Διερευνητικές με Τουρκία : Πολιτικός πυρετός στην Αθήνα – Η στάση της αντιπολίτευσης και η παρέμβαση Σαμαρά
Μικρό καλάθι κρατούν στο κυβερνών κόμμα για τις διερευνητικές επαφές, ενώ παρά τους αστερίσκους που θέτει η αντιπολίτευση, τουλάχιστον η μείζονα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά στηρίζουν την διαδικασία. H παρέμβαση Σαμαρά και τα πυρά από αντιπολίτευση για το τριπλό όχι του πρώην πρωθυπουργού
Μικρό καλάθι κρατούν στο κυβερνών κόμμα για τις διερευνητικές επαφές, ενώ παρά τους αστερίσκους που θέτει η αντιπολίτευση, τουλάχιστον η μείζονα αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά στηρίζουν την διαδικασία. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και η Φώφη Γεννηματά παρά τις κριτικές επισημάνσεις για τους όρους εκκίνησης των διερευνητικών άφησαν παράθυρο συνεννόησης με την κυβέρνηση.
Η συναίνεση και το πολιτικό κόστος
Ειδικά ως προς αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ χαρακτηριστικός δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει έξαλλη αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα, παρά την κριτική του για έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας.
Πάντως εκτός από τη στάση της Τουρκίας και τις πιέσεις του διεθνούς παράγοντα για λύσεις, πονοκέφαλο εντός της κυβέρνησης προκαλεί και η ηχηρή παρέμβαση Σαμαρά, την οποία άλλωστε η αντιπολίτευση τη σχολίασε εκτενώς κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τελεί υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού και υπονομεύει μια σαφή στρατηγική διαλόγου με την Τουρκία.
Μάλιστα η παρέμβαση Σαμαρά όπως φαίνεται θα αξιοποιηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να αποστασιοποιηθούν από χειρισμούς της κυβέρνησης και να αποσύρουν τη διάθεση συναίνεσης στην προοπτική ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου, αν οι εξελίξεις με την Τουρκία οδηγούν σε λύσεις που θα προκαλούν πολιτικό κόστος.
Το τριπλό όχι
Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή είπε ένα τριπλό όχι. Τάχθηκε κατά των διερευνητικών επαφών, της προσφυγής στη Χάγη αλλά και της κύρωσης από τη Βουλή των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιούμενος από την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνει πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», τασσόμενος κατά του «δόγματος κατευνασμού». Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, υποστηρίζει, διαμηνύοντας πως «μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής».
«Πέρα από το blame game που προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game, που πρέπει κάποτε να μάθουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται και κατά της προσφυγής στη Χάγη, καθώς -όπως υποστηρίζει- με αυτό τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».
«Δεν διαφωνώ μόνο εγώ»
«Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα … του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ψηφίσει όταν έρθουν στη Βουλή τις συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;» λέει με νόημα.
Το Αιγαίο και η αλιευτική ζώνη στα 12 μίλια
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την παρέμβαση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, το μήνυμα είχε σταλεί με την προ ημερών ερώτηση στη Βουλή των δύο βουλευτών της ΝΔ και στενών πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού, Αντρέα Κατσανιώτη και Δημήτρη Βαρτζόπουλου που ζήτησαν επέκταση της αλιευτικής ζώνης του Αιγαίου στα 12 ναυτικά μίλια.
Πολιτική ομηρία
Πολιτική ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης επιτίθεται στον πρώην πρωθυπουργό με αφορμή την ηχηρή παρέμβασή του κατά των διερευνητικών με την Τουρκία κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό Σαμαρά» και «διχαστικό λόγο» και υποστηρίζει ότι «το άρθρο του κ. Σαμαρά εξηγεί την στρατηγική ασάφεια της κυβέρνησης ως προς τα ελληνοτουρκικά».
«Νομίζω ότι εξηγεί πάρα πολλά. Εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε μία σαφή στρατηγική για το που θέλει να το πάει σε σχέση με την Τουρκία. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης είναι «όμηρος» του κ. Σαμαρά.
»Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη φράση ότι «με πειρατές δεν μιλάμε». Ο ίδιος απείλησε τη σημερινή κυβέρνηση να μη φέρει τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες δεν θα τις ψηφίσει. Να διαβάσει ο κόσμος τις απόψεις του ακροδεξιού κ. Σαμαρά, ο οποίος με τον λόγο του δίχασε την ελληνική κοινωνία, όταν ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή μπλοκάρει την έναρξη των συζητήσεων με σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Πρωθυπουργός υπό κηδεμονία
Στην ίδια κατεύθυνση σχολίασε τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό υπό κηδεμονία».
«Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.
Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά.
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/L3lXPTIMOt] pic.twitter.com/cXOsCincdr— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) January 23, 2021
Διαφωνίες στη ΝΔ δεν επιτρέπουν κοινή εθνική γραμμή
Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη, ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής.
Ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης
Με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά και τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός για τις διερευνητικές επαφές και το διάλογο με την Τουρκία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:
«Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».
.@christidisp: «Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ». pic.twitter.com/6mvRdsaMak
— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) January 24, 2021
Μαγειρεύεται η συνεκμετάλλευση
Την εκτίμηση ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή καταθέτει ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζοντας όχι μόνο ανησυχίες αλλά ουσιαστικά τη διαφωνία του ΚΚΕ με τους όρους που διέπουν τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών.
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζει χωρίς αντικείμενο τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα από την προεδρία Μπάιντεν και εκφράζει την ανησυχία του ΚΚΕ για την πορεία των ελληνοτουρκικών, σημειώνοντας ότι θα συνυπάρχουν ένταση και προσπάθειες συμβιβαστικών λύσεων που θα προετοιμάζουν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
«Η Τουρκία επιδιώκει μια συζήτηση για όλα, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ότι συζητάει μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ» τονίζει ο γραμματέας του ΚΚΕ και υπογραμμίζει:
«Οι προσδοκίες που καλλιεργούν η ΝΔ και άλλα κόμματα ότι η προεδρία Μπάιντεν θα βάλει φρένο στην τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ αντικειμένου, όχι μόνο γιατί η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή έχει συνέχεια και υπαγορεύεται μόνο από τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και γιατί αυτό που τους «καίει», είναι να κρατήσουν την Τουρκία στο ευρωαντλαντικό στρατόπεδο μακριά από τη Ρωσία, με όποιο αντάλλαγμα, να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».
«Η συνεκμετάλλευση η οποία «μαγειρεύεται», δεν αποτρέπει τα χειρότερα, αντίθετα τα προετοιμάζει, γιατί η μοιρασιά πάει να γίνει ανάμεσα σε ενεργειακούς ομίλους που σφάζονται για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της περιοχής. Ούτε βέβαια η προσφυγή στη Χάγη είναι λύση, αφού η προσφυγή προϋποθέτει συνυποσχετικό, που θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να θέσει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της» προσθέτει ο κ. Κουτσούμπας
📰Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία»
🔴Η συνεκμετάλλευση η οποία «μαγειρεύεται» από ΗΠΑ και ΕΕ δεν αποτρέπει τα χειρότερα, αντίθετα τα προετοιμάζει— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) January 24, 2021
Όχι σε διμερείς επαφές
Το ΜέΡΑ25 ουσιαστικά διαφωνεί με τους όρους που διεξάγονται οι διμερείς διερευνητικές επαφές. Άλλωστε ευθύς εξαρχής ο Γιάνης Βαρουφάκης και το κόμμα του έχουν ταχθεί υπέρ μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και έχουν ταχθεί εναντίον των διμερών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας καθώς εκτιμούν ότι αυτές διεξάγονται με όρους και ατζέντα που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η Γερμανία.
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο