Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η μετάλλαξη εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα – Στον «αέρα» άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου στην Αττική;

Κοροναϊός : Η μετάλλαξη εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα – Στον «αέρα» άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου στην Αττική;

Η Αττική αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων, αφού αν το Λεκανοπέδιο «κοκκινίσει», τότε όλα πάνε πιο πίσω και τότε ίσως δούμε μέτρα να αναιρούνται. Μάλιστα, αύριο θα λάβει χώρα έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η χώρα, καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού, ενώ η έλευση της βρετανικής μετάλλαξη και στην Ελλάδα έχει ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Ο αντίκτυπος του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των ψυχρότερων θερμοκρασιών δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στα εβδομαδιαία κρούσματα, αλλά είναι υπαρκτός ο φόβος του τρίτου κύματος και του πισωγυρίσματος σε πιο αυστηρότερα μέτρα.

Ιδιαίτερο «πονοκέφαλο» προκαλεί η Αττική, αφού τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνει τον υψηλότερο ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων. Εξάλλου, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται και σχεδόν τα μισά από τα ενεργά κρούσματα ολόκληρης της χώρας.

Η Αττική αναδεικνύεται σε καταλύτη εξελίξεων, αφού αν το Λεκανοπέδιο «κοκκινίσει», τότε όλα πάνε πιο πίσω και τότε ίσως δούμε μέτρα να αναιρούνται. Μάλιστα, αύριο θα λάβει χώρα έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το επικείμενο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, εφόσον οι επιστήμονες πάρουν στα χέρια τους νούμερα που δεν τους ικανοποιήσουν, τότε δεν αποκλείεται να εισηγηθούν ακύρωση της απόφασης για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των λυκείων στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου.

Η Αττική στο «μάτι του κυκλώνα»

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της εγρήγορσης, με την ανησυχία να είναι έκδηλη για την αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική και ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών. Από τα περίπου 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα τα 2.374 εντοπίζονται στην Αττική.

«Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε και αύριο αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλα αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Σχετικά με το αν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς είπε πως ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση αυτού και ότι θα φανεί την επόμενη βδομάδα. «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περπίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική –  σε ένα RT  που πλησιάζει το 1» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τόνισε πως η μετάλλαξη του κορωνοιού βρίσκεται παντού στην Ελλάδα και ότι υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης και εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους.

To 63% κάλυψης των κλινών στην Αττική είναι όχι μόνο καμπανάκι αλλά μια βαριά καμπάνα τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας πως τα πράγματα δεν πάνε καλά όσον αφορά την κάλυψη των μονάδων γιατί το παιχνίδι με την θνησιμότητα στις επιδημίες  παίζεται στο αν μπορούν οι μονναδες αν μπορούν καλύψουν και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και το 63% είναι ένα κακό νούμερο.

Δείτε αναλυτικά την κατανομή των κρουσμάτων της Τετάρτης στην Αττική:

  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών 104
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών 76
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών 63
  • Ανατολική Αττική 49
  • Πειραιάς 48
  • Νότιος Τομέας Αθηνών 38
  • Δυτική Αττική 27
  • νησιά του Αργοσαρωνικού 4

Έρχεται τρίτο lockdown;

Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να καθορίσει την εξέλιξη της πανδημίας και αυτή με τη σειρά της να κρίνει αν θα πάμε πίσω σε σκληρότερα μέτρα ή όχι.

Καλό σημάδι είναι σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, Καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το γεγονός ότι σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν παρουσίασε αύξηση, καθώς εντοπίστηκαν 858 κρούσματα.

Ωστόσο, τονίζει ότι «ήμασταν σταθερά κάτω από το 2% ποσοστό θετικών κρουσμάτων επί του συνόλου των τεστ και τώρα έχουμε σταθεροποιηθεί στο 2,6 – 2,7%.

Έχουμε δηλαδή μια αύξηση γύρω στα 40-50% του ποσοστού των θετικών κρουσμάτων. Προφανώς είμαστε ακόμα κάτω από το 4%, που κάνει μια περιοχή πράσινη στον ευρωπαϊκό χάρτη, όμως σαφώς η επιδημιολογική εικόνα χειροτερεύει.», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μια κάποια επιδείνωση την περιμέναμε με το άνοιγμα των σχολείων και των καταστημάτων, όμως έχω την αίσθηση ότι με τα καταστήματα ξεφύγαμε και θα δούμε μεγαλύτερη επιδείνωση τις επόμενες ημέρες.

«Πρέπει να μπουν άλλοι κανόνες στο λιανεμπόριο. Να λειτουργήσει με προκαθορισμένα ραντεβού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε 100 άτομα να περιμένουν έξω από κάποιο μαγαζί.»

«Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έρχεται χειμώνας, συν τις μεταλλάξεις που δεν ξέρουμε την έκταση στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουμε διπλά και τριπλά προσεκτικοί. Το συχνότερο λάθος που παρατηρώ εγώ είναι η λάθος χρήση της μάσκας».

Από τη μεριά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης επίσης έκανε λόγο για «ήπια αύξηση» των κρουσμάτων, με τους αριθμούς τους να είναι μεγαλύτερους από τις προβλέψεις των επιστημόνων.

Ερωτηθείς για το πώς θα είμαστε σε 15 ημέρες, σημείωσε: «Το θέμα είναι το τι θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μεγάλο αριθμό τεστ και διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων. Αν δεν γίνει καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε» είπε.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε κοντά στα 1.000 και λίγο παραπάνω. Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε. Προς τον Μάρτη θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα» εξήγησε.

«15 Μαρτίου θα ήταν 1.700 κρούσματα και θα φτάναμε στις 2.000 τέλος Μάρτη. Οι αριθμοί θα ήταν μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου. Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα» πρόσθεσε.

Σε επίπεδο νεκρών, τον Μάρτη το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, «ημερήσιος αριθμός γύρω στους 50», σημείωσε.

Πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Στην ενημέρωση για τον κοροναϊό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5.324 ενεργά κρούσματα κοροναϊού. Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, είπε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με COVID -19.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι άλλες 8 περιοχές που προβληματίζουν

Εκτός από την Αττική, οι άλλες περιοχές που φαίνεται ότι προβληματίζουν όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι:

  1. Σαντορίνη
  2. Μύκονος
  3. Βοιωτία
  4. Ροδόπη
  5. Λακωνία
  6. Μαγνησία
  7. Εύβοια
  8. Αχαΐα

Μάλιστα, ο Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε και οι παραπάνω περιοχές να μετατραπούν σε «κόκκινες» και αρά να ισχύσουν σε αυτές περιοριστικά μέτρα.

Σε συναγερμό για το βρετανικό στέλεχος του ιού

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μια καλή εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και αντίστοιχη μείωση στο ιικό επίπεδο στα λύματά της. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι την εμφάνισή του στη Βόρεια Ελλάδα έχει κάνει το βρετανικό στέλεχος του ιού.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του έρευνας που διεξάγει στα λύματα της συμπρωτεύουσας η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, επισήμανε πως «η επιβεβαίωση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα με το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του ιού είναι μία εξέλιξη, αναμενόμενη μεν, καθότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ανησυχητική δε για την πορεία της πανδημίας και στην πόλη» και γι’ αυτό «θα πρέπει να μας θέσει σε συναγερμό για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας».

«Με μεγάλες απώλειες φτάσαμε σε ένα καλό σημείο. Στον παραμικρό εφησυχασμό είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα πάντα, κρίνοντας από το τι συμβαίνει στην Κεντρική Ευρώπη και πόσο πιο εύκολα μεταδίδεται το μεταλλαγμένο στέλεχος και με τι ρυθμό εξαπλώνεται στον πληθυσμό», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη, διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αλλά και της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, με την επανεξέταση των παλαιών δειγμάτων που έχουν διατηρηθεί στο εργαστήριο, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε εισήλθε το βρετανικό στέλεχος στη Βόρεια Ελλάδα και αντίστοιχη έρευνα γίνεται από άλλα εργαστήρια για την υπόλοιπη επικράτεια.

«Έχουμε κοινό στόχο, να δούμε πότε εισήχθη στην Ελλάδα», εξήγησε η κ. Παπά-Κονιδάρη. Εκτίμησε δε πως «εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει. Σε κάποιο σημείο, τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» και γι’ αυτό «είναι πολύ πιο έντονη και η ανάγκη να τηρούμε πιο αυστηρά και εντατικά τα μέτρα προφύλαξης, που όλοι γνωρίζουμε».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια εντοπισμού του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στα λύματα, κάτι που, όπως εξήγησε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θόδωρος Καραπάντσιος, «απαιτεί διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με την εξέταση ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος, αλλά εφόσον επιβεβαιωθεί θα δώσει πολύ σημαντική πληροφορία για τη διασπορά του νέου στελέχους».

Must in

Παρί – Ρεάλ Μαδρίτης 85-96: «Βασιλική» απόδραση από το Παρίσι

Η Ρεάλ επικράτησε με 96-85 εκτός έδρας την Παρί για τη 16η αγωνιστική της Euroleague και έβαλε τέλος στον… κατήφορο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο