Πώς θα κλείσουν οι πληγές που άνοιξε ο Τραμπ στην επιστήμη
Με ανακούφιση λοιπόν δέχθηκε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τις ανακοινώσεις σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία τοποθετήθηκαν από τον νέο πρόεδρο σε θέσεις-κλειδιά για την επιστήμη.
Είναι δουλειά των ιστορικών η αποτίμηση των πεπραγμένων του Ντόναλντ Τραμπ και των συνεπειών τους για τις ΗΠΑ αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Ωστόσο και εμείς οι απλοί παρατηρητές γίναμε κατά τη διάρκεια της θητείας του μάρτυρες καταστάσεων οι οποίες ήταν τουλάχιστον νοσηρές. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι στα επιστημονικά θέματα οι πληγές που άνοιξαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ θα αργήσουν να επουλωθούν.
Με ανακούφιση λοιπόν δέχθηκε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τις ανακοινώσεις σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία τοποθετήθηκαν από τον νέο πρόεδρο σε θέσεις-κλειδιά για την επιστήμη. Κατ’ αρχάς, με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, ο Μπάιντεν αναβάθμισε σε υπουργική τη θέση του επιστημονικού συμβούλου του προέδρου. Ετσι, ο γενετιστής Ερικ Λάντερ, γνωστός από το έργο του στην αποκωδικοποίηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος και στη συνέχεια ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Broad (συνεργασία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης), θα είναι ο πρώτος υπουργός με χαρτοφυλάκιο την επιστήμη στην ιστορία των ΗΠΑ.
Ενας ακόμη γενετιστής, ο Φράνσις Κόλινς, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του Προγράμματος Αποκωδικοποίησης του Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και είναι ο επιστήμονας που συν-ανακάλυψε το γονίδιο της κυστικής ίνωσης, θα συνεργαστεί με τον νέο αμερικανό πρόεδρο. Ο Κόλινς παραμένει στη θέση του επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), που κατείχε από το 2009 (όπου τοποθετήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα και διατηρήθηκε επί Τραμπ). Με ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 40 δισ. δολαρίων και άμεση εμπλοκή στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2, το ΝΙΗ παίζει κομβικό ρόλο στην επιστημονική πολιτική των ΗΠΑ και ο Φράνσις Κόλινς αποτελεί εγγύηση για την ομαλή επάνοδο μετά τις αναταράξεις που προκλήθηκαν επί Τραμπ.
Εξίσου κομβικός είναι και ο ρόλος του Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), επικεφαλής του οποίου τοποθετήθηκε η Rochelle Walensky της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Με ειδίκευση στις αντι-ιικές θεραπείες, η Walensky δεν δίστασε να εκφράσει την άποψή της για τις αλλοπρόσαλλες «θεραπευτικές» προτάσεις Τραμπ στη διάρκεια της πανδημίας.
Αν στα παραπάνω προστεθεί και η άμεση άρση των διαδικασιών αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι προθέσεις του Μπάιντεν για επαναφορά των ΗΠΑ στον σωστό επιστημονικό δρόμο γίνονται ξεκάθαρες. Ας ελπίσουμε ότι θα στεφθούν με επιτυχία.
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ