Τραπεζίτες ή λογιστές;
Το ζητεί ο Γιάννης Στουρνάρας, τι φοβούνται οι τράπεζες
Απαντες επίσης μπορούν να αντιληφθούν τα βάρη που θα συσσωρεύσει ενδεχόμενη παράταση του πανδημικού φαινομένου στην οικονομία, όπου ήδη οι πιέσεις είναι ισχυρές. Η κυβέρνηση τείνει να εξαντλήσει τις όποιες παροχές και εδώ και καιρό μεταδίδει ότι μετά τον Φεβρουάριο θα γίνει πιο επιλεκτική στις ενισχύσεις της προς τους πληττομένους από την πανδημία. Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σωρεία αιτημάτων για ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις, την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας απαιτεί από τα πιστωτικά ιδρύματα ανάληψη των ζημιών της πανδημίας. Ζητεί κατά βάση να εγγράψουν προβλέψεις της τάξης των 8-10 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στις υπολογιζόμενες ζημίες της πανδημίας.
Οι τράπεζες παίζουν καθυστέρηση γιατί γνωρίζουν ότι επιπρόσθετες προβλέψεις σημαίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και προφανέστατα απώλειες για τους ήδη ζημιωμένους ιδιώτες μετόχους τους. Φαύλος κύκλος, με άλλα λόγια, με σοβαρές συνέπειες. Οι τράπεζες παραμένουν ακινητοποιημένες, ασκούνται μόνο στην είσπραξη των οφειλομένων, δεν μπορούν να επιτελέσουν το βασικό τους έργο, που δεν είναι άλλο από αυτό της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ το κανονιστικό πλαίσιο έχει γίνει απολύτως δεσμευτικό, η ανάληψη ρίσκου έχει εκλείψει ως έννοια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε σημείο που κάποιος παλαιός να δηλώνει ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα ορίζονται από λογιστές και όχι από τραπεζίτες. Ο κ. Στουρνάρας πάντως επιμένει για γρήγορο ξεκαθάρισμα και ταχεία επιστροφή σε αυτό καθεαυτό το πιστωτικό έργο. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους προσφέρονται χρηματοδοτικοί πόροι με αρνητικά επιτόκια ακριβώς για να αναδιαρθρωθούν γρήγορα και να επιτελέσουν το έργο τους. Οπότε μην αιφνιδιαστείτε αν προσεχώς δείτε να διεξάγονται τραπεζικές οδομαχίες… στην οδό Πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις