Κοροναϊός : Ανησυχία στην Ελλάδα για το τρίτο κύμα – Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα
Σαν λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, οι πρώτες αραιές σταγόνες από τα σύννεφα του τρίτου πανδημικού κύματος που συσσωρεύονται στην Ευρώπη, παρασύρονται από τον άνεμο προς τα μέρη μας.
Σαν λίγο πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, οι πρώτες αραιές σταγόνες από τα σύννεφα του τρίτου πανδημικού κύματος που συσσωρεύονται στην Ευρώπη, παρασύρονται από τον άνεμο προς τα μέρη μας.
Η κατάσταση δείχνει έκρυθμη καθώς ώρα με την ώρα, οι επιστήμονες στην Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που βλέπουν τις νοσοκομειακές υποδομές τους να λυγίζουν, εξακριβώνουν μέσω εξαντλητικών ερευνών ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού έχουν αποκτήσει υψηλότερο ρυθμό μεταδοτικότητας και δυστυχώς αποτελεσματικότερο τρόπο να σκοτώνουν.
Μεταλλαγμένος θάνατος
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.
«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή». «Αν πάρουμε έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους (σ.σ. αυτής της ηλικιακής ομάδας) που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.
26 μεταλλάξεις
Στην Ελλάδα, όπου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 26 μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι επιστήμονες ανησυχούν από τη στασιμότητα της πανδημικής κατάστασης, όπου τα κρούσματα εμφανίζονται σε προβλέψιμο εύρος διακύμανσης, αλλά χωρίς να υποχωρούν, καταδεικνύοντας ότι οι θύλακες επιπολασμού τους είναι διάσπαρτοι στις τοπικές κοινωνίες και δη τα μεγάλα αστικά κέντρα, και αόρατοι από τα ραντάρ των λοιμωξιολόγων.
Σε αυτή τη ρευστή κατάσταση όπου οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποίησουν την εξελικτική δυναμική της πανδημίας, με τα ενεργά κρούσματα να εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 6.000 και τα μισά εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των σχολείων από την 1η Φεβρουαρίου και παρακολουθεί με επαυξημένη ετοιμότητα το αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έτοιμη στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν να προχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς.
Τρίτο κύμα
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε την Παρασκευή ότι οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων όποτε και αν σημειωθεί. «Αν αλλάξουν τα δεδομένα δεν θα διστάσουμε να πάρουμε νεότερες αποφάσεις». Για να προσθέσει με έμφαση αναφερόμενη στις μεταλλάξεις: «Πιθανότατα κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα».
Είναι το τρίτο κύμα που έχει αρχίσει να σκάει στις ακτές της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης και από εκεί να εισβάλλει στην ενδοχώρα. Το πρώτο μέτωπο είναι η Βρετανία. Το δεύτερο, η Νότια Αφρική. Απόλυτο κίνδυνο συνιστούν και οι δύο πηγές και για τις 27 χώρες. Αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ/ECDC):
- Για τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή («VOC 202012/01» ή «B.1.1.7»), εντοπίστηκαν την περασμένη Τρίτη σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.
2. Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή («501Y.V2») εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες, της ζώνης του ΕΚΠΕΝ, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.
Μειώνονται οι παραδόσεις
Το εκρηκτικό κοκτέιλ πυροδοτείται και από την χρονική συγκυρία όπου η παραγωγή των εμβολίων αντί να αυξάνεται, ώστε να θωρακίζονται τα πιο ευπαθή πληθυσμιακά κομμάτια της παγκόσμιας κοινότητας υφαίνοντας το δίχτυ της ανοσίας, αυτή μειώνεται. Μετά την Pfizer, την Παρασκευή και η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις του εμβολίου της που ανέπτυξε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα είναι μικρότερες από το αναμενόμενο, λόγω της «μείωσης της παραγωγής» σε ένα εργοστάσιο της.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι παρέλαβε το αίτημα για την κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19 και αναμένεται να αποφασίσει εάν θα το κάνει δεκτό στις 29 του μηνός.
«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Θα παραδώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον όγκο παραγωγής», πρόσθεσε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τις ακριβείς ποσότητες.
Κλείνει το παράθυρο
Η παράδοση λιγότερων δόσεων εμβολίου, τη στιγμή που ο ιός μεταλλάσσεται, στερεί από τους επιστήμονες ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στην πανδημία. Εφόσον ο ιός έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να ολοκληρώσει τον κύκλο του και να αδρανοποιηθεί, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα στελέχη με εξελιγμένες τεχνικές επιμόλυνσης της ανθρώπινης κυτταρικής συστοιχίας, οι επιστήμονες δεν αποκτούν αμέσως ξεκάθαρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων στα νέα πρόσωπα του ιού.
Το κλινικό πείραμα που θα γινόταν στην πράξη με εμβολιασμένο ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μίας χώρας από τη μία πλευρά και την μετάλλαξη από την άλλη, θα έδινε γρήγορα χρήσιμα συμπεράσματα και δυνατότητα τροποποιήσεων των σκευασμάτων.
Στις 464 οι μολύνσεις στη Δανία
Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας καταγράφουν αύξηση στις λοιμώξεις με ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, γνωστό ως B.1.1.7, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, παρότι βλέπουν πτώση των κανονικών λοιμώξεων.
Η Δανία εφάρμοσε μέτρα αυστηρής καραντίνας τον Δεκέμβριο μετά την ταχεία αύξηση των νέων μολύνσεων και την ανακάλυψη μιας νέας και πιο μεταδοτικής παραλλαγής, την οποία οι Αρχές αναμένουν τώρα να κυριαρχεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το 7% όλων των τεστ που βγήκαν θετικά και αναλύθηκαν για το γενετικό υλικό τους είχαν την μεταλλαγμένη παραλλαγή, ανακοίνωσε το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute (SSI).
Αυτό σημαίνει αύξηση 4,1% κατά την πρώτη εβδομάδα και μόλις 2,4% την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Συνολικά 464 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού από τα μέσα Νοεμβρίου.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Δανία ανέρχεται σε 193.038, και των θανάτων σε 1.941.
Βαρομετρικό χαμηλό στην Ελλάδα
Το βαρομετρικό χαμηλό που φέρνει καταιγίδα έχει σχηματιστεί, και η Ελλάδα προσβλέπει τις μακροχρόνιες προβλέψεις ξέροντας πως σύμμαχος της τους επόμενους μήνες θα είναι και ο καιρός. Ο χειμώνας διαρκεί ελάχιστα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, και έχει παρατηρηθεί ότι τα κρούσματα μειώνονται έως και 3% για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης περιγράφει ότι το ΕΣΥ απορροφά ακόμα τους κραδασμούς της κορύφωσής του δεύτερου κύματος καθώς πλέον έχουμε περίπου 100 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία ανά ημέρα. Θετικό είναι το γεγονός -όπως προσέθεσε- ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μία μείωση 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις.
Όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι αυτή η περίοδος σταθεροποίησης και ύφεσης είναι πολύ εύθραυστη, καθώς «όλοι μας δίνουμε μάχη με τον χρόνο και τον πιο κακό μας εαυτό τις επόμενες εβδομάδες» για να μείνουμε σε αυτή την σταθερή εικόνα της επιδημίας.
- Οδοιπορικό στο νησί Γκρίμσεϊ με τους 20 κατοίκους και τα 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια
- «Ο Χουάντσο θα ανανεώσει με τον Παναθηναϊκό»
- Αστυνομικός της Βουλής: «Κοιμάμαι και ξυπνάω με τη σκέψη των παιδιών μου»
- Αλβανία: Η απαγόρευση του TikTok προκαλεί διάλογο για την ελευθερία του λόγου
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts του μήνα [Ιανουάριος 2025]
- Επίσημα τέλος από την ΑΕΚ ο Γαλανόπουλος