Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει συμφωνία που θα επιτρέπει στους βρετανούς μουσικούς να κάνουν τουρ εντός των ορίων της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται βίζα και άδεια εργασίας ή να πληρώνουν δασμούς σε κάθε μεμονωμένο κράτος-μέλος.

Η ανακοίνωση φτάνει μετά την ανοιχτή επιστολή που συνυπέγραψαν 100 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Sting, ο Μπομπ Γκέλντοφ και ο Έλτον Τζον και η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στους Times. Σε αυτή καλούσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μετακινήσεις χωρίς έγγραφα για τους βρετανούς μουσικούς που κάνουν τουρ στην Ευρώπη. Οι μουσικοί που συνυπογράφουν, αναφέρουν ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ σε ό,τι τους αφορά είναι μια «ντροπιαστική αποτυχία».

«Η πόρτα είναι ανοιχτή»

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών την Τρίτη, η υπουργός ψηφιακής πολιτικής και πολιτισμού, Κάρολιν Ντίνενατζ δήλωσε ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή» για μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα τουρ, ενώ τόσο η πλευρά της ΕΕ όσο και εκείνη της Βρετανίας κατηγορεί την άλλη για την απόρριψη των σχετικών προτάσεων και αντιπροτάσεων. Όμως κάθε πιθανή λύση, συμπλήρωσε, «δεν θα αφορά απαλλαγή από τα έγγραφα, αλλά διευκόλυνση».

Το σωματείο μουσικών (MU) ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις για τη δημιουργία ενός «μουσικού διαβατηρίου» με διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, δεν θα κόστιζε τίποτα ή θα είχε πολύ χαμηλό κόστος, θα γινόταν δεκτό σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί χωρίς περαιτέρω έγγραφα ή άδειες και θα κάλυπτε το προσωπικό του τουρ, τους τεχνικούς και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ήταν απαραίτητο για τη διευκόλυνση της περιοδείας. Η σχετική αίτηση στο change.org είχε συγκεντρώσει πάνω από 113.500 υπογραφές.

Δεν θα υπάρξει «μουσικό διαβατήριο»

Τα σχόλια της υπουργού δείχνουν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει τη δημιουργία ενός τέτοιου διαβατηρίου, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στέκεται στο πλευρό της βιομηχανίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση παρά τις επανειλημμένες κρούσεις του Guardian.

Η απόφαση δεν επηρεάζει μόνο τους ίδιους τους μουσικούς και το προσωπικό που τους συνοδεύει στις περιοδείες τους, αλλά και εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μετακίνησή τους, αλλά και το «στήσιμο» του ήχου και του φωτισμού σε κάθε τοποθεσία. Πολλές τέτοιες εταιρείες, σύμφωνα με τον Guardian επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα.

Προς το παρόν, βέβαια, η πανδημία του κοροναϊού θα κρατούσε έτσι κι αλλιώς τους μουσικούς εντός των συνόρων, γεγονός που ίσως εξηγεί εν μέρει τη χαλαρότητα της κυβέρνησης γύρω από το πρόβλημα.

Στους συνυπογράφοντες της επιστολής προς τους Times, συγκαταλέγονται και ο Λίαμ Γκάλαχερ, ο Τζος Στόουν και ο Μπράιαν Μέι, όπως επίσης και ο Ρότζερ Ντάλτρεϊ. Ο τελευταίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, όμως την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει αίτηση για… γερμανική υπηκοότητα.

Η επιστολή ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε ντροπιαστικά σε ότι αφορά τους βρετανούς μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς και το προσωπικό που τους υποστηρίζει.

»Η συμφωνία με την ΕΕ έχει ένα τεράστιο κενό σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση για τους μουσικούς που μας είχαν υποσχεθεί. Όποιος κάνει περιοδεία στην Ευρώπη πλέον θα χρειάζεται ακριβές άδειες εργασίας για πολλές από τις χώρες που θα επισκέπτεται και ένα βουνό χαρτούρας για τον εξοπλισμό του».