Το μιλιάτσο ( migliaccio ) είναι ένα γλυκό που συνηθίζουν να φτιάχνουν στην Valle Caudina (περιοχή της επαρχίας Campania , δηλαδή της Νάπολι) κατά την περίοδο του Καρναβαλιού. Είναι βέβαια λίγο διαφορετικό από τα γλυκάκια που συνήθως φτιάχνουν στην Νάπολη, καθώς δεν είναι τηγανητό.

Υλικά

500 γραμμάρια γάλα

280 γραμμάρια νερό

245 γραμμάρια ζάχαρη

50 γραμμάρια βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Πορτοκάλι ολόκληρο και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Λεμόνι ολόκληρο το ξύσμα ενός λεμονιού

170 γραμμάρια σιμιγδάλι

3 αυγά

250 γραμμάρια ρικότα

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε την κρέμα σιμιγδάλι: ρίχνουμε το γάλα και το νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 45 γραμμάρια ζάχαρης, ολόκληρη τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού, βανίλια και βούτυρο. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Αφαιρούμε τις φλούδες και αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε για λίγα λεπτά τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Προσθέτουμε τη ρικότα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Τέλος, προσθέτουμε την κρύα κρέμα σιμιγδάλι.

Διανέμουμε σε ένα στρογγυλό ταψί, λαδωμένο και αλευρωμένο. Μαγειρεύουμε στον φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.