Σύνοδος Πρυτάνεων : Διαφωνούν για την ελάχιστη βάση εισαγωγής – Τι ζητούν από το υπ. Παιδείας
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εγκατέλειψε την ιδέα της οριζόντιας βάσης εισαγωγής για τα πανεπιστήμια τμήματα, ωστόσο προχώρησε σε μία πιο light εκδοχή - αυτή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής - που θα ισχύσει μάλιστα από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και θα επηρεάσει χιλιάδες υποψηφίους που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εν μέσω πανδημίας
Φόβοι ότι η θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει σε σταδιακό «μαρασμό» αρκετά περιφερειακά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης στα οποία αναμένεται να υπάρξουν κενές θέσεις, εκφράζουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εγκατέλειψε την ιδέα της οριζόντιας βάσης εισαγωγής για τα πανεπιστήμια τμήματα, ωστόσο προχώρησε σε μία πιο light εκδοχή – αυτή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής – που θα ισχύσει μάλιστα από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και θα επηρεάσει χιλιάδες υποψηφίους που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εν μέσω πανδημίας.
Μάλιστα η απόφαση για τον καθορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) θα επαφίεται στα ίδια τα τμήματα, τα οποία θα καθορίζουν μία ΕΒΕ ως προϋπόθεση για να εισαχθούν οι φοιτητές.
Το νέο αυτό μέτρο που αφορά τους πρωτοετείς φοιτητές του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, δεν θα επηρεάσει όσους στοχεύουν σε υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα, καθώς έτσι κι αλλιώς σε αυτά ο ανταγωνισμός «χτυπά» κόκκινο και η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο.
Το μέτρο αφορά τμήματα μεσαίας και κυρίως πολύ χαμηλής ζήτησης, όπου η βάση εισαγωγής διαμορφωνόταν τα τελευταία χρόνια κάτω από τα 10.000 μόρια.
Το υπουργείο Παιδείας – όπως έχει αναφέρει – στοχεύει στο να μπει φρένο στην εισαγωγή φοιτητών με βαθμούς κοντά στο 3 και 4 πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει μία τάξη στην ανώτατη εκπαίδευση.
Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει στην πράξη η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και πως θα κινηθούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών στο μηχανογραφικό δελτίο καθώς οι αλλαγές που προωθούνται είναι βέβαιο ότι θα τους αναγκάσει να επαναπροσδιορίσουν τη σειρά των προτιμήσεών τους ώστε να έχουν ελπίδες για μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση.
Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το μέτρο αυτό θα αφήσει εκτός ανώτατης εκπαίδευσης πολλούς υποψηφίους οι οποίοι στοχεύουν σε μία σειρά τμημάτων στα οποία η βάση εισαγωγής κινήθηκε πέρυσι αρκετά κάτω από τα 10.000 μόρια.
Πώς θα υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Αναφορικά με τον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) το κάθε τμήμα δεν θα προχωρά σε μία αυθαίρετη βάση αλλά θα λαμβάνονται υπόψη ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο ανήκει το κάθε τμήμα.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=(ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4].
Το Υπουργείο θα καθορίζει αρχικά το εύρος για το ποσοστό Χ% (π.χ. 80% έως 120% του ΜΟ) και εν συνεχεία το κάθε τμήμα ξεχωριστά θα επιλέγει σε ποιο ποσοστό θα κινηθεί.
Για παράδειγμα:
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.
Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από Παν/κό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.
Φόβοι για πολλά κενά στα περιφερειακά ιδρύματα
Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θεωρείται βέβαιο πως θα αφήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες κενές θέσεις θέσεις – όπως έχει καταγγείλει ήδη η Αντιπολίτευση – ενώ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων εμφανίζεται προβληματισμένη σχετικά με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην εισαγωγή των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια.
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων επισημάνθηκε ότι ότι το νέο σύστημα και ιδιαίτερα η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών/τριών που εισάγονται στα ΑΕΙ.
Οι πρυτάνεις χτυπούν «καμπανάκι» προς το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να προνοήσει για τις εναλλακτικές μορφές υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους νέους και τις νέες που δε θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ ενώ ζητούν να υπάρξει μέριμνα και μέτρα στήριξης ώστε να καλυφθεί αυτή η πρόνοια.
«Τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους.
Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού Τμημάτων των Περιφερειακών Ιδρυμάτων. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για αυτό, ιδιαίτερα μάλιστα για Πανεπιστήμια η ίδρυση των οποίων συνδέθηκε με συγκεκριμένους εθνικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς» σημειώνουν.
Μάλιστα η ανησυχία τους «για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού τμημάτων» αποδεικνύει ότι ο μεγάλος τους φόβος είναι ότι μετά τις κενές θέσεις είναι πιθανό να ακολουθήσει μία αναδιάρθρωση του «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης.
«Πυρά» από την Αντιπολίτευση
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με φόντο τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, λέγοντας επί της ουσίας ότι «πετάει το μπαλάκι στα ΑΕΙ».
Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Πρυτάνεις των ΑΕΙ, ο οποίος αναρωτήθηκε αρχικά τι σημαίνει να μειώσουμε τον αριθμό των εισακτέων και ταυτοχρόνως τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν σε ένα ανώτερο τριτοβάθμιο επίπεδο, να τα σπρώξουμε στην ιδιωτική εκπαίδευση;
«Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα. Η κυβέρνηση και μειώνει τον αριθμό των εισακτέων και ρίχνει την ευθύνη στα Πανεπιστήμια. Άρα, ξανά τα πανεπιστήμια θα είναι υπόλογα στην κοινή γνώμη,κι όχι η κυβέρνηση που λαμβάνει αυτή την απόφαση. Επωμίζεστε αυτό το βάρος εσείς; Σας ανήκει; Θα το υποστηρίξετε δημόσια εν ονόματι μιας δήθεν ποιοτικής εκπαίδευσης;» είπε απευθυνόμενος προς τους πρυτάνεις.
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- BadBox: 192.000 συσκευές Android μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
- Το πανόραμα της Stoiximan GBL και οι ομάδες που προκρίθηκαν στο Final-8 του Κυπέλλου
- Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στο ξενοδοχείο που διέμενε ο δράστης