Στο ενημερωτικό σημείωμα που συνόδευσε την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυση γραφείου της Amazon Web Services – «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νέων πελατών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της AWS για να καινοτομήσουν, να μειώσουν τα κόστη των πληροφοριακών συστημάτων τους και να αναπτυχθούν, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους (cloud)»- γινόταν συγκεκριμένη αναφορά σε μια εταιρεία με διεθνή παρουσία και ελληνικό χρώμα.

Ο λόγος για την Orfium, η οποία με τις τεχνολογικές λύσεις που έχει αναπτύξει μπορεί και υποστηρίζει τις μεγαλύτερες εταιρείες στη παγκόσμια μουσική βιομηχανία για να εντοπίζουν και να αποδίδουν σωστά τις χρήσεις πνευματικών δικαιωμάτων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και αυτή τη στιγμή απασχολεί πάνω από 200 άτομα με το μεγαλύτερο αριθμό αυτών (100+) να είναι εδώ στην Αθήνα.

Και δεν είναι μόνον αυτή η σχέση της εταιρεία με την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Πετυχάκης είναι ο γενικός διευθυντής τεχνολογίας της Orfium. Στο site της Endeavor βρήκα το βιογραφικό του καθώς τόσο ο Μιχάλης όσο και οι συνεταίροι του είναι πρόσωπα του παγκόσμιου δικτύου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επιλέγει και στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, ικανές να μετασχηματίσουν τις τοπικές οικονομίες.

Ο Μιχάλης Πετυχάκης, διαβάζω στο βιογραφικό του, «σπούδασε στο Πολυτεχνείο Αθηνών Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, ενώ πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στην Έρευνα για τη Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών (APIs).

Ο Chris Mohoney (Συνιδρυτής και CPO) και ο Drew Delis (Συνιδρυτής και COO) γνώρισαν τον Μιχάλη μέσω ενός κοινού φίλου και ανακάλυψαν ότι όλοι έχουν το ίδιο όραμα, να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη σειρά εφαρμογών που θα προωθήσει την ψηφιακή εφοδιαστική αλυσίδα και θα αναπτύξει ένα σύστημα για τη δημιουργία κέρδους στη μουσική βιομηχανία. Τώρα ο Μιχάλης είναι επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου της Orfium». Το γραφείο είναι γεμάτο από νέους επιστήμονες, κυρίως μηχανικούς, επιστήμονες δεδομένων (Data Scientists) και Software Developers.

Επεξεργασία δεδομένων

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο ενημερωτικό σημείωμα της AWS που συνόδευσε το άνοιγμα του πρώτου της γραφείου στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα. Η Orfium ήταν μια από τις εταιρείες -πελάτες της AWS που επελέγησαν να φιγουράρουν σε μια από τις παραγράφους του σημειώματος.

Με αφορμή αυτή την αναφορά απευθύνθηκα στην εταιρεία για σχόλιο και ο Μιχάλης Πετυχάκης, CTO της Orfium ανταποκρίθηκε δηλώνοντας τα εξής: «Στην Orfium επεξεργαζόμαστε καθημερινά αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων από το youtube και άλλες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Η Amazon και οι υπηρεσίες της μας βοήθησαν σημαντικά στο να αναπτυχθούμε και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας, τις μεγαλύτερες εταιρείες στη παγκόσμια μουσική βιομηχανία. Από τα πρώτα μας βήματα είχαμε έντονη βοήθεια και ενδιαφέρον από την ομάδα του AWS σε θέματα που μας απασχολούσαν με αποτέλεσμα να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες προς τους πελάτες μας.

Τέλος,  μέσω του Amazon user group μπορούμε και ανταλλάζουμε best practices με άλλες εταιρείες και startups. Η κίνηση να ανοίξει επίσημα γραφείο στην Αθήνα θα βοηθήσει πολύ το ελληνικό startup & tech οικοσύστημα».

Ας μείνουμε, όμως, λίγο παραπάνω στο τι ακριβώς κάνει η Orfium. Συγκεκριμένα, η βασική «δουλειά» που κάνει η πλατφόρμα της εταιρείας είναι να εντοπίζει παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και να δημιουργεί έσοδα περιεχομένου για παραγωγούς, εκδότες και δισκογραφικές εταιρείες που παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης σε διάφορα κανάλια ψηφιακής διανομής όπως το YouTube.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που έχει αναπτύξει η Orfium χρησιμοποιούν τόσο το περιεχόμενο (μελωδία και εικόνα) όσο και τις περιγραφές, τους στίχους ή τα σχόλια των χρηστών για να εντοπίσουν πιθανές μελωδίες που αναπαράγονται σε βίντεο που ανήκουν σε πελάτες. Οι πελάτες της Orfium περιλαμβάνουν publishers όπως η Warner Chappell, η Sony / ATV, η EMI και η Kobalt, και δισκογραφικές εταιρείες όπως η Warner Music Group, η Sony Music Entertainment και η Red Bull Records».

Επενδύσεις

Πάντως, το ελληνικό χρώμα στις δραστηριότητες της εταιρείας πέραν της ισχυρής βάσης με τους δεκάδες νέους μηχανικούς που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί στην Αθήνα έρχεται και από μια επένδυση. Το Big Pi ένα από τα funds της οικογένειας του Equifund έχει επενδύσει στην εταιρεία που έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Los Angeles των ΗΠΑ αλλά την καρδιά και τη ψυχή της στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κλείνοντας, μια μικρή λεπτομέρεια μιας μεγαλύτερης ιστορίας με παρελθόν αλλά και μέλλον. Στο προφίλ του Chris Mohoney -συνιδρυτής και Chief Product Officer της Orfium- που βρήκα στο site της Endeavor (στο δίκτυο της οποίας ανήκει ως επιχειρηματίας ο Mohoney) διαβάζω τα της συνάντησης της αρχικής ιδρυτικής ομάδας.

«Ο Chris ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Λογιστικής και των Χρηματοοικονομικών, και κατόπιν υπήρξε υπεύθυνος για τη διαχείριση προϊόντων και τις λογιστικές εργασίες σε έναν τρίτο διαχειριστή πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής στο σύστημα Content ID του YouTube που αντιπροσωπεύει/ εκπροσωπεί πάνω από 6 εκατομμύρια πνευματικά δικαιώματα μουσικής.

Ο Chris Mohoney και ο Drew Delis (Συνιδρυτής και Επιχειρησιακός Διευθυντής) συναντήθηκαν ενώ ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και μέσω ενός κοινού φίλου γνωρίστηκαν με τον Μιχάλη Πετυχάκη (CTO). Τότε διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν το ίδιο όραμα, να αναπτύξουν μια ολοκληρωμένη σειρά εφαρμογών που θα προωθήσει την ψηφιακή εφοδιαστική αλυσίδα και θα αναπτύξει ένα σύστημα για τη δημιουργία κέρδους στη μουσική βιομηχανία».