Εντάσσοντας τους φοιτητές με αναπηρία στο ελληνικό πανεπιστήμιο
Με μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή στέφθηκε η εκδήλωση «Εντάσσοντας τους φοιτητές με αναπηρία στο δικό μας ελληνικό Πανεπιστήμιο», η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία φοιτητών και καθηγητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Με μεγάλη επιτυχία και ενεργή συμμετοχή στέφθηκε η εκδήλωση «Εντάσσοντας τους φοιτητές με αναπηρία στο δικό μας ελληνικό Πανεπιστήμιο», η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία φοιτητών και καθηγητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.
Στην έναρξη έγινε μια σύντομη παρουσίαση του WeSolve, το οποίο είναι ένα think tank που δημιουργήθηκε από φοιτητές της Νομικής του ΕΚΠΑ με όραμα ένα καλύτερο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Ακολούθως, έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα ζωντανή και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία ξεκίνησε με τους ίδιους τους φοιτητές με αναπηρία να μοιράζονται την προσωπική τους εμπειρία από τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για ένα νέο Πανεπιστήμιο, ανοιχτό, δημιουργικό και ισότιμα προσβάσιμο για το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, το οποίο αποτελεί και βασικό όραμα του WeSolve.
Ο τεταρτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών Χρήστος Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Κάτσης, Γιώργος Τσάκαλος και ο Κυριαζής Ρουσακάκης, ο οποίος αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 2020 από τη Νομική Σχολή Αθηνών, έχοντας ως γνώμονα τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα στο Πανεπιστήμιο, κινητοποίησαν τους ακροατές μιλώντας μεταξύ άλλων για τα θέματα της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα και με απώλεια όρασης στην σχολή, τις δυσκολίες της ενεργούς συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία, της διεξαγωγής των εξετάσεων και της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, αλλά και τη σπουδαιότητα της χρήσης τεχνολογικών μέσων προς διευκόλυνση και υποστήριξη της φοίτησής τους.
Για όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν προτάθηκαν λύσεις αναφορικά με τον τρόπο αποτελεσματικότερης οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου, την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση του διδακτικού και γραμματειακού προσωπικού, τις αναγκαίες προσαρμογές στον τρόπο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των εξετάσεων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της απρόσκοπτης φοίτησης για τους φοιτητές με αναπηρία.
Όλα τα παραπάνω είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν και στη συνέχεια να συμπληρώσουν οι υπόλοιποι ομιλητές που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο καθένας μέσα από την δική του εμπειρία και οπτική: ο κύριος Γεώργιος Κουρουπέτρογλου ως επικεφαλής της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, ο κύριος Βαγγέλης Αυγουλάς, απόφοιτος της Νομικής σχολής ΕΚΠΑ με απώλεια όρασης (και από τους λίγους εν ενεργεία δικηγόρους με απώλεια όρασης στην Ελλάδα), οι καθηγητές στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ κύριοι Γεώργιος Δελλής, Δημήτριος Χριστοδούλου, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Αντώνιος Καραμπατζός και Νικόλαος Κατηφόρης.
Καθώς η εκδήλωση έφτανε στο τέλος της, τον λόγο δικαιωματικά πήρε η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κυρία Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη, η οποία διαχρονικά επιδεικνύει αμέριστο ενδιαφέρον για τους φοιτητές της και τα αιτήματά τους. Έχοντας ακούσει πολλές και διαφορετικές οπτικές επί του θέματος και έχοντας λάβει γνώση για θέματα καθοριστικά για την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των φοιτητών με αναπηρία στην εκπαιδευτική διαδικασία, εξέφρασε και η ίδια τις απόψεις της πάνω στο θέμα και μας διαβεβαίωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας.
Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση μεταξύ καθηγητών, φοιτητών και των υπόλοιπων ομιλητών στην οποία συμμετείχε και το κοινό μέσω της συνομιλίας του facebook live. Μετά το πέρας της εκδήλωσης αλλά και κατά την διάρκεια αυτής διαπιστώθηκε η διάθεση όλων των συμμετεχόντων ομιλητών καθηγητών και της Κοσμητείας αλλά και αρκετών ακροατών να εμπλακούν στο εγχείρημά μας με στόχο τον άμεσο σχεδιασμό και καλύτερο συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για τη διεκδίκηση ενός ανοιχτού ελληνικού πανεπιστημίου, στο οποίο φιλοδοξούμε να δοθεί χώρος για περαιτέρω παρεμβάσεις των φοιτητών ΑμεΑ και των συνοδών τους.
Παρακολουθήστε την εκδήλωση:
Τι είναι το We Solve
To WeSolve είναι ένα think tank, το οποίο αποτελείται κυρίως από νέους φοιτητές Νομικής. Ως σκοπό έχει την ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου και της δημόσιας συζήτησης για θέματα έρευνας και εκπαίδευσης, καθώς και τη διοργάνωση περαιτέρω δράσεων που εμπίπτουν στις παραπάνω θεματικές, ενθαρρύνοντας τη φοιτητική πρωτοβουλία για την εξεύρεση και υλοποίηση ρεαλιστικών λύσεων στα ζητήματα αυτά.
Ξεκίνησε τις δράσεις τον Μάρτιο του 2020 με την καμπάνια UniForm (κατά τα University & Reform). Φοιτητές των σχολών Νομικής, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΠΕ) αποδέχθηκαν την πρόσκληση και συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις με στόχο τον εντοπισμό και την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων σε θέματα που αφορούν το ελληνικό πανεπιστήμιo. Λίγους μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2020, η καμπάνια του We Solve έλαβε χώρα και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, φοιτητές και φοιτήτριες του οποίου συνεργάζονται εν τω παρόντι χρόνω με το WeSolve με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων προτάσεων που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το εν λόγω πανεπιστήμιο.
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους