Γιατί η Επιτροπή έβαλε «φρένο» στο άνοιγμα των Λυκείων στις κόκκινες περιοχές – Το απόγευμα οι τελικές ανακοινώσεις
Είναι ξεκάθαρο πως παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί συνεχίζουν να είναι διστακτικοί σχετικά με την απότομη άρση μέτρων στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
Το πράσινο φως ώστε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου άναψαν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γίνουν στις 18:00 το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα ενώ ειδικά για τις «κόκκινες περιοχές», δηλαδή αυτές που βρίσκονται υπό καθεστώς σκληρού lockdown, η εισήγηση είναι να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα λύκεια.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα γίνει με αυστηρά μέτρα ενώ αναμένεται στην πλατφόρμα για δωρεάν τεστ να προστεθούν εκτός από τους εκπαιδευτικούς και οι μεγαλύτεροι μαθητές ώστε να μπορούν όποτε το επιθυμούν και με την συγκατάθεση των γονέων τους να υποβάλλονται σε τεστ.
Ωστόσο, οι «32» της επιτροπής εισηγήθηκαν στις κόκκινες περιοχές να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού της νόσου Covid-19.
Έτσι η εισήγηση τους για τις περιοχές με σκληρό lockdown είναι οι μαθητές του Λυκείου να συνεχίσουν το μάθημα με τηλεκπαίδευση.
Γιατί μπήκε φρένο στις κόκκινες περιοχές από τους ειδικούς
Είναι ξεκάθαρο πως παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί συνεχίζουν να είναι διστακτικοί σχετικά με την απότομη άρση μέτρων στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Τα αυστηρά μέτρα δηλαδή που θα ισχύσουν για τα σχολεία των υπόλοιπων ασφαλών περιοχών φαίνεται πως δεν επαρκούν προς το παρόν για τις «επικίνδυνες περιοχές», οι οποίες εύκολα μπορεί να υποτροπιάσουν ξανά.
Άλλωστε όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός, ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει μια νέα αύξηση κρουσμάτων και τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό.
Εν αναμονή κι άλλων στοιχείων από το λιανεμπόριο
Την ίδια ώρα η εικόνα από τα λύματα της Αττικής δεν αφήνει περιθώρια για σπασμωδικές κινήσεις.
Οι ειδικοί άλλωστε σήμερα συνεδρίασαν χωρίς να έχουν στα χέρια τους το αποτύπωμα που άφησε το άνοιγμα της αγοράς στην επιδημίας, ο οποίος αποτελεί σημαντικός παράγοντας ειδικά όσον αφορά τις κόκκινες περιοχές.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως οι Αχαρνές και ο Ασπρόπυργος βρίσκονται ακόμη σε αυστηρό lockdown, καθώς δεν παρουσίασαν την απαιτούμενη βελτιωμένη εικόνα του ιικού φορτίου, όπως έγινε με την Ελευσίνα, στην οποία δεν παρατάθηκαν τα μέτρα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτική Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, οι αναλύσεις στα λύματα της Αθήνας, δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο, υπάρχει μια σταθερότητα, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.
«Δεν υπάρχει αύξηση αλλά δεν υπάρχει και μείωση, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί καθώς αν δούμε απότομη αύξηση όπως συνέβη τον Οκτώβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει», προειδοποίησε
Όπως είπε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε από τα λύματα είναι ότι πάνω από τους μίσους των κρουσμάτων, θα πρέπει να είναι ασυμπτωματικιοί. Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων. Αυτός ο επιπολασμός που μπορούμε να υπολογίσουμε είναι ότι περίπου στην Αττική, έχουμε 20.000 φορείς».
Οι μετάλλαξεις στον μικροσκόπιο
Ένας ακόμη παράγοντας που ανησυχεί τους ειδικούς είναι και η μετάλλαξη του ιού, ειδικά μετά τον εντοπισμό 26 κρουσμάτων μετάλλαξης στην χώρα μας εκ των οποίων 2 εξ αυτών ορφανών.
Οι ειδικοί παρατηρούν στενά το θέμα, ενώ σήμερα ο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με καθηγητές και ειδικούς στο υπουργείο Υγείας,
Η σύσκεψη θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις