Φίλης για απαγόρευση συναθροίσεων: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί τη Δημοκρατία μας σε εκτροπή
Εκτός από τον Νίκο Φίλη, ο Νάσος Ηλιόπουπολος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησαν σε επίθεση στην κυβέρνηση για την απαγόρευση συναθροίσεων.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακηρυχθεί στη μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που κάθε μήνα εκδίδει γενικό απαγορευτικό αναστολής του άρθρου 11 του Συντάγματος με αστυνομική διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός της ΕΛΑΣ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης.
«Η κατ’ εξακολούθηση γενική αναστολή άρθρου του Συντάγματος, με απόφαση ενός στρατηγού ξυπνά στην κοινωνία τις πιο μαύρες μνήμες. Αυτή τη φορά δε, ούτε οι πιο θερμοί οπαδοί της ΝΔ μπορούν να αντιληφθούν γιατί την ίδια στιγμή επιτρέπονται οι «συγκεντρώσεις» μέσα κι έξω από τα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες αγορές», συμπληρώνει.
«Η απάντηση βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της στις διαδηλώσεις ενάντια στο άθλιο νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την περικοπή εισακτέων, αλλά και στο κύμα οργής για τους χειρισμούς της στην υγεία και την οικονομία», προσθέτει ο Ν. Φίλης.
Σε αυτά, επισημαίνει ο κ. Φίλης, άλλη απάντηση από την άγρια καταστολή δεν γνωρίζει. Οι ευθύνες τους για την όξυνση που έρχεται, τους ανήκει πλήρως. Είναι καθήκον των κομμάτων της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου να αντιδράσουν συλλογικά, παραμερίζοντας άλλες διαφορές, όπως έκαναν με την απαγόρευση διαδηλώσεων τη 17η Νοεμβρίου.
«Όπως επίσης είναι καθήκον των διανοούμενων, των καλλιτεχνών, των εκπαιδευτικών και κάθε Έλληνα πολίτη να ενώσουν τις φωνές τους σε αυτή την παράκρουση αστυνομικών μέτρων, που οδηγεί την κοινωνία σε κρίση, τις κοινωνικές σχέσεις σε όξυνση και τη Δημοκρατία μας σε εκτροπή. Με πρώτο σταθμό το δημοκρατικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου», καταλήγει.
Κατρούγκαλος: Αντισυνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης
Την απόφαση της ΕΛΑΣ για τις συναθροίσεις επέκρινε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οφείλω να αναφερθώ στο πολιτικό γεγονός της ημέρας, τη γενική απαγόρευση συγκεντρώσεων για τις επόμενες επτά ημέρες, ενόψει προφανώς των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν ανακοινωθεί κατά των αντισυνταγματικών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Και πρόσθεσε: «Κίνηση πανικού, που δεν έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, την χαρακτήρισε άλλωστε, αυτή την κίνηση, η επιδημιολόγος-καθηγήτρια κ. Λινού, που μετά λόγου γνώσεως γνωρίζει τι πρέπει να γίνει για την προστασία από την πανδημία και τι πρέπει να γίνει για την προστασία της δημοκρατίας. Στη πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ με μια αντισυνταγματική απόφαση προσπαθεί να προστατευθεί από τις συνέπειες μιας άλλης αντισυνταγματικής απόφασης, που προσβάλλει την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων».
Ηλιόπουλος: Αντί για μέτρα στα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση προχωρά σε απαγόρευση συναθροίσεων
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία περισσότερο σαν ζήτημα δημόσιας τάξης, παρά ως ζήτημα δημόσιας υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM».
Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «το πρώτο πράγμα που σκέφτεται πάντα η ΝΔ είναι να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, τα οποία αμφισβητούν και δημοκρατικά δικαιώματα, αντί να σκεφτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Όπως πρόσθεσε, «πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι οι μολύνσεις γίνονται, κατά κύριο λόγο, στα τρένα, στα λεωφορεία και στους χώρους δουλειάς», όμως «την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μέχρι σήμερα να αμφισβητεί ότι υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ΜΜΜ με τη μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει εξακριβωμένος συσχετισμός ανάμεσα στους μεγάλους χώρους εργασίας και τη μετάδοση του ιού».
Επομένως, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «αντί να παίρνουν μέτρα όπως είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών ή η προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για άλλη μια φορά, με μια νυχτερινή απόφαση, η κυβέρνηση απαγορεύει τις συναθροίσεις».
Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η απόφαση έρχεται σε περίοδο που οι φοιτητές κατεβαίνουν στον δρόμο «για να υπερασπιστούν δημοκρατικά δικαιώματα και το δημόσιο πανεπιστήμιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εκτός από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, «με τις πολιτικές που προωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποκλείει παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια».
Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε ότι «από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 5.000 συμπολίτες μας και η ΝΔ αρνείται να κάνει τα αυτονόητα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» και καταλόγισε στην κυβέρνηση «εγκληματικές ευθύνες γιατί -μπροστά σε ένα τρίτο κύμα που φαίνεται να έρχεται- δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη στρατηγική της».
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, είπε ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη για το 2020 και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στους εργαζόμενους».
Υπογράμμισε ότι «για να αποφύγουμε, επομένως, ένα μεγάλο κύμα λουκέτων και απολύσεων, πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση».
Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «ήδη εφαρμόζει μνημονιακά μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις» και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος καλώς πάγωσε, πρέπει να καταργηθεί εντελώς».
- Αγορές: Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις – Όσα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
- Τι να κάνεις αν το στομάχι «διαμαρτύρεται» μετά τις υπερβολές των γιορτών
- Καιρός: Τοπικές βροχές την Παρασκευή, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη