Θεσσαλονίκη : Επεισόδια και προσαγωγές στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο – Νέο σχέδιο της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις
Εκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως, για τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί τάσσονται κατά του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια και την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτά. Αντιδρούν στη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και στην εγκατάσταση αστυνομίας με διευρυμένες αρμοδιότητες εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη. Η ένταση σημειώθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, όταν μερίδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα, ενώ έγινε και χρήση χημικών.
Τα πνεύματα ηρέμησαν σύντομα, ενώ υπήρξαν τρεις προσαγωγές φοιτητών από την αστυνομία.
Στο συλλαλητήριο της Αθήνας η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12 στα Προπύλαια με τους φοιτητές να αντιδρούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία και το όριο φοίτησης.
Το νέο σχέδιο της αστυνομίας για τις διαδηλώσεις
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων παρουσίασε σε συνέντευξη μέσω πλατφόρμας του διαδικτύου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου modus operandi, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». «Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Επιπλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ότι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως σημείωσε, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».
Το νέο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται στην συνεχή επικοινωνία της Αστυνομίας με τους διοργανωτές μίας συνάθροισης, η οποία και ξεκινά από την υποχρέωση της γνωστοποίησης της πρόθεσης διοργάνωσης μίας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία Αστυνομική Αρχή.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μία νέα διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
- Εκτακτο δελτίο καιρού: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Κυκλώματα εξαναγκάζουν ανθρώπους να ζητιανεύουν ξυπόλητοι – Η μέθοδος με τα… σκυλάκια
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία
- Προκαλεί το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου
- Μηχανική βλάβη στο flying Cat 5 με 115 επιβάτες – Επέστρεψε στον Πειραιά