Παράνομα εμβόλια «προκάλεσαν επιδημίες» σε κινεζικά χοιροτροφεία
Δείγματα ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων φέρουν ενδείξεις γενετικής τροποποίησης
- Στα λευκά ορεινά της χώρας - Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Άγνωστα ως σήμερα στελέχη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, τα οποία φέρουν ενδείξεις γενετικών παρεμβάσεων, φαίνεται πως προκάλεσαν επιδημία της νόσου σε χοιροτροφεία της Κίνας, και απειλούν τώρα να φέρουν νέες ελλείψεις χοιρινού κρέατος στην παγκόσμια αγορά.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δύο νέα στελέχη του ιού της πανώλης των χοίρων ανιχνεύτηκαν σε περισσότερα από 1.000 γουρούνια σε φάρμες της New Hope Liuhe, τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος στην Κίνα, καθώς και σε χοίρους που εκτρέφονται σε συνεργαζόμενα παχυντήρια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιαν Ζιτζούν δήλωσε πως από το ένα νέο στέλεχος του ιού απουσιάζει το γονίδιο MGF360, ενώ από το δεύτερο στέλεχος λείπει το MGF360 και ένα ακόμα γονίδιο με την ονομασία CD2v.
Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι ο ιός τροποποιήθηκε γενετικά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε εμβόλια, υποστήριξε ο Γιαν και ο Ουέιν Τζόνσον, κτηνίατρος του Πεκίνου.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον τα νέα στελέχη της πανώλης των χοίρων προκαλούν ήπια ασθένεια, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη μορφή της νόσου που συχνά προκαλεί θάνατο. Παρόλα αυτά, τα ζώα που μολύνονται με τα νέα στελέχη θανατώνονται για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.
Αν τα νέα στελέχη διαδοθούν ευρέως η Κίνα θα μπορούσε να ξαναζήσει την καταστροφή του 20018-19, όταν μια επιδημία πανώλης αποδεκάτισε τους μισούς από τους 400 εκατομμύρια χοίρους που εκτρέφονταν στην Κίνα, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χοιρινού. Οι τιμές του χοιρινού παραμένουν και σήμερα σε υψηλά επίπεδα.
Εξασθενημένος ιός
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι εμβόλια που περιέχουν εξασθενημένο ιό της πανώλης, από τον οποίο έχει διαγραφεί το γονίδιο MGF360, μπορεί πράγματι να προσφέρει ανοσία. Όμως ο τροποποιημένος ιός επισήμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε εμβόλια επειδή ενίοτε ανακτά την παθογένειά του και προκαλεί νόσο.
«Μπορείς να αλληλουχήσεις τους ιούς, αυτές τις διπλές ελλείψεις, και αν είναι ακριβώς ίδιες με αυτές που περιγράφηκαν στο εργαστήριο, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» είπε η Λουσίλα Στέινα του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου Εκτρεφόμενων Ζώων στο Ναϊρόμπι.
Εγκεκριμένο εμβόλιο δεν υπάρχει για την πανώλη των χοίρων, η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Ωστόσο ένα πειραματικό εμβόλιο εξασθενημένου ιού, από τον οποίο απουσιάζουν τα γονίδια MGF360 και CD2v αναπτύσσεται στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής Έρευνας του Χερμπίν.
Η γενετική αλληλουχία του πειραματικού εμβολίου έχει δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο και ο Γιαν υποψιάζεται ότι κάποιος τη χρησιμοποίησε για την παραγωγή αυτοσχέδιων εμβολίων.
Τα εμβόλια εξασθενημένου ιού θεωρούνται σήμερα τα πλέον υποσχόμενα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ενέχουν όμως σημαντικό ρίσκο επειδή ο εξασθενημένος ιός μπορεί να επανέλθει στην αρχική παθογόνο μορφή του.
Ένα τέτοιο εμβόλιο που δοκιμάστηκε στην Ισπανία τη δεκαετία του 1960 προκάλεσε μια χρόνια πάθηση με πρησμένες αρθρώσεις, έλκη στο δέρμα και αναπνευστικά προβλήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις