Οι τέσσερις παράγοντες που μπορεί να φέρουν πισωγύρισμα – Έτοιμοι να λάβουν μέτρα νωρίτερα οι ειδικοί
Οι ειδικοί μετά και από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ πιθανό το «ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω».
- Πέθανε η 18χρονη που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο στο Αγρίνιο – Και δεύτερο παιδί θρηνεί η οικογένεια
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Σκληρός και ύπουλος αντίπαλος αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο κοροναϊός, καθώς τη στιγμή που η κοινωνία μας κάνει μερικά βήματα προς την…ελευθερία, εκείνος δείχνει τη δύναμή του.
Οι ειδικοί μετά και από την απότομη έξαρση των κρουσμάτων που ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ αντιλαμβάνονται πως είναι πολύ πιθανό το «ένα βήμα μπροστά να μας οδηγήσει δύο βήματα πίσω».
Δυστυχώς οι συνθήκες δεν βοηθούν, καθώς την ώρα που λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση είδαν τους σκληρούς δείκτες να μειώνονται σημαντικά και τα κρούσματα να πέφτουν κάτω από 50% απ΄ότι τον Νοέμβριο, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, οι μεταλλάξεις, ο συνωστισμός αλλά και οι καθυστερήσεις με τα εμβόλια εμποδίζουν την σταθερή επιστροφή στην καθημερινότητα.
Η σιωπηλή διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αν δεν υπάρξει ενδελεχής ιχνηλάτηση, στεγανοποίηση και απομόνωση των κρουσμάτων, τότε το τρίτο κύμα θα είναι ασταμάτητο.
Από την άλλη ο εξαιρετικά αργός ρυθμός του εμβολιασμού στην ΕΕ και κατά συνέπεια στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που το τρίτο κύμα σαρώνει πολλές γειτονικές μας χώρες, αποτελεί ακόμη ένα φλέγον ζήτημα το οποίο κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πια εμφανές πως όσο αργεί να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, τόσο περισσότερο πρέπει να «πολεμήσουμε» τον ιό με όπλα όπως το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους δείχνουν πως αυτή η αύξηση στα κρούσματα που είχαν προαναγγείλει λόγω του ανοίγματος της αγοράς είναι υπαρκτή και ενδεχομένως να συνεχιστεί σε εντονότερο βαθμό.
Ο διπλάσιος αριθμός μολύνσεων που ανακοινώθηκε χτες αλλά και η αύξηση στον δείκτη θετικότητας που τη Δευτέρα ξεπέρασε το 4%, ενώ χτες κυμαινόταν σε αριθμούς αρκετά πάνω από το 2%, είναι δύο παράγοντες που ταράζουν τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών.
Οι λοιμωξιολόγοι όπως και ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαροι. Θα λάβουμε ξανά μέτρα αν χρειαστεί ή πιο συγκεκριμένα όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «Αν χρειαστεί να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας δεν θα διστάσουμε».
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς οι επιστήμονες θα γνωρίζουν αν η αύξηση των παραπάνω δεικτών είναι συγκυριακή ή όχι και αν αποδίδεται εξ ολοκλήρου η απότομη επιδείνωση στην επαναλειτουργία των σχολείων ή του λιανεμπορίου ή παίζουν και οι μεταλλάξεις τον ρόλο τους.
«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Πιθανό τον Μάρτιο να χρειαστούν νέα «σκληρά μέτρα»
Στις μεταλλάξεις του κοροναϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη».
Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
Γιατί η Αττική κοκκινίζει και πάλι
«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».
Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε στο OPEN πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
Γκάγκα: Δεν οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς η αύξηση
Σε εγρήγορση βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση, ενώ διαπιστώνονται μολύνσεις από τη μετάλλαξη του ιού σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία», σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αρκετή και προβληματίζει.
«Δεν το περιμέναμε έτσι γρήγορα».
Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά είναι κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου, αφού τα κρούσματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.
«Δεν έχει σχέση με το άνοιγμα των καταστημάτων, πιθανώς είναι ό,τι έμεινε πίσω από τις γιορτές».
Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», σημείωσε ότι είναι σημαντικό την περίοδο της πανδημίας να υπάρχουν περιορισμοί προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.
«Είναι σημαντικό σε μια περίοδο πανδημίας να έχουμε κάποια όρια και να ξέρουμε πού μπορούμε να πάμε με μια σχετική ασφάλεια».
Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα- Τι είπε για καθυστερήσεις εμβολίων
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στα 843, αν και όπως επισημαίνουν πρέπει τα δεδομένα να αναλυθούν σε βάθος 5-7 ημερών.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.
«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος.
Οι δύο παράγοντες στην καθυστέρηση των εμβολιασμών
Ωστόσο, κατά τον ίδιο η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός.
Όπως εξήγησε, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποδίδονται σε δύο παράγοντες.
«Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις