Σταϊκούρας : Στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις και όχι την γκρίζα οικονομία
«Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Κυρίως, τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
«Εμείς στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την πραγματική οικονομία. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Κυρίως, τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Δεν στηρίζουμε και δεν θα στηρίξουμε τη γκρίζα οικονομία», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή.
Ανεύθυνη πλειοδοσία
«Την υγιή επιχειρηματικότητα θα συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε. Για παράδειγμα, δεν νομίζω να είναι φυσιολογικό κάποιες επιχειρήσεις να μην έχουν τζίρο αναφοράς 150 ευρώ το μήνα, το 2019. Είναι στοιχείο προβληματισμού και αυτό θα το δούμε στην πορεία. Άρα στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει της μικρές επιχειρήσεις.
«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ανεύθυνης πλειοδοσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν άκουσα το συνολικό ποσό των προτεινόμενων μέτρων»», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής.
«Είπατε μια σειρά από μέτρα. Πείτε το συνολικό κόστος. Ένα νούμερο σας ζητώ. Εμείς λέμε ότι το συνολικό κόστος, αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό, είναι 7,5 δισ. Εκεί που υπάρχουν κάποια μηδενικά, είναι γιατί δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης. Για παράδειγμα, βλέπετε ένα μηδενικό στην αποζημίωση των ακτοπλοϊκών γραμμών. Δεν ξέρουμε, τον Νοέμβριο του 2020, πώς θα είναι οι ακτοπλοϊκές γραμμές τον Ιούλιο του 2021. Όμως από το αποθεματικό των τριών δισ., θα κατανεμηθούν πόροι στις γραμμές. Αυτό θα γίνει όταν έχουμε εικόνα του βαθμού που πρέπει να ενισχύσουμε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή
Αναφορικά με την Επιστρέπτεα Προκαταβολή, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να περιμένουν λίγες ημέρες τα στοιχεία. Πάντως, «η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αιτήσεις έχουν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020, σε σχέση με το 2019. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε:
«Θα περιμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΦΠΑ προκειμένου να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα». Σε κάθε περίπτωση, είπε ο υπουργός, «σκοπός είναι να εκταμιευθούν πόροι, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας».
Καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
Αναφορικά με το χρονικό εύρος των μέτρων στήριξης και το ενδεχόμενο αυτά να ισχύσουν και το 2022, ο υπουργός επισήμανε: «Εμείς δεν αποφασίζουμε εν κενώ. Είμαστε μέλος της ΕΕ, είμαστε μέλος του Eurogroup. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές» ενώ σχολιάζοντας την προτροπή του Κινήματος Αλλαγής, τα μέτρα να είναι μόνιμα, είπε:
«Πώς θα δεσμευτώ ενώ η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας; Και ενώ υποχρεωνόμαστε όλα τα κράτη της ευρωζώνης να ακολουθούμε συγκεκριμένες πολιτικές στην χρονική παρένθεση του κορονοϊού; Έχουμε εφαρμόσει όμως πολλές μόνιμες πολιτικές μειώσεων φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών».
Όπως, ωστόσο, υπογράμμισε, η κυβέρνηση δεσμεύεται, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να επανέλθει στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως έκανε και στο παρελθόν, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Πτώχευση
Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης οφειλών και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο υπουργός είπε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ως στόχο την αποφυγή της πτώχευσης. Είπε δε ότι για την πρόληψη της πτώχευσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και την αντιμετώπιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
«Υπάρχουν 240 δόσεις που σώζει ο πολίτης όλη την περιουσία του. Εάν ωστόσο ένας οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμα και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει πτωχεύσει και σε αυτή την περίπτωση ο νόμος μιλάει για απαλλαγή από όλες τις οφειλές, εφόσον δεν είναι δόλιος, ώστε να έχει δεύτερη ευκαιρία. Και φυσικά, προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τα ευάλωτα νοικοκυριά», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ
Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, ο υπουργός είπε ότι για πρώτη φορά, η κυβέρνηση βοηθάει ενήμερους δανειολήπτες. Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις, μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Έχουν ήδη λάβει έγκριση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 74.420 αιτήσεις, επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι. «Εμείς θα βοηθάμε τους πολίτες και όταν αρθεί η αναστολή», είπε ο κ. Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι βοήθεια θα έχουν και οι επιχειρήσεις για να στηριχθούν στα επόμενα βήματά τους.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με νοικοκυροσύνη το ταμείο της χώρας, θα συνεχίσουμε νε εργαζόμαστε με στιβαρότητα, με σεμνότητα και με υπευθυνότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η οικονομία το συντομότερο δυνατό και η κοινωνία να παραμείνει όρθια.
Πηγή ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις