Εμβόλια από Κίνα και Ρωσία
Ανησυχία για τους εμβολιασμούς αλλά και για τις μεταλλάξεις
- Προβληματικη χρήση των social media κάνει το ένα στα οκτώ Ελληνόπουλα
- Ποιοι τουριστικοί προορισμμοί κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Ποιος ο ρόλος του Airbnb
- Καταδίωξη διακινητών μεταναστών στη Λέσβο – Εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού
- Η Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις προς επτά ρωσικές πόλεις
Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές όλων και ιδιαιτέρως των επιστημόνων, οι οποίοι τη βλέπουν να θεριεύει και να διαψεύδει κάθε τόσο τις όποιες αισιόδοξες προγνώσεις για τον έλεγχό της. Τελευταίως είναι οι πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προβληματίζουν και τις εδώ υγειονομικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, σε πολύωρη σύσκεψη των κ.κ. Τσιόδρα και Αρκουμανέα με τους επικεφαλής του Ιατροβιολογικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμο και κ. Δημήτρη Θάνο, αξιολογήθηκαν οι ελληνικές μεταλλάξεις της COVID-19 και διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από αυτές που ανιχνεύθηκαν στην Κρήτη και στα αεροδρόμια της χώρας παραπέμπουν στο μεταλλαγμένο στέλεχος του Λονδίνου και δεν είναι απλές, παρά σύνθετες και δομικές.
Κατόπιν αυτών, εκρίθη πως είναι απαραίτητο να διευρυνθεί ο έλεγχος των μεταλλάξεων με λήψη νέων δειγμάτων από όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα ως προς τη μεταδοτικότητά του και ιδιαιτέρως ως προς την πιθανή επιπρόσθετη επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί στους ασθενείς. Για την ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο, παρά μόνο ότι είναι πιο μεταδοτικό.
Προβληματισμός
Το όλο θέμα προβληματίζει και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Πέμπτη. Ηδη δοκιμάζονται από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και εσχάτως η Πορτογαλία, η οποία ανέστειλε εσπευσμένα και πάλι για άλλες 15 μέρες τη λειτουργία των σχολείων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αδυναμία της αμερικανικής Ρfizer να παραδώσει εγκαίρως τα εμβόλια που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθίσταται μείζον και αναπόφευκτα οδηγεί σε άλλες σκέψεις.
Αν διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες, δεν είναι απίθανο η Ευρώπη και μαζί και η χώρα μας να αναζητήσουν νέες πηγές εμβολίων και ίσως να απευθυνθούν ακόμη τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες συνθήκες υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης είναι ηθικώς επιβεβλημένο να απαιτηθεί διάθεση των πατεντών προκειμένου να παρασκευαστούν ταχύτερα περισσότερα εμβόλια από όσους έχουν παραγωγική δυνατότητα. Και αυτό το θέμα θα απασχολήσει προσεχώς τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες επιεικώς τα έχουν κάνει θάλασσα με τη διαχείριση της πανδημίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις