Κοροναϊός : Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια
Από την εμφάνισή του στα τέλη του 2019 ο ιός έχει προσβάλλει τουλάχιστον το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει σκοτώσει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα κρούσματα πνευμονίας Covid-19 ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 100 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει ο απολογισμός του Reuters, την ώρα που νέα στελέχη τoυ κοροναϊού εντείνουν την ανησυχία και η διανομή εμβολίων παρουσιάζει καθυστερήσεις.
Από την εμφάνισή του στα τέλη του 2019 ο ιός έχει προσβάλλει τουλάχιστον το 1,3% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει σκοτώσει πάνω από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο –ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Βρετανία- αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα αν και φιλοξενούν μόνο το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού, δείχνει η ανάλυση του Reuters.
Χρειάστηκαν 11 μήνες για να καταγραφούν τα πρώτα 50 εκατομμύρια κρούσματα, αλλά μόλις τρεις μήνες για τα επόμενα 50 εκατομμύρια, ένδειξη ότι η πανδημία συνεχίζει να φουντώνει με εκθετικό ρυθμό.
Σύνολο θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις 26 Ιανουαρίου
Πόσοι έχουν εμβολιαστεί
Τουλάχιστον 56 χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν τα διαθέσιμα εμβόλια, συνήθως με προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και άλλες ευπαθείς ομάδες.
Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 64 εκατομμύρια δόσεις.
Το Ισραήλ προηγείται μακράν της προσπάθειας έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου στο 29% του πληθυσμού.
Δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί ανά 100 άτομα πληθυσμού
Η Ευρώπη παραμένει η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο με 30 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Ακόμα ένα εκατομμύριο νέες λοιμώξεις προστίθενται στον απολογισμό κάθε περίπου τέσσερις ημέρες. Την Τρίτη, η Βρετανία ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους.
Παρόλο που εξασφάλισε σχετικά νωρίς συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων, η ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις Pfizer και AstraZeneca.
Η χώρα με τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων είναι οι ΗΠΑ, στις οποίες αντιστοιχεί ένας στους πέντε θανάτους που αναφέρονται παγκοσμίως κάθε ημέρα. Οι θάνατοι αγγίζουν τους 425.000, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τη Βραζιλία, τη δεύτερη χώρα σε αριθμό νεκρών.
Το Ισραήλ ηγείται της προσπάθειας εμβολιασμού. Η Ελλάδα έχει χορηγήσει την πρώτη δόση στο 0,14% του πληθυσμού στις 26 Ιανουαρίου, ή περίπου 160.000 άτομα.
Η Ινδία είναι πλήρως αυτάρκης σε εμβόλια
Στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, οι ρυθμός των νέων λοιμώξεων μειώνεται και ανέρχεται σήμερα σε 13.700 κρούσματα την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε την Παρασκευή πως η χώρα του, γνωστή για τις φαρμακοβιομηχανίες της, είναι πλήρως αυτάρκης σε εμβόλια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εμβολιάστηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.
Η Αφρική, αντίθετα, πασχίζει να εξασφαλίσει εμβόλια και εφόδια καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τα πιο μεταδοτικά στελέχη του SARS-CoV-2 που αναγνωρίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική. Η νοτιοαφρικανική ποικιλία, γνωστή ως 501Y.V2, έχει ανιχνευτεί σε τουλάχιστον 20 χώρες.
- Ροβανιέμι: Από το σκοτάδι στο φως – Η ιστορία της αναγέννησής του
- Μαρούσι: Βίντεο ντοκουμέντο από συμπλοκή ανηλίκων στο σταθμό του ΗΣΑΠ – Στο νοσοκομείο δύο 15χρονοι
- Η Beyoncé ανεβάζει στη σκηνή την κόρη της Blue Ivy στο ντεμπούτο του «Cowboy Carter»
- Καζακστάν: «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Καζακστάν: Σοκ προκαλεί ο διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου – «Δεν μπορώ να εκτελέσω περιστροφή»
- Κακοκαιρία: Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες