Ο επιζών: Το ποντίκι που γλίτωσε από την έκρηξη του Πινατούμπο
Η ηφιαστειακή έκρηξη του 1991 ήταν η δεύτερη ισχυρότερη του 20ού αιώνα
- Ένας απρόσμενος επισκέπτης: Κουκουβάγια «προσγειώθηκε» στην κορυφή χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Χάκερ της φωτοσύνθεσης δημιούργησαν την πατάτα της κλιματικής αλλαγής
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
To ποντίκι του Πινατούμπο ήταν γνωστό στην επιστήμη από ένα και μοναδικό δείγμα που είχε συλλεχθεί τη δεκαετία του 1960 κοντά στην κορυφή του διάσημου ηφαιστείου των Φιλιππίνων.
Τον Ιούνιο του 1991, το Πινατούμπο κυριολεκτικά κόντυνε από τη δεύτερη ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ού αιώνα. Κανείς, βέβαια, δεν περίμενε ότι το ενδημικό ποντίκι θα είχε γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή, η οποία κάλυψε τις γύρω κοιλάδες με ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων.
Κι όμως, το μικρό τρωκτικό βρέθηκε να ζει και να βασιλεύει όταν ο Ντάνι Μπάλετ, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σικάγο, επισκέφθηκε την κορυφή του Πινατούμπο το 2012 προκειμένου να μελετήσει την πανίδια που ενδεχομένως είχε επιζήσει.
Από τα 17 είδη ζώων που καταγράφηκαν, το ποντίκι ήταν αυτό που παρουσίαζε τη μεγαλύτερη αφθονία, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στον Μπάλετ.
Δυστυχώς ο ερευνητής πέθανε το 2017 σε ηλικία 56 ετών, πριν προλάβει να δημοσιεύσει τα ευρήματα. Η μελέτη παρουσιάζεται τώρα από συνεργάτες του στην επιθεώρηση Philippine Journal of Science.
«Το γεγονός ότι ένα είδος που κάποτε θεωρείτο ευάλωτο, ή ακόμα και εξαφανισμένο, στην πραγματικότητα συνεχίζει να επιζεί, είναι η μεγαλύτερη τιμή για τον Ντάνι» είπε ο Λάρι Χίνι, μέλος της συντακτικής ομάδας.
Μέχρι σήμερα, το ποντίκι του Πινατούμπο (Apomys sacobianus) ήταν γνωστό μόνο από ένα δείγμα που συλλέχθηκε το 1962 και φυλάσσεται σήμερα στο αμερικανικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Το παρ’ ολίγον εξαφανισμένο είδος θα έχει στο μέλλον την ευκαιρία να δει το πυκνό τροπικό δάσος να επιστρέφει στη γυμνή κορυφή του Πινατούμπο.
Όπως λένε οι ερευνητές, «το ηφαίστειο του Πινατούμπο είναι ιδανική τοποθεσία για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα παρακολούθησης της ανάκαμψης των ενδιαιτημάτων και της επιστροφής των ανθρώπινων πληθυσμών μετά την έκρηξη».
«Οι πληροφορίες αυτές θα ήταν χρήσιμες για τις προσπάθειες αναγέννησης εκτάσεων που έχουν αποψιλωθεί από τον άνθρωπο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις