Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο επιζών: Το ποντίκι που γλίτωσε από την έκρηξη του Πινατούμπο

Ο επιζών: Το ποντίκι που γλίτωσε από την έκρηξη του Πινατούμπο

Η ηφιαστειακή έκρηξη του 1991 ήταν η δεύτερη ισχυρότερη του 20ού αιώνα

To ποντίκι του Πινατούμπο ήταν γνωστό στην επιστήμη από ένα και μοναδικό δείγμα που είχε συλλεχθεί τη δεκαετία του 1960 κοντά στην κορυφή του διάσημου ηφαιστείου των Φιλιππίνων.

Τον Ιούνιο του 1991, το Πινατούμπο κυριολεκτικά κόντυνε από τη δεύτερη ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ού αιώνα. Κανείς, βέβαια, δεν περίμενε ότι το ενδημικό ποντίκι θα είχε γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή, η οποία κάλυψε τις γύρω κοιλάδες με ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων.

Κι όμως, το μικρό τρωκτικό βρέθηκε να ζει και να βασιλεύει όταν ο Ντάνι Μπάλετ, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σικάγο, επισκέφθηκε την κορυφή του Πινατούμπο το 2012 προκειμένου να μελετήσει την πανίδια που ενδεχομένως είχε επιζήσει.

Από τα 17 είδη ζώων που καταγράφηκαν, το ποντίκι ήταν αυτό που παρουσίαζε τη μεγαλύτερη αφθονία, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στον Μπάλετ.

Δυστυχώς ο ερευνητής πέθανε το 2017 σε ηλικία 56 ετών, πριν προλάβει να δημοσιεύσει τα ευρήματα. Η μελέτη παρουσιάζεται τώρα από συνεργάτες του στην επιθεώρηση Philippine Journal of Science.

Ο Ντάνι Μπάλετ ήταν ο ερευνητής που ανακάλυψε το ποντίκι μετά την έκρηξη (Field Museum)

«Το γεγονός ότι ένα είδος που κάποτε θεωρείτο ευάλωτο, ή ακόμα και εξαφανισμένο, στην πραγματικότητα συνεχίζει να επιζεί, είναι η μεγαλύτερη τιμή για τον Ντάνι» είπε ο Λάρι Χίνι, μέλος της συντακτικής ομάδας.

Μέχρι σήμερα, το ποντίκι του Πινατούμπο (Apomys sacobianus) ήταν γνωστό μόνο από ένα δείγμα που συλλέχθηκε το 1962 και φυλάσσεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Το Πινατούμπο φέρει μέχρι και σήμερα τα σημάδια της καταστροφής (CC BY 2.5)

Το παρ’ ολίγον εξαφανισμένο είδος θα έχει στο μέλλον την ευκαιρία να δει το πυκνό τροπικό δάσος να επιστρέφει στη γυμνή κορυφή του Πινατούμπο.

Όπως λένε οι ερευνητές, «το ηφαίστειο του Πινατούμπο είναι ιδανική τοποθεσία για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα παρακολούθησης της ανάκαμψης των ενδιαιτημάτων και της επιστροφής των ανθρώπινων πληθυσμών μετά την έκρηξη».

«Οι πληροφορίες αυτές θα ήταν χρήσιμες για τις προσπάθειες αναγέννησης εκτάσεων που έχουν αποψιλωθεί από τον άνθρωπο.

Must in

Το ΠΑΣΟΚ χτυπά την «επικίνδυνη για το ΕΣΥ» κυβέρνηση, ακολουθούν τα εργασιακά

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δημοσίευσε βίντεο με αντιπαραβολή των χειροκροτημάτων στους υγειονομικούς στην πανδημία και τη σημερινή εικόνα του ΕΣΥ, παρά τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024