Τι σημαίνουν οι επισκέψεις Μητσοτάκη στα υπουργεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα για το πόσο σοβαρό είναι το δύσκολο στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία που, μεταξύ άλλων, είναι η “μάχη” της αξιοποίησης των κοινοτικών χρημάτων. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο επόμενος σταθμός
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία τα οποία έχουν ανοιχτές μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες ή και διαύλους με την Κομισιόν ενόψει των πόρων που θα εισέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στέλνει μήνυμα για το πόσο σοβαρό είναι το δύσκολο στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία που, μεταξύ άλλων, είναι η “μάχη” της αξιοποίησης των κοινοτικών χρημάτων και η προώθηση των βασικών στόχων.
Μετά τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, κατά την οποία επίσκεψη ανακοινώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμέτωπη των εκκρεμών συντάξεων (που υπολογίζονται σε πάνω από 300.000) με την τοποθέτηση ειδικού μάνατζερ , ο πρωθυπουργός μετέβη και στο “ανανεωμένο” υπουργείο Ενέργειας την Δευτέρα, με νέο υπουργό τον Κώστα Σκρέκα, το οποίο πρόκειται να “τρέξει” αρκετά έργα από τη λίστα του σχεδίου Ανάκαμψης.
Ο επόμενος σταθμός είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επίσης έχει νέα ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι συνυφασμένο με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα για τη σημασία των δράσεων που προετοιμάζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των 32 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα (δάνεια 13 δισ. ευρώ δάνεια 19 δισ. επιχορηγήσεις) τα οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις ξεπερνώντας τα 40 δισ. ευρώ. Διόλου τυχαίο πως ο προϋπολογισμός προβλέπει οι επενδύσεις να αυξηθούν το 2021 με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 23,2%. Τα μέτρα στήριξης ανέρχονται φέτος 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να επιδράσουν θετικά στο πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,5% του ΑΕΠ του 2020, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλλουν κατά 2,1%.
Παρεμβάσεις 10 δισ.
Οι συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (υγειονομική, οικονομική, μεταναστευτική, φυσικών καταστροφών) αναμένεται να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ το 2021, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο φέτος, με προσδοκία το πραγματικό ΑΕΠ να ανακτήσει φέτος το 70-80% των απωλειών του 2020.
Οι δηλώσεις λοιπόν του πρωθυπουργού από το υπουργείο Ενέργειας εστιάζουν στις επενδύσεις τονίζοντας πως «λίγο παραπάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον”. Σημείωσε πως το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί, έχει τύχει πολύ θετικής ανταπόκρισης από τις Βρυξέλλες και απομένει τώρα να υλοποιηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα.
Υπογράμμισε επίσης πως το περιβάλλον έχει μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν γύρω από την πράσινη οικονομία θα είναι ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, με καλούς μισθούς και θα είναι θέσεις απασχόλησης που θα μπορέσουν να δώσουν πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα παιδιά, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Όσον αφορά το σχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ό,τι λογαριάζαμε το 2020».
Ποια έργα θα τρέξουν άμεσα
Οι πόροι από το Ταμείο υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ για το 2021, με την προκαταβολή ύψους 2,1 δισ. ευρώ να εκταμιεύεται κατά τον Ιούνιο, όμως το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο θέλει να αρχίσει τις δράσεις πριν καταφθάσουν οι πόροι. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τελική κατάρτιση των επιλέξιμων δράσεων και έργων, ενώ σε συνεννόηση βρίσκονται επίσης τα αρμόδια υπουργεία με την ειδική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα στείλει η Ελλάδα το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εντός του Ιανουαρίου το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ώστε να αρχίσουν να “τρέχουν” τα έργα.
Τα επενδυτικά έργα και ο μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι:
- νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021,
- τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές,
- δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση,
- πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.
- Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Μαγδεμβούργο: Ο ψυχίατρος είχε διατυπώσει απειλές τον Μάιο κάτω από ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών
- ΗΠΑ: Ο φαλακρός αετός κατάφερε να κατονομαστεί ως «εθνικό πτηνό» χάρη σε έναν 78χρονο με εμμονή
- Χούθι: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ με πύραυλο και drones
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων
- Συρία: Δεκατέσσερις νεκροί αστυνομικοί από στρατιώτες του έκπτωτου καθεστώτος Άσαντ