει ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας στα κατεχόμενα έλαβε υπόψη την πιθανή κατοχύρωση του χαλουμιού, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα καταστεί υποχρεωτική η χρήση πρόβειου γάλατος για την παρασκευή του.
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το «υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων» και τον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ) με στόχο την κάλυψη πιθανής έλλειψης αιγοπρόβειου γάλατος.
Και… τελετή παράδοσης
Εγινε, μάλιστα, τελετή παράδοσης όπου παρέστη ο «πρεσβευτής» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ, ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ναζίμ Τσαβούσογλου, η συντονίστρια του ΤΙΚΑ Χάββα Πινάρ Κιουτσιούκτσαβους, ο διευθυντής του «τμήματος κτηνοτροφίας», Γκιονέν Βουράνα και ο διευθυντής των «κρατικών αγροκτημάτων παραγωγής», Σαλίχ Αμπάσογλου.
Μιλώντας στην τελετή, ο κ. Σανέρ είπε ότι πήραν την πρωτοβουλία με τον τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να μεταφερθούν στα κατεχόμενα 5.000 πρόβατα ράτσας Ivesi και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να προβούν σε «χαρμόσυνες ανακοινώσεις» για το θέμα όταν ο κ. Οκτάι επισκεφθεί το ψευδοκράτος.
Η κατοχύρωση του χαλουμιού
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατοχύρωση του χαλουμιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι άρχισαν «σοβαρό νομικό αγώνα» για το θέμα μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
«Σοβαρή διπλωματία»
Αρχισαν «σοβαρή διπλωματία» μαζί με την Τουρκία για να μπορούν να πουλούν στην ΕΕ το χαλούμι που παράγεται στα κατεχόμενα και οι προσπάθειες θα γίνουν από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο και το βιομηχανικό επιμελητήριο, πρόσθεσε.
Στη δική του ομιλία, ο κ. Μπάστσερι ευχήθηκε όπως ο ΤΙΚΑ συμβάλει στην ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στα κατεχόμενα σε πολύ ψηλότερα νούμερα.
«Αρχή νέου οράματος»
Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «αρχή ενός νέου οράματος» με τη διανομή αιγοπροβάτων, σημειώνοντας ότι καθυστέρησαν να περάσουν στην εισαγωγή πιο παραγωγικών ρατσών, αλλά το έκαναν με τη στήριξη της Τουρκίας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αρχίσουν να διανέμουν και τα πρόβατα ράτσας Ασσάφ που εισήγαγαν από το εξωτερικό και πως αυτές οι εργασίες θα ολοκληρωθούν εντός πέντε χρόνων, θα βελτιωθεί η ράτσα των προβάτων και θα αυξηθεί η παραγωγή γάλατος και κρέατος.
Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ
- Δημόσιο: Η ημερομηνία «κλειδί» για 13ο και 14ο μισθό
- Πυραυλική επίθεση της Ρωσίας σε νοσοκομείο της Ουκρανίας – 28 τραυματίες
- Ολυμπιακός: Στην 12άδα ο Μόουζες Ράιτ – Με τρεις απουσίες κόντρα στην Βιλερμπάν
- Η προσευχή του Πούτιν για τον… φίλο του Ντόναλντ Τραμπ και το «προσωπικό δώρο»
- H «Xιονάτη» κοιμάται με 87 εκατομμύρια δολάρια κάτω από το μαξιλάρι της παρά τις διαμάχες
- Bloomberg: Γιατί ο Ιμάμογλου αποτελεί απειλή για τον Ερντογάν – Τι σημαίνει για την Τουρκία η φυλάκισή του