Σε αναστολή ένα στα τρία δάνεια σε εστίαση και τουριστικά καταλύματα
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι πάνω από το 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών ήταν ενήμερα δάνεια και αντιστοιχούν στο 15% των ενήμερων δανείων
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Σε αναστολή πληρωμών είναι το ένα στα τρία δάνεια στο κλάδο της εστίασης και των τουριστικών καταλυμάτων ξεπερνώντας ήδη τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παρατεταμένο λουκέτο στις επιχειρήσεις αυτές αλλά και η μειωμένη τουριστική κίνηση άνω του 70% το φετινό καλοκαίρι οδήγησε τους επαγγελματίες των κλάδων αυτών στο να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου.
Άλλωστε το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι κλάδοι έχασαν, στο εννεάμηνο του 2020, τζίρο 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με 2019 κάνει κατανοητή την αδυναμία πληρωμής των δανείων τους και την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις.
Ωστόσο όπως λένε οι ίδιοι το γεγονός ότι τόσο οι δανειακές υποχρεώσεις όσο και άλλες αποχρώσεις που αφορούν λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων έχουν μεταφερθεί για το μέλλον δημιουργεί φόβο για την επόμενη ημέρα όταν θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις αυτές που η πανδημία και το πολύμηνο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους δημιούργησε.
Ήδη από την πλευρά των φορέων (Επιμελητήρια, Εμπορικούς Συλλόγους κτλ.) που εκπροσωπούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει τεθεί θέμα κουρέματος μέρους των υποχρεώσεων αυτών, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο αυτό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών τα οποία δημοσιοποιηθήκαν προς την Τράπεζα της Ελλάδος έως και τον περασμένο Νοέμβριο η συνολική αξία των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών σε ενοποιημένη βάση έφτανε τα 21 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχούσε σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι πάνω από το 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών ήταν ενήμερα δάνεια και αντιστοιχούν στο 15% των ενήμερων δανείων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο.
Από τα δάνεια αυτά – με αναστολή πληρωμών – τα έξι στα δέκα αφορούν επιχειρήσεις και το 40% φυσικά πρόσωπα- νοικοκυριά ενώ αναφορικά με τη διάρκεια της αναστολής τους , για τα περισσότερα δάνεια είναι έως τις αρχές του 2021.
Το στοιχείο αυτό δείχνει και την δυσκολία στην αγορά και παράλληλα τον κίνδυνο για ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων αλλά και για νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα όταν αρθούν οι περιορισμοί. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις και έρευνες των μικρομεσαίων επιχειρηματιών πάνω από 200.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά τους, με ότι αυτό σημαίνει και για την ανεργία.
Φόβος για νέο κύκλο κόκκινων δανείων
Αναφορικά με τους επιχειρηματικούς κλάδους και τα δάνεια τους είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο των ρυθμίσεων για αναστολές πληρωμών αφορά τον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος (33%) ενώ ακλουθούν αυτοί του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (17%), ο κλάδος της μεταφοράς και αποθήκευσης (12%) και της μεταποίησης (12%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, ενώ η τελευταία εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον υπολογισμό των νέων κόκκινων δανείων σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια το 2021 θα κυμανθούν μεταξύ των 8 – 10 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι δυνατή η πρόβλεψη για το πόσοι από τους δανειολήπτες που τα δάνεια του είναι σήμερα σε αναστολή θα γίνουν «κόκκινοι» τους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις