Κοροναϊός : Γιατρός στην Ουχάν ομολογεί ότι τους διέταξαν να μη μιλήσουν για την πανδημία
Γιατρός από την Ουχάν της Κίνας αποκαλύπτει πως δεν τους επιτρεπόταν να φορούν μάσκες παρά την ανησυχία για μετάδοση του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο
- Βουλευτής κοιμόταν και ροχάλιζε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από την Κεραμέως - Τι απαντά ο ίδιος
- Πρόταση Φάμελλου για τη στήριξη των κομματικών ΜΜΕ - Η επιστολή του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
- Στο «σκαμνί» για διαφθορά ο Νετανιάχου - Απορρίφθηκε το αίτημά του για αναβολή λόγω πολέμου
- Πρόθυμο να συμμετέχει σε συνομιλίες για τα πυρηνικά το Ιράν, αλλά «όχι κάτω από πίεση ή εκφοβισμό»
Ένας γιατρός από το νοσοκομείο της Ουχάν, την κινεζική επαρχία όπου φέρεται να πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία της Covid-19, αποκάλυψε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του είχε υποψίες πως ο ιός ήταν πολύ μεταδοτικός στις αρχές Ιανουαρίου του περασμένου έτους, εβδομάδες πριν το παραδεχτούν οι κινεζικές αρχές, αλλά τους αποσιώπησαν.
Η μαρτυρία του γιατρού -σε νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τις 54 ημέρες μεταξύ της πρώτου κρούσματος κοροναϊού και του lockdown στη Ουχάν- αναδεικνύει τις προσπάθειες του Πεκίνου να συγκαλύψει το ξέσπασμα του ιού και να «εκφοβίσει» τους υγειονομικούς ώστε να παραμείνουν σιωπηλοί.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, το κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν -και ειδικότερα το αναπνευστικό τμήμα- ήταν γεμάτο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, με τον γιατρό που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του να ομολογεί: «Ήταν εκτός ελέγχου, αρχίσαμε να πανικοβαλλόμαστε».
Τους απαγόρευσαν να μιλήσουν
Ωστόσο, οι νοσοκομειακές αρχές τους απαγόρευσαν να μιλήσουν σε κάποιον, ενώ δεν τους επέτρεπαν να φορούν μάσκες. «Όλοι ήξεραν ότι ήταν μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, ακόμη και ένας ανόητος θα το γνώριζε».
Ο γιατρός είπε ότι μέσα σε εβδομάδες υπήρχαν εκατοντάδες ή χιλιάδες ύποπτα περιστατικά, αλλά δεν είχαν κανένα τρόπο επιβεβαίωσης ή αναφοράς διάγνωσης εντός του νοσοκομείου. Μόνο 41 περιπτώσεις είχαν αναφερθεί επίσημα μέχρι τότε.
Προηγούμενες αναφορές επισημαίνουν πως η ηγεσία του Πεκίνου γνώριζε για πιθανή επιδημία τουλάχιστον έξι ημέρες, ενώ είπε στους πολίτες ότι ήταν «χαμηλού κινδύνου», προτού προειδοποιήσει τελικά για υψηλή μεταδοτικότητα στις 20 Ιανουαρίου.
Χιλιάδες νοσηλείες κάθε μέρα
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, όταν η Ουχάν μπήκε σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου, το κεντρικό νοσοκομείο της κινεζικής επαρχίας δεχόταν 2.500 κρούσματα την ημέρα.
«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, οι πόροι για την Υγεία ήταν πολύ περιορισμένοι εκείνη τη στιγμή» είπε ο γιατρός. «Πιστεύω ότι πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία. Πρέπει να μαθαίνουμε έτσι ώστε να μην συμβεί ξανά».
Η Κίνα επέμεινε ότι δημοσίευσε γρήγορα όλες τις σχετικές πληροφορίες και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για συγκάλυψη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις