Η πανδημία καταστροφική για την εκπαίδευση
Έντονος δημόσιος διάλογος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία αναφορικά με τις συνέπειες που έχουν τα κλειστά σχολεία για τους μαθητές. Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά για τους «αδύναμους» μαθητές.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Να επαναλάβουν εθελοντικά την ίδια τάξη χωρίς να καταγραφεί όμως ότι έμειναν μετεξεταστέοι προτείνει ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών για τους «αδύναμους» μαθητές. «Υπάρχει μια ομάδα μαθητών που χρειάζεται επιπρόσθετο χρόνο», επισημαίνει ο πρόεδρος του συνδέσμου Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ προς την Tagesspiegel. Το αργότερο στις απολυτήριες εξετάσεις οι μαθητές αυτοί θα αποτύχουν, όπως εκτιμά. «Έτσι τα παιδιά αυτά θα φύγουν με λιγότερα εφόδια από το σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μετέπειτα ζωή τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, με ενδεχόμενη επανάληψη της τάξης, οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να υποστηριχθούν πολύ στοχευμένα. Αντιθέτως, η αυτόματη προαγωγή στην επόμενη τάξη χωρίς μετεξεταστέους εν γένει για την τρέχουσα χρονιά συνιστά απλώς «αντιμετώπιση των συμπτωμάτων», λέει ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών.
Την περασμένη Τρίτη η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν σε παράταση του απαγορευτικού, που έληγε κανονικά στις 31 Ιανουαρίου, καταρχάς μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Η σχετική απόφαση επιβλήθηκε περισσότερο από τους φόβους που εξέφρασαν ειδικοί για ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού. Για τα σχολεία αυτό σημαίνει ότι αναστέλλεται εκ νέου η υποχρεωτική φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία. Μεμονωμένα κρατίδια όμως -στα οποία και εμπίπτει η αρμοδιότητα των θεμάτων εκπαίδευσης- εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν νωρίτερα στα θρανία τους, τουλάχιστον οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας
Η απόφαση να παραταθεί ουσιαστικά το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών προκαλεί μέχρι στιγμής τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στη Γερμανία, πυροδοτώντας έναν έντονο δημόσιο διάλογο. Σε περίπτωση που τα 16 κρατίδια υλοποιήσουν κατά γράμμα τις πρόσφατες αποφάσεις -που δεν θεωρείται βέβαιο- αυτό θα σημαίνει ότι σύντομα οι μαθητές θα μετρούν οκτώ συνολικά εβδομάδες απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. H Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων DGB προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχουν οι αποφάσεις αυτές. «Το lockdown και το κλείσιμο των σχολείων πλήττουν ιδιαίτερα σκληρά εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν μετά το ερχόμενο καλοκαίρι την επαγγελματική εκπαίδευσή τους», επισημαίνει η αντιπρόεδρος της DGB Έλκε Χάνακ μιλώντας στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke, προσθέτοντας: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μαθητές με μέτρια απολυτήρια γυμνασίου και λυκείου να γίνουν οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης του κοροναϊού».
Η ομοσπονδιακή υπουργός Παιδείας Άνγια Κάρλιτσεκ από την πλευρά της ζητά να προσφέρονται πρόσθετοι κύκλοι μαθημάτων για παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. Η ίδια σημειώνει ότι ήδη το περασμένο καλοκαίρι σε πολλά κρατίδια υπήρχε στα απολυτήρια η σύσταση προς τους μαθητές να επισκεφτούν το καλοκαίρι λεγόμενα summer schools. «Πρότεινα στα κρατίδια να επαναλάβουμε τα προγράμματα αυτά στις διακοπές», τόνισε προς το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας RND.
«Ψηφιακοί βοηθοί»;
Τον κίνδυνο να εξελιχθεί η πανδημία σε καταστροφή για την εκπαίδευση επισείει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χούτερ. «Η Γερμανία εγκαταλείπει τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Η επί εβδομάδες εξ αποστάσεως διδασκαλία επιδεινώνει τις κοινωνικές ανισότητες», εκτιμά ο οικονομολόγος σε δηλώσεις του στην Rheinische Post. Και προσθέτει: «Το άνοιγμα των σχολείων συνιστά πρωτίστως θέμα δικαιοσύνης. Τα δημοτικά έπρεπε να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου ενώ για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να εισαχθούν βάρδιες».
Την στελέχωση των σχολείων με «ψηφιακούς βοηθούς» προτείνει την ίδια ώρα ο Γερμανικός Σύνδεσμος Φιλολόγων. «Οι ‘ψηφιακοί βοηθοί’ θα βοηθούν τους εκπαιδευτικούς στην τηλεκπαίδευση αλλά και στην ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων στα συμβατικά μαθήματα», λέει η πρόεδρος του συνδέσμου Σουζάνε Λιν-Κλίτσινγκ προς τις εφημερίδες του ομίλου Funke. Τέτοιες θέσεις υπάρχουν ήδη στα πανεπιστήμια.
Ούτα Βίνκχαους (dpa)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις