Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε όρια στην σχέση σας;
Όλοι έχουμε περιορισμούς και με τα όρια τους επικοινωνούμε. Τα προσωπικά όρια που διαμορφώνει κάθε άτομο συνήθως δεν είναι προφανή αλλά έχουν περιγραφεί ως μια αόρατη φούσκα, που προστατεύει εκείνον που τα θέτει, επιτρέποντας όμως ταυτόχρονα την γνήσια ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία.
Όλοι έχουμε περιορισμούς και με τα όρια τους επικοινωνούμε. Τα προσωπικά όρια που διαμορφώνει κάθε άτομο συνήθως δεν είναι προφανή αλλά έχουν περιγραφεί ως μια αόρατη φούσκα, που προστατεύει εκείνον που τα θέτει, επιτρέποντας όμως ταυτόχρονα την γνήσια ανθρώπινη συναισθηματική εμπειρία.
Τα δύο «κλειδιά» για να διαμορφώσουμε τα όρια
Η διαμόρφωση των ορίων αποτελεί μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση, αφού κάθε άτομο προέρχεται από ένα διαφορετικό κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο, ζει με ένα διαφορετικό σετ αξιών και αποφασίζει βάσει διαφορετικών παραγόντων, διαμορφώνοντας διαφορετικές ερμηνείες.
Ωστόσο, δύο είναι τα βασικότερα κριτήρια:
- Ένστικτο: Το ένστικτό σας μπορεί να σας προειδοποιήσει πότε και ποιος μπορεί να επηρεάζει την ασφάλειά σας ή την συναισθηματική σας ηρεμία. Παρατηρήστε το σώμα σας, τον καρδιακό σας ρυθμό, το στομάχι, τον λαιμό, διότι συνήθως στέλνουν «μηνύματα» που μας προειδοποιούν για τα όρια που πρέπει να θέσουμε.
- Αξίες: Τα όρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις αξίες και την ηθική με την οποία επιλέγετε να ζήσετε. Σκεφτείτε ποια είναι τα πράγματα που μετρούν για εσάς περισσότερο και προσπαθήστε μέσω των ορίων να τα ακολουθείτε καθημερινά.
Οι δύο στρατηγικές για να τα εφαρμόσουμε
Αφού διαμορφώσετε τα όρια σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την καθημερινή τους εφαρμογή. Μερικές χρήσιμες στρατηγικές, περιλαμβάνουν:
- Ευθύτητα: Κατά την εφαρμογή των ορίων σας είναι σημαντικό να είστε ευθείς. Όταν εφαρμόζεται τα όρια σας με αποφασιστικό τρόπο, ειδοποιείται τους γύρω σας με ευγένεια ποια είναι τα σημεία που θα ήταν καλό να διατηρήσουν απόσταση. Χρησιμοποιείστε προτάσεις που να περιλαμβάνουν την λέξη «εγώ» καθώς έτσι θέτετε τα όρια σας ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτα, χωρίς όμως γίνεστε σκληροί ή επιθετικοί με τους γύρω σας.
- Πείτε «όχι»: Αν και μπορεί να είναι άβολο είναι σημαντικό να μην αποδέχεστε και να μην συμφωνείτε σε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θέλετε. Δεν χρειάζεται να εξηγείτε τον λόγο που αρνείστε, αρκεί να πείτε όχι, δίχως να παραχωρείτε περισσότερες λεπτομέρειες αν δεν νιώθετε άνετα με αυτό.
- Τέμπη: Στιγμές έντασης στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Οργή συγγενών θυμάτων κατά Αγοραστού
- O Θοδωρής Ζουμπουλίδης σε κάθε υπαρξιακό τέλμα βλέπει μια αρχή
- Εργασία: Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι – Οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους
- Πριν έξι μέρες είχε εξεταστεί από ψυχίατρο ο Γάλλος – Είχε κρίνει ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία
- Ο Γ’΄Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μονάδα 1864: Διεύθυνση Κυβερνοχώρου αποκτά ο ελληνικός στρατός