To Ευρωκοινοβούλιο καλεί τους Big Tech σε ανάκριση
Ενόψει νομοθετικών αλλαγών για τον έλεγχο των γιγάντων του Διαδικτύου
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
Ενόψει νομοθετικών αλλαγών για τον έλεγχο των γιγάντων του Διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σε ακρόαση τους επικεφαλής των Amazon, Apple, Facebook και Google στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου
Το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να ενημερωθεί για τα επιχειρηματικά μοντέλα των τεσσάρων ομίλων προκειμένου να υποβάλει τα σχόλιά του στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση του κλάδου.
«Στόχος της σχεδιαζόμενης ακρόασης είναι η ανταλλαγή απόψεων με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων κορυφαίων πλατφορμών παγκοσμίως προκειμένου να ενημερωθούμε για το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο και τα σχέδιά τους καθώς αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς» αναφέρεται στην πρόσκληση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Πηγές του πρακτορείου εκτίμησαν πάντως ότι οι εταιρείες είναι απίθανο να αποδεχτούν την πρόσκληση.
Για τις 25 Ιανουαρίου έχει ωστόσο προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Σούνταρ Πίτσαϊ της Google με την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία έχει αναδειχθεί σε φόβος και τρόμος των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.
Σύμφωνα με πρόταση ρύθμισης που παρουσίασε η Βεστάγκερ για την ψηφιακή αγορά, οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου θα αντιμετώπιζαν τσουχτερά πρόστιμα ίσα με το 10% του τζίρου τους αν δεν κάνουν περισσότερα για την απομάκρυνση ακατάλληλου περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους και δεν πάψουν να καταστέλλουν τον ανταγωνισμό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις προτάσεις της Κομισιόν, ωστόσο η τελική μορφή των κανονισμών θα καθοριστεί σε διαπραγματεύσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει έναν χρόνο ή περισσότερο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις