Βαλυράκης : Τον σκότωσε η θάλασσα που αγάπησε και τον είχε σώσει πριν από 50 χρόνια – Η ιστορία του βομβιστή του ΠΑΚ
Βαλυράκης : Ο άνθρωπος αυτός που κατάφερε να διασωθεί κολυμπώντας στην Αλβανία, την Κυριακή στάθηκε άτυχος
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Ένα άσχημο παιχνίδια έπαιξε η μοίρα στον Σήφη Βαλυράκη. Η μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα, το ψάρεμα, το ψαροντούφεκο, του κόστισε τη ζωή. Η θάλασσα που πριν από 50 χρόνια τον έσωσε, τώρα τον σκότωσε.
Ο ατρόμητος «καταδρομέας», όπως τον έλεγαν, που δεν δίστασε να περάσει κολυμπώντας από την Κέρκυρα στην Αλβανία το 1971, έχασε τη ζωή του την Κυριακή στην αγαπημένη του Ερέτρια. Στη θάλασσα κοντά στο «Νησί των Ονείρων» όπου πήγαινε συχνά για ψαροντούφεκο, παρά τα 78 του χρόνια.
Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν λάτρης της θάλασσας και του ψαρέματος, έβρισε πεντανόστιμους μεζέδες και έκανε τραπέζια στους φίλους του.
Η μοιραία βόλτα την Κυριακή ήταν η τελευταία. Οι αρχές ερευνούν όλα τα σενάρια για το πώς ο πρώην υπουργός βρέθηκε στη θάλασσα. Είτε έχασε τις αισθήσεις του, είτε παραπάτησε και χτύπησε κάπου, είτε χτύπησε στην προπέλα του σκάφους του και δεν μπόρεσε να κολυμπήσει για να σώσει τη ζωή του.
Ο άνθρωπος αυτός που κατάφερε να διασωθεί κολυμπώντας στην Αλβανία, την Κυριακή στάθηκε άτυχος.
Γεννημένος το 1943 στα Χανιά, ο ατρόμητος κρητικός έγινε σύμβολο της αντιχουντικής αντίστασης, μέλος του ένοπλου ΠΑΚ, με πλήθος βομβιστικών επιθέσεων. Καταζητούμενους από τη Χούντα της 21ης Απριλίου για τις επιθέσεις που έκανε επί τρία χρόνια, συνελήφθη το 1971, οδηγήθηκε στην ΕΑΤ – ΕΣΑ όπου και βασανίστηκε.
Από τους λίγους που το κατάφεραν αυτό, απέδρασε κόβοντας τα κάγκελα του κελιού του και δημιουργώντας βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά των φυλακών.
Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.
Απόδραση προς την Αλβανία
Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Κολύμπησε μια μεγάλη απόσταση ελπίζοντας ότι θα είναι ελεύθερος.
Το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι. Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επενέβησαν στους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).
Την 1η Φεβρουαρίου 2009 ο Σήφης Βαλυράκης κρατήθηκε για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης λόγω ανάκλησης της βίζας του ενώ πετούσε. Αυτό το περιστατικό επανέφερε στο προσκήνιο την παλιά έχθρα του Βαλυράκη με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία τη δεκαετία του ’80 τον θεωρούσε «προστάτη» της 17 Νοέμβρη.
Ήταν παντρεμένος με τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, που έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία για τα έργα της. Το ζεύγος έχει αποκτήσει 2 παιδιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις