Υποχρεωτική στείρωση με επιδότηση για τα κατοικίδια
Οι νέες διατάξεις που κλειδώνουν περιλαμβάνουν αλλαγές σε πρόστιμα και παραβάσεις καθώς και ρυθμίσεις για τις ευθύνες των δήμων
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Ανατροπές στο ισχύον πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς φέρνει το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και προγραμματίζει να θέσει στη δημόσια διαβούλευση εντός του Φεβρουαρίου. Η υποχρεωτική για όλους τους ιδιοκτήτες στείρωση των κατοικίδιων τους με πρόβλεψη παράλληλα για σχετική επιδότηση, ένα νέο πλάνο προστίμων και παραβάσεων, καθώς και ρυθμίσεις για τις ευθύνες των δήμων «κλειδώνουν», κατά πληροφορίες, στις νέες διατάξεις.
«Υψηλή αρμοδιότητα στους δήμους αλλά και πολύ αυξημένη λογοδοσία» είναι η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές. Προηγήθηκε παρασκηνιακή διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και σε εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων, όπως αποκάλυψε και ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο, βάζοντας στην πρωτοβουλία για τα κατοικίδια τη «βούλα» άμεσης κυβερνητικής προτεραιότητας. «Θα δώσει ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού», προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει, όπως με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων».
Ρυθμίσεις
Ειδικότερα, στα σκαριά βρίσκεται η θέσπιση της υποχρεωτικής στείρωσης ζώων συντροφιάς οποιουδήποτε ιδιοκτήτη – «κηδεμόνα», κατά τη φιλοζωική ορολογία -, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα των κυνηγετικών σκύλων, με μοναδική εξαίρεση από το μέτρο προφανώς τους πιστοποιημένους εκτροφείς. Τη ρύθμιση αναμένεται να συνοδεύουν «κίνητρα», δηλαδή επιδότηση για τις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Αλλωστε εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων «φωνάζουν» εδώ και χρόνια για τη μεγάλη ρίζα του προβλήματος στη χώρα, την εγκατάλειψη ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ έχουν ζητήσει επιπλέον οριζόντια απαγόρευση πώλησης ζώων από pet shops – θέμα στο οποίο αναμένεται επίσης να «απαντήσει» το νομοσχέδιο.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν επιπλέον δύο κρίσιμες διατάξεις που θα αφορούν τις αρμοδιότητες των δήμων. Από τη μια η κυβέρνηση καταρτίζει πλάνο νέων πόρων προς τους δήμους για να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες τους, ωστόσο αναμένεται ταυτόχρονα σφιχτό πλαίσιο ελέγχων, το οποίο θα καταλήγει σε… μπλόκο χρηματοδότησης (ακόμα και για άλλα έργα) εφόσον δεν πιάνονται οι καθορισμένοι στόχοι της προστασίας των ζώων. Από την άλλη σχεδιάζεται ένα «ταβάνι» στον αριθμό φιλοξενίας ζώων στα δημοτικά «καταφύγια» (της τάξης των 40 ή 50) με την πρόβλεψη προστίμου για κάθε επιπλέον τετράποδο.
Διαφάνεια
Από την πλευρά τους οι οργανώσεις ζητούν διαφάνεια στους δήμους και ουσιαστικά αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις ισχύουσες πενταμελείς επιτροπές που συγκροτούνται με επιλογή του εκάστοτε τοπικού άρχοντα, προκειμένου τα ίδια τα σωματεία να αποκτήσουν μεγαλύτερο θεσμικό ρόλο στην παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Επίσης μιλούν για την ανάγκη να σπάσει η «αλυσίδα» για κάθε ζώο, να απαγορευθεί διά νόμου δηλαδή ακόμα και το προσωρινό δέσιμο των ζώων. «Σε τακτικές συναντήσεις μας για έξι μήνες με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, νυν υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο και τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου είδαμε ποιος θα πρέπει να είναι ο κορμός του νομοσχεδίου για να κάνουμε επιτέλους ένα σοβαρό βήμα μπροστά» επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη. «Οχι με ημίμετρα», όπως λέει η ίδια στα «ΝΕΑ», «αλλά με πραγματικές λύσεις που παρουσιάσαμε σε ένα έτοιμο, πλήρες σχέδιο νόμου. Και πήραμε διαβεβαιώσεις πως σημαντικό μέρος των προτάσεων της Ομοσπονδίας θα γίνει δεκτό».
Πάντως η προαναγγελία Μητσοτάκη για προώθηση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και όχι από το Αγροτικής Ανάπτυξης προκάλεσε αισιοδοξία στους κύκλους των φιλόζωων, ενώ αποτελούσε δέσμευση του Πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019. Προ μηνός στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασε επιπλέον κοινή επιστολή δεκάδων προσωπικοτήτων από τους χώρους των γραμμάτων και των τεχνών, οι οποίες ζητούσαν προώθηση του νομοσχεδίου χωρίς άλλη καθυστέρηση και δίχως «μοίρασμα» αρμοδιοτήτων στα δύο υπουργεία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις