Σχολεία : Την Παρασκευή η απόφαση των ειδικών – Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας
Με τον αριθμό των κρουσμάτων από κοροναϊό στην Ελλάδα να κυμαίνεται καθημερινά στα περίπου 500, συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή των ειδικών για να αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια.
Με τον αριθμό των κρουσμάτων από κοροναϊό στην Ελλάδα να κυμαίνεται καθημερινά στα περίπου 500, συνεδριάζει την Παρασκευή η Επιτροπή των ειδικών για να αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και Λύκεια.
Αν και όπως λένε οι επιστήμονες, η χώρα μας βρίσκεται επί του παρόντος σε σχετικά καλό επιδημιολογικό επίπεδο, η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης προκαλεί ανησυχία εξαιτίας της μεταδοτικότητας που χαρακτηρίζει τις νέες μεταλλάξεις.
Υπάρχει ανησυχία
Η ανησυχία όμως προκαλείται ήδη από την δράση του κοροναϊού στη χώρα μας και μάλιστα από το γεγονός ότι εμφανίζει έξαρση στις ηλικίες από 45 μέχρι 54 χρόνια και από 65 μέχρι 74. «Υπάρχει προβληματισμός από τα στοιχεία αυτά», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Στην συνεδρίαση της Παρασκευής, η Επιτροπή θα συζητήσει και θα αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα. Η απόφαση που θα λάβει θα ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας. Υπάρχει έντονη φημολογία ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων μπορεί να είναι θετική και να ανοίξουν τα σχολεία την 1η Φεβρουαρίου.
Επιτακτική ανάγκη
Ηδη από την περασμένη Δευτέρα έχει ανοίξει το λιανεμπόριο αλλά το αποτύπωμα της ενέργειας αυτής στο μέγεθος της εξάπλωσης της πανδημίας θα φανεί τις επόμενες μέρες. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό θέμα έντονης συζήτησης και δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες μεταξύ τους. Για ορισμένους είναι επιτακτική ανάγκη.
Η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».
Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι για εκείνον προτεραιότητα είναι το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων.
«Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» επεσήμανε και υπογράμμισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως «πρέπει την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα με προσοχή με τεστ σε καθηγητές και τα παιδιά.
Χρόνος προετοιμασίας
Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου. Θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για την επιστροφή στα δια ζώσης μαθήματα.
Εφόσον δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα γίνει σε μία περίοδο, όπου στη χώρα όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας.
Αρχή του τέλους
Την ίδια στιγμή από τους 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, 59% στην Αττική, 57% στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο «φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που είναι ο εμβολιασμός», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών, γι’ αυτό προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Ο υπουργός είπε ότι και η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.545 ανθρώπους. «Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – 23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες – αλλά κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα».
Ανησυχία για τη μετάλλαξη
Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η Covid-19 στην Ευρώπη. Προβληματίζει επίσης το θέμα της μετάλλαξης του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε η κ. Γκάγκα.
Σε εξέλιξη έρευνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με την μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική επιδείνωση.
Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και όπως είπε φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα εμβόλια «αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA
- LIVE: Παναθηναϊκός – Athens Kallithea
- Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί