Συμβουλές για μια πιο οικολογική ρουτίνα περιποίησης
Χαριτωμένες συσκευασίες και εξωτικά συστατικά πολλές φορές σημαίνουν αυξημένο περιβαλλοντικό κόστος. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τη ρουτίνα ομορφιά σας πιο βιώσιμη.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας της ομορφιάς είναι τεράστιο. Οι εταιρείες παράγουν δισεκατομμύρια συσκευασίες (πολλές από αυτές πλαστικές), τα προϊόντα αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο ενώ καθημερινά μέσα από τους νεροχύτες μας γεμίζουμε τα νερά με επιβλαβείς χημικές ουσίες.
Εδώ βρίσκονται μερικά tips που μπορείτε να ακολουθήσετε και αλλαγές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας για να κάνετε τη δική σας ρουτίνα πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.
Όχι στις συσκευασίες
Μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα που πωλούνται χωρίς συσκευασίες οι οποίες θα κατέληγαν αμέσως στα σκουπίδια. Το ταπεινό σαπούνι κάνει comeback τον τελευταίο καιρό αντικαθιστώντας για πολλούς τα κρεμοσάπουνα, τα αφρόλουτρα αλλά και το σαμπουάν. Κάποια σαμπουάν σε μορφή μπάρας είναι μάλιστα σχεδιασμένα έτσι ώστε να κάνουν ελαφρύ μασάζ στο κεφάλι σας όσο σαπουνίζεστε.
Αγοράστε τοπικά προϊόντα
Όπως ακριβώς με το φαγητό έτσι και με τα προϊόντα ομορφιάς μπορείτε να προτιμήσετε εκείνα που παράγονται πιο κοντά σας ώστε να βοηθήσετε το περιβάλλον. Ψάξτε ελληνικές εταιρίες που φτιάχνουν τα προϊόντα τους στη χώρα χρησιμοποιώντας ελληνικά συστατικά.
Στηρίξτε τα μικρά, «πράσινα» brands
Όσο οι μεγάλες εταιρίες αρνούνται να ακολουθήσουν τις αρχές της βιωσιμότητας μπορείτε να στείλετε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα επιλέγοντας να δώσετε αλλού τα χρήματά σας. Ψάξτε και στηρίξτε μικρότερα brands με οικολογικές αρχές.
Διαλύστε την ψευδαίσθηση πολυτέλειας
Το σελοφάν που τυλίγεται γύρω απ’ το κουτί που κρύβει την πλαστική συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκεται η κρέμα σας είναι παντελώς άχρηστο. Είναι το πλαστικό καλαμάκι της βιομηχανίας της ομορφιάς. Κορδέλες, «βελούδινα» πουγκάκια που στην πραγματικότητα είναι συνθετικά και λοιπές φανφάρες δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Προτιμήστε συσκευασίες που θα μπορούσατε να ξαναχρησιμοποιήσετε. Στο γυάλινο βαζάκι μιας κρέμας που τελείωσε θα μπορούσατε να βάλετε τα τσιμπιδάκια, τα μπαχαρικά σας κ.ο.κ.
Refills
Πάρα πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα μπορούσαν να ξαναγεμίζονται με κάποιο refill. Προτιμήστε τις εταιρίες που το εφαρμόζουν.
Σκεφτείτε τι ρίχνετε στον νεροχύτη
Κάποια προϊόντα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συστατικά βλαβερά για το περιβάλλον αλλά και για εμάς. Η τρικλοζάνη είναι ένα επικίνδυνο αντιβακτηριδιακό χημικό που βλάπτει την θαλάσσια ζωή και είναι ύποπτο για ορμονικές διαταραχές στους ανθρώπους. Κάποια αντηλιακά περιέχουν oxybenzone, ένα χημικό που ευθύνεται για την καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων. Ξεκινήστε να μελετάτε τις λίστες συστατικών.
Ξεφορτωθείτε τα προϊόντα μιας χρήσης
Ξέρουμε πόσο βλαβερά είναι τα μαντηλάκια καθαρισμού (τα πετάμε αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσουμε και είναι πλαστικά). Κάποιες εταιρίες κυκλοφορούν μαντηλάκια χωρίς πλαστικό αλλά, όπως και οι δίσκοι βαμβακιού, δεν είναι ιδιαίτερα οικολογικά αφού το βαμβάκι χρειάζεται πολύ νερό και φυτοφάρμακα για να αναπτυχθεί. Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μικρές πετσέτες που μπορείτε να πλένετε και να ξαναχρησιμοποιείτε.
- Δίδυμες πήγαν να κάνουν το «κόλπο γκρόσο» στη δουλειά, τις πήραν χαμπάρι και έγιναν viral
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια των millenials που δεν κάνουν παιδιά
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Έρωτες, χρήματα και τραγωδίες: Η πολυτάραχη ζωή της Gloria Vanderbilt
- Τζάστιν Σαν: Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μπανάνα για 6,2 εκατ. δολάρια