Οι μεταλλάξεις του κοροναϊού ανησυχούν τους ειδικούς – Στον αέρα το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων
Οι ειδικοί θέλουν να κάνουν αργά και σταθερά βήματα και σε βάθος χρόνου, ώστε να μην υπάρξει ξανά έξαρση της επιδημίας.
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Δεν αποκλείουν ένα τρίτο lockdown οι ειδικοί την ώρα που η βρετανική μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση στη χώρα μας.
Ξεκάθαρος σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας άλλωστε ήταν ο Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος τόνισε πως βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού.
Ο ειδικός τόνισε πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα επηρεάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί τα εξετάζουν κάθε ημέρα.
Άλλωστε είναι σαφές πως μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, οι επόμενες αποφάσεις για άρση των μέτρων θα λαμβάνονται μετά από εξονυχιστικές αναλύσεις δεδομένων. Οι ειδικοί θέλουν να κάνουν αργά και σταθερά βήματα και σε βάθος χρόνου, ώστε να μην υπάρξει ξανά έξαρση της επιδημίας. Αυτός μάλιστα είναι κι ένας λόγος που ακόμη δεν υπάρχουν αποφάσεις για τις μετακινήσεις, τα χιονοδρομικά κέντρα, ακόμη και το κυνήγι και το ψάρεμα.
Έτσι από εδώ και στο εξής οι ειδικοί θα περιμένουν να δουν πρώτα τα επιδημιολογικά μοντέλα από το άνοιγμα των μαγαζιών και μετά και σε συνδυασμό με την πορεία του μεταλλαγμένου ιού στη χώρα, θα αποφασίσουν για το εάν θα μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως σε άλλες δραστηριότητες ή όχι.
Την ίδια ώρα η προσοχή των πολιτών εξαιτίας της νέας μετάλλαξης πρέπει να είναι μεγαλύτερη όπως διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, καθώς τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν και η επιδημία να εξαπλωθεί αστραπιαία.
Αυξάνονται τα μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού και στην Βόρεια Ελλάδα .
Όπως είπε: «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής είναι 59 κρούσματα αλλά εξετάζουμε και κάποια στην Βόρεια Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων για νέο lockdown
Για τον συνωστισμό που εν γένει προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες μίλησε σήμερα και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου lockdown, ωστόσο τόνισε πως δεν είναι κάτι που είναι άμεσο και αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος, κάτι που δυσχεραίνεται από τις μεταλλάξεις.
Σημείωσε δε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση ενώ σχολιάζοντας την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, τόνισε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, αλλά είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.
Την ανησυχία του για την πανδημία στην Ελλάδα και για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Σύμφωνα με τον ίδιο ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1 και ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος αλλά δεν έχουμε υπερβολική αύξηση.
«Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Όπως επισήμανε, η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.
Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού πρότεινε από την πλευρά της να αποσυμφορηθεί η αγορά από τον κόσμου με επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».
Τέλος, σχολιάζοντας τα χθεσινά (25/01) νούμερα δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως παρά τον σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%, εντείνοντας την ανησυχία για τις «κόκκινες» περιοχές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις