Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θωμαΐδης – κοροναϊός : Μόνο στην Αττική υπολογίζουμε σε 20.000 τους φορείς

Θωμαΐδης – κοροναϊός : Μόνο στην Αττική υπολογίζουμε σε 20.000 τους φορείς

Οι αναλύσεις από τα λύματα της Αθήνας δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο, υπάρχει μια σταθερότητα, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα

Μπορεί τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα να εμφανίζονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ειδικούς, ωστόσο η Αττική συνεχίζει να προβληματίζει.

Οι αναλύσεις από τα λύματα της Αθήνας δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο, υπάρχει μια σταθερότητα, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει αύξηση αλλά δεν υπάρχει και μείωση, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί καθώς αν δούμε απότομη αύξηση όπως συνέβη τον Οκτώβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει», προειδοποίησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε από τα λύματα είναι ότι πάνω από τους μίσους των κρουσμάτων, θα πρέπει να είναι ασυμπτωματικιοί. Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων. Αυτός ο επιπολασμός που μπορούμε να  υπολογίσουμε είναι ότι περίπου στην Αττική, έχουμε 20.000 φορείς».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής από τη στιγμή που κάποιος μολυνθείς μπορεί να δώσεις ίχνος στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ μέχρι 2 μέρες, αρά τα ευρήματα απεικονίζουν τι γίνεται περίπου την ίδια στιγμή.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι στη μετρήσεις του δικτύου, δεν καλύπτεται όλος ο πληθυσμός της Αττική, αλλά περίπου 3,8 με 4 εκατομμύρια κάτοικοι.

Ανησυχία Σύψα για την Αττική

Την ανησυχία για του για την Αττική εξέφρασε από την πλευρά του λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

«Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά».

«Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε, ενώ όπως τόνισε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά.

«Δεν τελειώσαμε…»

«Δεν τελειώσαμε, δεν χαλαρώσαμε, πρέπει να προσέχουμε είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο. Είναι ακόμη εδώ η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες ακόμα. Αν περάσουμε και τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα με ασφάλεια. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος» περιέγραψε. «Εφόσον όλα είναι καλά, την επόμενη Παρασκευή θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο άνοιγμα. Αφήνουμε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε ανοίγματος για να δούμε τα στοιχεία» συμπλήρωσε.

Οι φόβοι για τρίτο κύμα

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος του κοροναϊού στην Ελλάδα.

«Αυτές τις ημέρες ξέσπασε τρίτο βίαιο κύμα στην Ιαπωνία. Και η σταθερότητα είναι επικίνδυνη. Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες κλείνουν και εμείς ανοίγουμε, πρέπει να το βλέπουμε αυτό και να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε μια χαρά σε σχέση με άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα σε Lockdown και αυτό είναι επίτευγμα όλων μας» δήλωσε.

Τι δείχνουν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιμγή, σταθερά σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα καταγραφής των μετρήσεων, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρείται ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων 9 αναλύσεων -δειγματοληψίες από την 1η μέχρι την 20ή Ιανουαρίου- βρίσκονται όλα στο πράσινο επίπεδο, σε σχέση με την κλινική εικόνα που εκφράζεται από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα από τα λύματα που έχει στη διάθεσή της και η αρμόδια επιτροπή που κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, επιτρέπουν στην Πολιτεία να σχεδιάσει τη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η εικόνα σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, σε γειτονικές μας χώρες είναι άσχημη, είναι μία δυναμική κατάσταση η πανδημία, όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Όμως, το σημαντικό που μπορούμε να πούμε τώρα για τη Θεσσαλονίκη είναι πως το επίπεδο της διασποράς του ιού στην κοινότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τέτοια που, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρξει χρόνος για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας και η πολιτεία να αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις άρσης περιορισμών».

«Εξακολουθούμε να έχουμε διακυμάνσεις σε μία σχετικά σταθερή τιμή και αυτό είναι καλό σημάδι. Είναι επίμονο το αποτέλεσμα των τιμών και άρα αξιόπιστο. Η σταθερότητα τόσων ημερών επιτρέπει αισιοδοξία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Διευκρινίσεις για τα προγνωστικά μοντέλα άλλων ομάδων»

Ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που εξάγονται από την έρευνα στα λύματα κι αν αυτά λαμβάνουν υπόψη προγνωστικά μοντέλα που εφαρμόζουν καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων στο ΑΠΘ και άλλα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα της ομάδας επιδημιολογίας λυμάτων αφορούν μόνο σε αναλύσεις πεδίου και η μεθοδολογία υπολογισμού της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα δε σχετίζεται με μαθηματικά ή όποια άλλα προγνωστικά μοντέλα.

«Η ομάδα μας δεν κάνει προβλέψεις για το μέλλον, ούτε μιλάμε ποτέ για κρούσματα, πόσο μάλλον να προβλέψουμε κρούσματα. Λαμβάνοντας υπόψη τη βιβλιογραφία για το πότε ξεκινά η έκκριση του ιικού φορτίου από τη στιγμή της μόλυνσης και δεδομένου ότι τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη αργότερα, και επίσης ότι πολλοί φορείς είναι ασυμπτωματικοί, αυτό που ανιχνεύουμε στα λύματα είναι την όποια αύξηση της διασποράς, πριν αυτή επιβεβαιωθεί από την κλινική εικόνα των κρουσμάτων. Το καινοτόμο μοντέλο εξορθολογισμού της συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα λύματα που εφαρμόζει η ομάδα μας δεν είναι προγνωστικό μοντέλο αλλά βασίζεται σε πραγματικές μετρήσεις τις οποίες διορθώνει, ώστε να γίνουν αξιόπιστες και να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις από μέρα σε μέρα», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Προγνωστικά μοντέλα που συνεκτιμούν την κοινωνική συμπεριφορά, το είδος, τη διάρκεια και την ένταση των περιοριστικών μέτρων, την αυστηρή τήρηση των μέτρων κλπ, που είναι επίσης χρήσιμα και σημαντικά στην αποτύπωση του προβλήματος γίνονται από άλλους συναδέλφους στο ΑΠΘ όπως για παράδειγμα οι κ Σαρηγιάννης, ο κ. Λογοθετίδης και άλλοι, που όμως δεν ανήκουν στην ομάδα μας», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στις δύο συνημμένες φωτογραφίες του διαγράμματος που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνονται οι κλίμακες έκκρισης ιικού φορτίου: Στην πρώτη φαίνονται σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου –από τις 2 Οκτωβρίου 2020 έως και την τελευταία μέτρηση της 20ης Ιανουαρίου για την οποία σήμερα ολοκληρώθηκε ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, ενώ στη δεύτερη μπορούν να διακριθούν ξεκάθαρα οι μικρές στα όρια του σφάλματος αυξομειώσεις του ιικού φορτίου από την 1η Ιανουαρίου, σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Must in

«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση με τις τιμές στο ρεύμα - «Τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Σε αναμμένα κάρβουνα για επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπόσχεται στήριξη στους καταναλωτές. Συναγερμός για τους δείκτες που «κοκκινίζουν».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024