Κοροναϊός : Οι φαρμακοβιομηχανίες βάζουν νέα «τρικλοποδιά» στην ΕΕ – «Ψαλιδίζονται» οι παραδόσεις εμβολίων
Περιπλέκεται, εκ νέου, το σκηνικό γύρω από τα εμβόλια του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις κρατών να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους προς τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες η μία μετά την άλλη σπεύδουν να ανακοινώσουν... καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Περιπλέκεται, εκ νέου, το σκηνικό γύρω από τα εμβόλια του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις κρατών να εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους προς τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες η μία μετά την άλλη σπεύδουν να ανακοινώσουν… καθυστερήσεις στις παραδόσεις τους.
Αυτό έχει αποτέλεσμα τα εμβολιαστικά προγράμματα να πηγαίνουν «πίσω» και οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για ανοσία της αγέλης μέχρι το καλοκαίρι να τίθενται εν αμφιβόλω, τη στιγμή μάλιστα που η νέα μετάλλαξη του ιού… ήρθε για να μείνει ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού των χωρών.
Την αρχή έκαναν οι Pfizer / BioNTech, ενημερώνοντας πως μείωσαν έως το μισό τον όγκο των εμβολίων κατά της Covid-19 που θα διανείμουν σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα.
Εκτιμάται ότι η φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο της ανασύνταξης της παραγωγικής της δομής, όπως άλλωστε η ίδια είχε ανακοινώσει προ ημερών.
Η Pfizer περιόρισε την παραγωγή του εμβολίου, με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της ικανότητας παρασκευής, από 1,3 δισ. εμβολιαστικές δόσεις σε 2 δισ. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι μεταβολές στην παραγωγική διαδικασία και στις υποδομές της επιβάλλουν την εξασφάλιση νέων εγκρίσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι νέες συνθήκες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θα επηρεάσουν την παράδοση εμβολίων κατά τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά αργότερα θα υπάρξει σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δόσεων.
Με αφορμή τις νέες καθυστερήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται σε σύγκρουση με τις εταιρείες. Μάλιστα, αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Ιταλία, δε, απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Pfizer, ενώ τον ίδιο δρόμο φέρεται πως ακολουθεί και η Πολωνία αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Μάλιστα, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ καλούν τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή με την Pfizer και άλλους προμηθευτές εμβολίων. «Χρειαζόμαστε την Κομισιόν να μην είναι μόνο συντονιστής αλλά και σκληρός διαπραγματευτής με φαρμακευτικές εταιρείες, μιλώντας εξ ονόματος 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων» δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ. «Μόνο μια ισχυρή στάση θα επιτύχει τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Στα ίδια… βήματα η AstraZeneca
Σαν να μην έφτανε αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση της AstraZeneca ότι οι παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου που παράγει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα καθυστερήσουν αρκετά, καθώς υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου στις 29 Ιανουαρίου και πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- είχαν στηρίξει σημαντικό μέρος της εμβολιαστικής εκστρατείας τους σε αυτό το εμβόλιο, που είναι φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση προς την Κομισιόν «οι αρχικές ποσότητες εμβολίων θα είναι μικρότερες από αυτό που αναμενόταν, εξαιτίας των μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού. Θα εφοδιάσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην ΕΕ, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή μας».
Η ΕΕ περιμένει 100 εκατομμύρια δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αλλά άνθρωποι με γνώση του ζητήματος υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να παραδώσει ούτε τη μισή από αυτή την ποσότητα, υπολογίζοντας ότι θα είναι λιγότερα από 40 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, υπάρχει δυσαρέσκεια για την εξέλιξη αυτή. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε δηκτικά ότι «θέλουμε τα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις